logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pole magnetyczne, silnik indukcyjny, moment obrotowy.

marcin1601 08 Lis 2006 13:33 2670 6
REKLAMA
  • #1 3201268
    marcin1601
    Poziom 2  
    Witam mam kilka pytan
    1. jakie pole magnetyczne wytwarza uzwojenie jednofazowe silnika indukcyjnego ?
    2. jak wyglada charakterystyka momentu obrotowego silnika indukcyjnego jednofazowego ?
    3. jak zmienic kierunek wirowania silnika
    4. zastosowanie takich silnikow
    za odp z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3202202
    marcin1601
    Poziom 2  
    no dzieki tyle tez znalazlem chodzilo mi o konkrety ale dzieki za fatyge Pzdr. jeszcze raz dzieki
  • REKLAMA
  • #4 3204024
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    marcin1601 napisał:
    Witam mam kilka pytan
    2. jak wyglada charakterystyka momentu obrotowego silnika indukcyjnego jednofazowego ?
    za odp z gory dziekuje

1. Pulsujące. Nieruchome w przestrzeni. Dlatego silnik sam nie ruszy(trzeba mu pomóc ręcznie, albo dorobić dodatkowe uzwojenie rozruchowe, np. takie zasilane przez kondensator).
    2. Google, Książki(Biblioteka), notatki z wykładów(trzeba na nich być).
    3. Zmienić kierunek wirowania pola(jak w każdym silniku indukcyjnym).
    4. Napędy małej mocy(wentylator kuchenny, suszarka do włosów, itp bzdety).
  • REKLAMA
  • #5 3204660
    eP
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Arnold_S. napisał:
    marcin1601 napisał:
    Witam mam kilka pytan
    za odp z gory dziekuje

1. Pulsujące. Nieruchome w przestrzeni. Dlatego silnik sam nie ruszy(trzeba mu pomóc ręcznie, albo dorobić dodatkowe uzwojenie rozruchowe, np. takie zasilane przez kondensator).
    2. Google, Książki(Biblioteka), notatki z wykładów(trzeba na nich być).
    3. Zmienić kierunek wirowania pola(jak w każdym silniku indukcyjnym).
    4. Napędy małej mocy(wentylator kuchenny, suszarka do włosów, itp bzdety).

To jakie to pole w koncu jest ? :D
    Nieruchome w przestrzeni czy wirujace ?

Tylko bez wykretow prosze Arni. :D
  • #6 3205888
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    Jeśli nie rozumiesz mojej wypowiedzi, to wyłącznie Twój problem. :D

Przed chwilą nawet sprawdziłem w książce(Maszyny Elektryczne - W.Latek), czy się nie pomyliłem - nie.
    Moja wypowiedź jest OK.
    Zażalenia składać do autorów książek: Latka, Steina, Plamitzera.
  • #7 3206127
    eP
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Arnold_S. napisał:
    Jeśli nie rozumiesz mojej wypowiedzi, to wyłącznie Twój problem. :D

Przed chwilą nawet sprawdziłem w książce(Maszyny Elektryczne - W.Latek), czy się nie pomyliłem - nie.
    Moja wypowiedź jest OK.
    Zażalenia składać do autorów książek: Latka, Steina, Plamitzera.

Idę Arni o zakład że znalazło by się tu więcej ludzi którzy nie mogą zrozumieć sensu Twojej wypowiedzi. A przecież nie o to tu chodzi by wszystko w książkach sprawdzać.

pozdr

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono charakterystykę pola magnetycznego wytwarzanego przez uzwojenie jednofazowego silnika indukcyjnego, które jest pulsujące i nieruchome w przestrzeni, co powoduje, że silnik samodzielnie nie rusza. Aby uruchomić silnik, konieczne jest wspomaganie ręczne lub zastosowanie dodatkowego uzwojenia rozruchowego, np. zasilanego przez kondensator. Charakterystyka momentu obrotowego silnika jednofazowego jest dostępna w literaturze technicznej i notatkach wykładowych. Kierunek wirowania silnika zmienia się poprzez zmianę kierunku wirowania pola magnetycznego, analogicznie jak w innych silnikach indukcyjnych. Silniki jednofazowe znajdują zastosowanie głównie w napędach małej mocy, takich jak wentylatory kuchenne czy suszarki do włosów. Wskazano również na potrzebę korzystania z literatury specjalistycznej, np. "Maszyny Elektryczne" W. Latka, dla pełnego zrozumienia zagadnień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA