logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV ORION 520 DK - brak kolorów, obraz czarno-biały, co sprawdzić?

kow 24 Sie 2007 07:57 1719 13
REKLAMA
  • #1 4209965
    kow
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam.
    Posiadam TV ORION 520 DK (21 cali).
    Telewizor nie do końca jest sprawny, uszkodzenie polega na tym, że nie wyświetla kolorów. Obraz cały czas jest czarno-biały (czasami zaskoczy jakiś kolor, ale po chwili znika).
    Proszę o poradę co mogło ulec uszkodzeniu w tym TV.
  • REKLAMA
  • #2 4210002
    waldo
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    NA czym jest dekoder kolorów ? napisz coś cwięcej ,jakieś pomiary .
  • REKLAMA
  • #3 4210056
    zebro
    Poziom 23  
    Ocena: 142
    Witam w tych tv często właśnie za takie obiawy odpowiada zestarzały klej, którym oblane są nóżki układu scalonego TA...., obejrzyj z góry i dokładnie go wyskrob. Przy pomocy tego kleju producent przytwierdzał przewody do płyty, a teraz robi to takie cyrki. Pozdrawiam.
  • #4 4210516
    waldo
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Jeśłi dobrze kojarzę to w tym modelu przyklejony był kondzior i to właśnie pod nim trzeba wyskrobać pozostałośco po kleju
  • #5 4211059
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4214141
    kow
    Poziom 13  
    Wyczyściłem klej tam gdzie powinno go nie być, ale objawy są te same - cały czas obraz jest czarno-biały.
    Proszę o informację co może być uszkodzone, gdzie szukać usterki ?

Dodano po 4 [godziny] 4 [minuty]:

Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być uszkodzone?
  • REKLAMA
  • #7 4214870
    franyo_z
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Witam.
    Miałem kiedyś ten problem w orionie, nie pamiętam modelu, winny był kwarc 4,43MHz w dekoderze.
  • #8 4214976
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Witaj!
    Jeżeli klej był na nogach scalaka to mógł je nadtrawić nawet do zrobienia przerwy danej nogi z płytą drukowaną danej ścieżki , trzeba to dokładnie i wnikliwie sprawdzić , nie raz miałem takie przypadki.
  • #9 4215115
    kow
    Poziom 13  
    Miejsca w których był klej sprawdziłem bardzo dokładnie, więc ta opcja odpada.
    Usterka musi tkwić w czymś innym, tylko w czym ?
  • #10 4218352
    kow
    Poziom 13  
    Czy ktoś ma jakiś pomysł z tym uszkodzeniem ?
  • #11 4218384
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Ja mam taki trochę pocieszny. Pisałeś, że czasem wskakiwał "jakiś" kolor. Czyli jaki - normalny czy jakieś odcienie? Bo ten TV ma chyba na pilocie przełącznik PAL/SECAM. Pilot jest właściwy - z takim przyciskiem?
  • #12 4218425
    kow
    Poziom 13  
    Czasami wskakuje kolor niebieski (podczas dostrajania danego kanału) - kolor ten pokazuje się w postaci "śniegu" na całym ekranie.
  • REKLAMA
  • #13 4218454
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Właśnie takie są zakłócenia przy złej identyfikacji PAL - zakłócenia z SECAM. O ile nie mylę się z tym pilotem oryginalnym (a jaki masz?) i jeśli masz schemat - sprawdź napięcia przy przełączniku PAL-SECAM. Powinno być tak opisane wyjście z procesora.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze ORION 520 DK (21 cali) występuje problem z wyświetlaniem obrazu w kolorze – obraz jest czarno-biały, a kolor pojawia się sporadycznie i zanika. Przyczyną może być zestarzały klej użyty do mocowania nóżek układu scalonego TA, który może powodować przerwy w połączeniach lub zakłócenia. Zaleca się dokładne usunięcie pozostałości kleju i sprawdzenie ciągłości ścieżek oraz nóżek scalaka. Inną wskazywaną przyczyną jest uszkodzony kwarc 4,43 MHz w dekoderze kolorów, który odpowiada za synchronizację sygnału barwnego. W modelu tym może być również przyklejony kondensator elektrolityczny (np. C623 2,2uF/50V) przy nodze 25 układu TA8659AN, który warto sprawdzić lub wymienić na kondensator bipolarny lub monolityczny. Dodatkowo należy zweryfikować ustawienia przełącznika PAL/SECAM na pilocie i napięcia na wyjściu procesora, gdyż nieprawidłowa identyfikacja systemu kolorów może powodować zakłócenia i brak kolorów na ekranie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA