logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować lampę UV do kasowania pamięci EPROM? Parametry i wskazówki

buzer 11 Lis 2003 17:12 2308 5
REKLAMA
  • #1 395829
    buzer
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Potrzebuję schematu ,opisu jak zrobić kasownik układów scalonych.
    To znaczy lampę ultrafioletową do kasowania układów z pamięcią Eprom.
    Jeżeli nikt niema takiego schematu to może przynajmniej podpowiedz:
    1) jaka muśi być moc lampy ultrafioletowej
    2) czy to może być dowolna lampa UV
    3)czy można zniszczyć kasowany układ stosując lampę o zbyt dużej mocy,lub zbyt długie naświetlanie.
    Niemam w tym temacie żadnego doświadczenia i będę wdzięczny za każdą poradę.
    Proszę o pomoc. :cry:
  • REKLAMA
  • #2 397286
    J&J
    Poziom 12  
    Scemat "Inteligentnego kasownika pamięci EPROM opublikowałem na łamach "Nowego Elektronika" numeru nietety nie pamiętam.
    Mogę Ci wysłać schemat ewentualnie projekt PCB

szyjan(_at_)silesianet.pl
  • REKLAMA
  • #3 399612
    buzer
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Czytałem ten artykuł ,czytałem również i tu na forum inne posty o tej samej problematyce . Mi nie chodzi o układ który śledzi postępy w kasowaniu epromów a raczej o lampę która go kasuje.Chciałbym jakiś sprawdzony układ,bo tu na forum niekturzy wypisują niesamowite cuda.
    Ja chciałbym zrobić sobie kasownik do kasowania pamięci w mikroprocesorach ST62EXX.
    Dziękuję za wszystkie wiadomości
  • REKLAMA
  • #4 401290
    J&J
    Poziom 12  
    Jak mam pilna potrzebę, a nie mam pod ręka kasownika fabrycznego. to używam rtęciówki zasilanej przez dławik.
    Może byc także palnik z lampy MIX np 160W (połaczenie lampy rtęciowej z żarową)
    Lampe rtęciowa należy zbić, a uzywam tylko palmika zasilamego porzez odpowiedni do mocy dławik
    UWAGA poziom promieniowania jest bardzo, co może doprowadzić do poparzeń promieniowaniem UV.
    Najlepij nie przebywać w pomieszczeniu.
    Nie kasowałem tak procesorów ST, ale pamieci EPROM
    Dla kostek 2716-512 wystarczy ok, 10-15 minut z odległosci 5-10 cm.
  • REKLAMA
  • #5 423223
    wojto111
    Poziom 2  
    mam lampe rteciowa 125W. Zbilem banke. Podlaczylem lampe szeregowo z żarówką 60 W. Czemu tylko zarówka sie zapalila, a nie lampa. Jak poznac ze wydziela sie ozon? Czy te promieniowanie jest widzialne?
  • #6 2188979
    fox525
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam!
    A ja zapytam moze inaczj - bo nie chodzi mi o to zeby probowac robic kasowarki EPROM-ow, bo bede potrzebowal robic to w firmie za jakis czas i bede mial tych ukladow troche (m.in. 27C512, 27C1024, itp).
    Czytam tutaj Wasze posty i ogladam oferty na neci - tylko co wybrac. Chodzi mi o jakas fajna i w miare uniwersalna kasowarke - najlepiej jakas przenosna... Doradzcie mi prosze co wybrac i co ma race i nogi.
    Moze cos z tego:
    http://tme.com.pl/katalog/index.phtml?id_g=16&id_p=15&f_radio=
    http://www.cyfronika.com.pl/kasownik.htm
    http://www.gembara.pl/cgibin/shop?info=00006981&sid=62d3feb0

... i pytanie 2...
    niektorzy z Was pisza tutaj na forum ze kasuja 10-15 minut, inni ze wykasowali Eprom w 4-5 sek. Jak to wlasciwie jest z tytm kasowaniem?

Z gory dzieki i pozdrawiam
    :)
REKLAMA