logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Orion Color 363DK - Problem z obrazem oraz brak kolorów.

BARNI_GDYNIA 22 Sty 2008 18:18 1175 2
REKLAMA
  • #1 4723014
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    Witam wszystkich.
    Problem jest następujący. Telewizor mam od pół roku i działał u mnie jeden dzień jak go dostałem. Uszkodzenie polegało na tym że obraz był czarno biały ale wszystkie funkcje działały normalnie. Nie oglądam tv więc go wyniosłem do piwnicy i przestał tam pół roku do dziś. Wyjąłem go podłączyłem i teraz nie dość że nie ma kolorów to po włączeniu go do prądu i podłączeniu kablówki obraz jest do połowy czarny a na drugiej połowie jest obraz który po około 10 sekundach od włączenia zwęża sie ku górze i po 15 sekundach nie ma juz w ogóle obrazu jest czarny ekran i paski. Po rozgrzaniu go jakieś 10 minut obraz pojawia sie powolutku ale jest dalej zamazany i migają mi paski na całym ekranie. Kiedy go wyłączę i po chwili włączę wszystko to co napisałem rozpoczyna sie od nowa. Jako ze nie jestem obeznany w telewizorach pytam was ekspertów co jest grane? Nigdy nie naprawiałem telewizora, moją dziedziną są wzmacniacze ale schematy i wasze wskazówki umiem czytać i mózg tez mam na miejscu czyli wszystko co potrzeba żeby spróbować go naprawić :)
  • REKLAMA
  • #2 4723243
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Mozna,zaczynasz od plyty wszystko przelutowac,wymienic wszystkie elektrolity w przetwornicy i na napieciach zasilajacych.Sprawdz czy jest tam przelacznik PAL-SEC,sporo roboty.Tymczasem.
  • #3 4726492
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    W przetwornicy? to znaczy? jak to rozpoznać? Ogólnie rzecz biorąc dużo elektrolitów w tym TV nie ma, dysponuje wolnym czasem więc wszystkie wymienię na nowe. Jest z przodu w TV przełącznik PAL/SECAM ale po nacisnięciu nic sie nie poprawia. Swoją droga jestem zdziwiony że trzeba ruszać elektrolity bo wszystkie są Japońskie i to nie byle jakie bo RUBYCON i NICHICON oraz gdzie nie gdzie ELNA.
REKLAMA