logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie koło lub kula do podparcia robota z dwoma silnikami na jednej osi?

Mr_T_ 22 Sie 2007 22:26 3300 11
  • #1 4205524
    Mr_T_
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    wkonuja wlasnie robota w ktorym mam 2 silniki umieszczone w 1 osi i sa one z przodu a z tylu potrzebuje cos do podparcia robota.

wykonalem juz kolko podporowe ale niestety nie ustawia sie dokladnie tak jak powinno. szukam najlepiej takiej kulki umieszczonej w jakiejs obudowie.
  • #2 4205681
    lukaslukas
    Poziom 12  
    najlepiej kup koło takie jak w wózkach w sklepach
  • #3 4205760
    Mr_T_
    Poziom 15  
    ja wykonalem takie kolko. ale lepsze jednak powinna byc kulka. chyba tez bede musial sam zrobic jak nie znajde gdzies w sklepie.

prosze sie nie dziwic do czego sluza te dziwne slupki. sa to dystanse na ktorych zamieszczam kolejne poziomy elektroniki.

to co ja zrobilem wyglada tak(przepraszam za jakosc. zdjecie robione tel.):
    Załączniki:
    • Jakie koło lub kula do podparcia robota z dwoma silnikami na jednej osi? Obraz 0250.jpg (115.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 4205768
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Pewnie chodzi Ci o coś takiego jak zastosowano w robocie bluescreen:
    http://www.konar.ict.pwr.wroc.pl/infopage.php?id=13

Na dniach dowiem się jak to się nazywa i gdzie to można dostać, nie mniej pamiętam że nie było problemów z zakupem tego cosia.
  • #5 4206050
    Mr_T_
    Poziom 15  
    dokladnie o takie cos mi chodzi. zeby to zrobic to tez bede musial sie niezle pobawic. czym mniejsze wymiary tym trudniej. gdybym mogl miec dluzszego robota wszystko bylo by super, ale niestety ograniczenia...

jutro ide poszukac tego po sklepach. moze cos znajde.
  • #6 4206071
    bugger
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    jest to element do budowy transporterow ( konwojerow ) kulkowych, niestety nie wiem gdzie mozna dostac to w polsce ( z ang. rollers ball )
  • #7 4206074
    Mr_T_
    Poziom 15  
    tez znalazlem jakas oferte formy spoooorej, ale nie widze zadnego cennika delaticznego. sa to rolki kulkowe, ciekawe sa tez rolki wielokirunkowe.

coz. wiem czego szukac. jutro bede szukal po sklepach. moze cos w marketach budowlanych dostane...
    Załączniki:
    • Jakie koło lub kula do podparcia robota z dwoma silnikami na jednej osi? rolki wielokierunkowe.GIF (21.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie koło lub kula do podparcia robota z dwoma silnikami na jednej osi? rolki kulkowe.GIF (12.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 4206192
    Janek05
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Rolki kulkowe kupisz w każdym markecie budowlanym. Ostatnio widziałem takie w Castoramie i w Obi.
  • #9 4206668
    AZWE
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Jakbyś był zaiteresowany to mam taki ślizgacz na sprzedaż.(identyczny jak ten w robocie,który przedstawił McRancor).Jakby co to pisz na PW
  • #10 4206699
    Mr_T_
    Poziom 15  
    juz kupilem. dalem za to 6zl

srednica kulki to jakies 20mm a talerzyka 36. byly jeszce tylk o polowe wieksze. do mojego przeznaczenia to chyba mi sie nawet wydaje juz za duze.
  • #11 4209413
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Napisz jeszcze gdzie kupiłeś i o co pytałeś, aby dla potomnych zostało, potem się temat zamknie.
  • #12 4209499
    Mr_T_
    Poziom 15  
    ale nie wiem czy mi mozna na forum wymieniac nazwy sklepow. zapytalem o rolki kulkowe. jak zaczeli sie zastanawiac to pokazalem wydruk wlasnie z tymi obrazkami co zamiescilem powyzej to wsakazali mi ze jest to w markecie tym gdzie sa wszystkie kolka jezdne do kupienia. takie do szafek przesownych foteli itp.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem doboru elementu podpierającego robota z dwoma silnikami na jednej osi z przodu, gdzie z tyłu potrzebne jest stabilne podparcie. Autor wykonał własne kółko podporowe, które nie spełniało oczekiwań pod względem precyzyjnego ustawienia. Zaproponowano zastosowanie kulki umieszczonej w obudowie, znanej jako rolka kulkowa (ang. ball transfer unit), powszechnie stosowana w transporterach kulkowych i konwojerach. Elementy te można kupić w marketach budowlanych, takich jak Castorama czy Obi, gdzie dostępne są różne rozmiary kulek i talerzyków. Przykładowo, kulka o średnicy około 20 mm z talerzykiem 36 mm została zakupiona za około 6 zł. Rolkę kulkową można wykorzystać jako stabilne i wielokierunkowe podparcie robota, co jest lepszym rozwiązaniem niż tradycyjne kółko podporowe. Autorzy dyskusji podkreślili, że mniejsze wymiary elementów zwiększają trudność wykonania, a znalezienie odpowiedniego produktu w sklepach wymagało pokazania zdjęć i zapytania o rolki kulkowe lub elementy do szafek przesuwanych i foteli.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA