logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ORION COLOR 515VPT - Obraz czarno-biały, możliwa awaria dekodera kolorów?

Luter89 18 Wrz 2008 21:31 1785 15
REKLAMA
  • #1 5548405
    Luter89
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam, pewnego dnia właczam telewizor a tutaj brak kolorów, obraz jest wyraźny lecz czarno biały, wie ktoś może co mogło być przyczyną? Czy poszedł dekoder kolorów?

Proszę zapoznać się z pkt.11 regulaminu i w/g niego uzupełnić tytuł tematu. [_OBCY_]
  • REKLAMA
  • #3 5549638
    Luter89
    Poziom 11  
    Wszystkie opcje są dobrze włączone, ponieważ w pilocie mam taką funkcje że przywraca ustawienia. I zero poprawy;/ Jeśli chodzi o ten dekoder kolorów to czy jest sens w ogóle go naprawiać? To jest dosyc stary telewizor.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5549904
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    może by autor napisał jaki model tego Oriona nawet już dostał upomnienie od moderatora a on nic .
    a tak do postu to w Orionach często trzeba usunąć klej z procesora wizji który po czasie zwiera nogi układu a z racji że nie znam modelu tv nie dam rady powiedzieć o który układ chodzi
  • #5 5550233
    Luter89
    Poziom 11  
    Sory ale nie siedze 24 godziny na dobę w necie i nie jestem w stanie odpisać po sekundzie! Już podaje ORION COLOR 515VPT cos takiego jest z tyły obudowy podane.

To proszę o dopisanie w tytule tematu.
  • #6 6387130
    Luter89
    Poziom 11  
    Chciałbym odświeżyć temat gdyż problem nie został rozwiązany. Także proszę moderatorów o nie usuwanie tematu, bo nie chce nie potrzebnie zakładać nowego o tym samym problemie.
  • Pomocny post
    #7 6390484
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Napisał Ci kolega h jaworski i bardzo słusznie, żebyś starannie i dokładnie usunął taki brązowy klej, którym jest posmarowany układ TA8659 i sprawdż nóżki tego układu, bo bywają tak skorodowane pod tym klejem, że wręcz odpadają.
  • REKLAMA
  • #8 6392563
    Luter89
    Poziom 11  
    Sprawdziłem płytkę która jest przy kineskopie nie wiem jaki to blok, ale zauważyłem przepalone 3 tranzystory C4075. Dzisiaj jak dostanę to wymienię je i napiszę czy pomogło.
  • #9 6392670
    niketotal
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Nie miałbyś obrazu gdyby były uszkodzone.Posłuchaj rad związanych z układem TA........ .
  • REKLAMA
  • #10 6393859
    Luter89
    Poziom 11  
    niketotal napisał:
    Nie miałbyś obrazu gdyby były uszkodzone.Posłuchaj rad związanych z układem TA........ .

to dziwne bo nawet płytka jest upalona, i przerwany obwód. Może faktycznie to nie być to, ale fakt faktem że tranzystory są uszkodzone to trzeba wymienić. Jutro będę grzebał to sprawdzę to co mówicie.
  • Pomocny post
    #11 6394677
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 575
    Porada kolegi h jaworski jest w 100% słuszna z tym dodatkiem że u mnie ten klej przeżarł pin procesora wizji. Nie widać było tego z początku ale przelutowanie pinów pokazało że pin został na grocie.
    Pozdrawiam
    Ps. Co do tych tranzystorów na PK to ja mam wątpliwości. Wszyscy dobrze tu radzą.
  • #12 6395467
    Luter89
    Poziom 11  
    psooya napisał:
    Porada kolegi h jaworski jest w 100% słuszna z tym dodatkiem że u mnie ten klej przeżarł pin procesora wizji. Nie widać było tego z początku ale przelutowanie pinów pokazało że pin został na grocie.
    Pozdrawiam
    Ps. Co do tych tranzystorów na PK to ja mam wątpliwości. Wszyscy dobrze tu radzą.

Nie wątpię że tutaj dobrze radzą, bo inaczej to bym tutaj tego nie pisał:) tak jak powiedziałem, jutro sprawdzę ten klej. A gdzie dokładnie znajduję się ten procesor?
  • #14 6396476
    Luter89
    Poziom 11  
    sprawdziłem ten procesor, faktycznie był na nim klej, ale tyle co kot napłakał, zdrapałem, wyczyściłem, ale kolorów nadal brak. Jakieś inne pomysły?
  • Pomocny post
    #15 6396708
    niketotal
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Czy sprawdziłeś od strony lutów .Ten nieszczęsny klej potrafi także wytrawić ścieżki.
  • #16 6396866
    Luter89
    Poziom 11  
    tak, też sprawdziłem od strony lutów, sprawdziłem też czy nie ma zimnych lutów oraz przerwanych ścieżek.

Dodano po 32 [minuty]:

Koledzy chciałem przeprosić, moja wina, nie zauważyłem że jedna nóżka na której znajdował się klej jest ułamana (wyżarta) zlutowałem ją i kolory wróciły:) Chciałem podziękować bardzo wszystkim! Temat można zamknąć

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze ORION COLOR 515VPT pojawił się problem z obrazem czarno-białym, mimo wyraźnego obrazu. Początkowo sugerowano sprawdzenie przełącznika systemu PAL/SECAM oraz możliwą awarię dekodera kolorów. Po dokładniejszej diagnozie okazało się, że przyczyną była uszkodzona nóżka procesora wizji TA8659, ukryta pod brązowym klejem izolującym, który z czasem wytrawił ścieżki i spowodował przerwanie obwodu. Wymiana przepalonych tranzystorów C4075 nie rozwiązała problemu, natomiast oczyszczenie i przelutowanie nóżki procesora oraz naprawa przerwanego obwodu przywróciły kolory. Zalecane jest usunięcie kleju z procesora TA8659 i kontrola stanu lutów oraz ścieżek na płytce przy kineskopie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA