logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić licznik rowerowy z analogową wskazówką na impulsy?

ambas 23 Sie 2007 13:35 3549 3
REKLAMA
  • #1 4207308
    ambas
    Poziom 1  
    Witam wszystkich jest to mój pierwszy post na tym forum.
    Mam pomysł, ale nie potrafię go zrealizować, ponieważ jestem dopiero początkującym elektronikiem.

Chcę zrobić licznik rowerowy taki, w którym prędkość będzie wskazywana za pomocą wskazówki a’la licznik samochodowy. Wiem, że kiedyś były liczniki rowerowe, lecz na linkę a ja chcę zrobić licznik na impulsy tak jak są zrobione zwykłe popularne liczniki rowerowe.

Proszę o pomoc, schematy.

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 4207652
    Zdzicho
    Poziom 25  
    Ocena: 71
    Musisz zacząć od wyświetlacza / wskażnika. Z tym możesz mieć troche problemu bo reszta była wielokrotnie robiona nie tylko na tym forum, wystarczy troche poszukać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4207857
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 137
    Witam. Wskaźnikiem może być voltomierz. Czujnik jak w tradycyjnym rowerowym liczniku, następnie generator pojedynczego krótkiego impulsu, tranzystor sterowany tymi impulsami i miernik napięcia jako wskaźnik.
  • #4 4218826
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 137
    Tutaj jest obrotomierz, który możesz przerobić na prędkościomierz,
    http://www.elektroda.net/pomoce/ne555/ne555rys12.gif
    zamiast przerywacza cewki zapłonowej zamontować kontrakton uruchamiany magnesikiem na obwodzie koła ( lub kilka magnesów równo rozmieszczonych, wtedy pomiar może być od małej prędkości). Miernik to miliamperomierz lub mikroamperomierz.
REKLAMA