logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego silnik elektryczny się obraca? Zasada działania i mechanizm

slawo85 23 Sie 2007 14:42 5510 13
REKLAMA
  • #1 4207543
    slawo85
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Mam pytanie, prosze mi udzielic odpowiedzi na proste pytanie : Dlaczego silnik się kręci?
  • REKLAMA
  • #3 4207659
    slawo85
    Poziom 11  
    a silnik pradu przemiennego ? tak w sprosty sposob wyjasnic
  • REKLAMA
  • #4 4208326
    kaczy99
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    tak samo tyle że kolimator (ta część co przekazuje napięcie na cewkę) nie zmienia kierunku przepływu prądu przez cewkę.
  • REKLAMA
  • #5 4208370
    atlantel
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 256
    Witam!
    Spójrz także tu:http://www.silnikielektryczne.prv.pl/html/ac_-_wprowadzenie.html
    Pozdrawiam
  • #6 4208586
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Ogólnie dlatego, że w silniku prądu przemiennego powstaje wirujące pole magnetyczne (wynikające np. z przesunięć faz prądów w uzwojeniach).
    Pole to indukuje prąd w zwartych prętach wirnika przez co wytwarza ona własne pole magnetyczne oddziaływujące z wirującym polem stojana i powstaje moment napędowy powodujący obracanie się wirnika.
    Ponieważ jednak zjawisko indukowania się siły elektromotorycznej zachodzi tylko wtedy gdy linie wirującego pola przecinają uzwojenia (pręty) wirnika to wirnik musi obracać się trochę wolniej niż pole, bo jak by się obracał z tą samą prędkością to nie występowało by przecinanie uzwojenia przez linie pola a więc zanikł by moment napędowy. A jak zaniknie to wirnik zwalnia i moment pojawia się znów i dawaj obracać wirnikiem ;)
    Bez obciążenia silnik osiąga prawie prędkość synchroniczną (jak blisko to zależy od oporów ruchu, ale oczywiście nigdy jej nie osiąga) a pod obciążeniem prędkość siada 2 do 5% w stosunku do prędkości synchronicznej.

Pole wiruje z prędkością

$$n_s=\frac{60*f}{p}$$

f - częstotliwość sieci zasilającej
    p - ilość par biegunów stojana (czyli części nieruchomej)

n - ilość obrotów na minutę.

Wirnik wiruje wolniej niż pole a wielkość definiującą to spowolnienie okresla się poślizgiem:

$$s=1-\frac{n}{n_s}$$

Czyli rzeczywiste obroty wynoszą:

n=ns*(1-s)

np. w silniku z dwoma parami biegunów zasilanym z sieci 50 Hz, pole wiruje z prędkością 1500 obrotów na minutę a wirnik np. tylko 1450-1480 obrotów na minutę. (poślizg≈0.02)
  • #7 4208596
    slawo85
    Poziom 11  
    Wielkie dzieki za pomoc, a szczegolnie za szybkosc, jestem mile zaskoczony
  • REKLAMA
  • #8 4208602
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 4208608
    kaczy99
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Prawda prawda, przejęzyczyłem się :)
  • #10 4208744
    ssmann
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    no a czym się różni silnik synchroniczny od asynchronicznego??
  • #11 4208790
    atlantel
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 256
    ssmann a oglądałeś tą stronę http://www.silnikielektryczne.prv.pl/ zakładka silniki AC
  • #12 4208802
    Marcin J.
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Chciałem sprostować:

Cytat:
    np. w silniku 2 biegunowym zasilanym z sieci 50 Hz, pole wiruje z prędkością 1500 obrotów na minutę a wirnik np. tylko 1450-1480 obrotów na minutę. (poślizg≈0.02)

W silniku 2 biegunowym czyli z jedną parą biegunów pole wiruje z prędkością 3000obr.

W silniku z 4 biegunami czyli z 2 parami pole wiruje z prędkością 1500obr/min.

A silnik synchroniczny to taki którego wirnik obraca się z prędkością wirującego pola - to tak najkrócej.
  • #13 4208820
    ssmann
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    atlantel sorki właśnie przeczytałem kilka info na tej stronie i można powiedziec że jest całkiem fajna.
    A powiedz jak najszybciej rozpoznac siolnik synchroniczny od asynchronicznego i jeszcze jedno prądnica synchro czy asynchro lepsza i dlaczego ??
  • #14 4209765
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Marcin J. napisał:
    Chciałem sprostować:

Cytat:
    np. w silniku 2 biegunowym zasilanym z sieci 50 Hz, pole wiruje z prędkością 1500 obrotów na minutę a wirnik np. tylko 1450-1480 obrotów na minutę. (poślizg≈0.02)

W silniku 2 biegunowym czyli z jedną parą biegunów pole wiruje z prędkością 3000obr.

Poprawiłem mój skrót myślowy :) Dzięki !

Podsumowanie tematu

✨ Silnik elektryczny obraca się dzięki oddziaływaniu pola magnetycznego wytwarzanego przez prąd płynący w uzwojeniach stojana oraz indukowanemu prądowi w wirniku. W silnikach prądu przemiennego powstaje wirujące pole magnetyczne, które indukuje prąd w zwartych prętach wirnika, generując własne pole magnetyczne. Interakcja tych pól powoduje powstanie momentu obrotowego, który napędza wirnik. Wirnik obraca się nieco wolniej niż pole magnetyczne stojana, co umożliwia ciągłe przecinanie linii pola i utrzymanie momentu napędowego. Prędkość wirującego pola zależy od liczby biegunów i częstotliwości zasilania (np. silnik 2-biegunowy ma prędkość synchroniczną 3000 obr./min, a 4-biegunowy 1500 obr./min). Silnik synchroniczny charakteryzuje się tym, że wirnik obraca się z prędkością pola wirującego, natomiast w silniku asynchronicznym prędkość wirnika jest nieco mniejsza. Komutator (nie kolimator) jest elementem stosowanym w silnikach prądu stałego do zmiany kierunku prądu w uzwojeniach wirnika. Dyskusja zawierała również odnośniki do stron wyjaśniających zasadę działania silników elektrycznych oraz pytania o różnice między silnikami synchronicznymi i asynchronicznymi oraz o wybór prądnicy synchronicznej lub asynchronicznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA