logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośnika 20cm 8ohm do kolumny Unitra i wzmacniacz Onkyo TX-7420

Rafalek2007 28 Sie 2007 23:06 2534 9
REKLAMA
  • #1 4226595
    Rafalek2007
    Poziom 10  
    Witam jestem nowy i chcialbym sie czegos dowiedziec:) padl mi glosnik i chce wymienic na nowy. potrzebuje 20cm 8ohm . jakiej firmy polecacie glosniki i czym kierowac sie przy kupnie? glosnik chce wsadzic do starej kolumny Unitry ktora ma oprocz tego 20 cm glosnika posiada sopranowy glosnik. jesli mam dwa glosniki to jaki ten duzy ma byc? nisko czy sredniotonowy? mysle tez nad zmiana sprzetu.. posiadam teraz jakas stara wieze Sharpa a chcialbym ja zamienic na dobry ale tanszy wzmacniacz. http://www.allegro.pl/item229967570__extra_cena_amplituner_onkyo_tx_7420.html co myslicie o tym? dziekuje z gory za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 4226627
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 38
    Ja siedzę w temacie od ponad 1,5 roku. Mam już swoje zdanie, ponieważ wszyscy krytykują głośniki Alpharda itp. A ja Ci powiem tak: nie pytaj zawodowców ponieważ oni mają kolumny i głośniki po cenach od których boli głowa. Dlatego dla nich głośnik za 200zł. czy 100zł. nie może być dobry. Ja się im szczerze nie dziwie. Powiem tak, że ja posiadam jeszcze głośńiki takie jak Alphard LW800, 2SZT. Koppa DW80 I 3cią Koppa ale już nie pamiętam modelu. Kup sobie głośnik KOPPA DW80. Jest to głośnik SUBWOFEROWY czyli niskotonowy i gra bardzo ładnie. A kosztuje ok. 30zł. Albo ten ALPHARD LW 800 też jest niezły.
  • #3 4226776
    Rafalek2007
    Poziom 10  
    mnie zalezy na dzwieku ale wiadomo brak kasy brak glosnikow:( mowisz ze dzwiek jest w dobry? a co mozesz jeszcze mi zaproponowac tak do 50 zl?
  • REKLAMA
  • #4 4227913
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    NO dźwięk jest dobry. Wiesz za te pieniądze to na pewno nie kupisz Pioneera czy coś w tym stylu. Więcej nic Ci nie mogę zaproponować bo niczego więcej w takiej cenie nie miałem w ręku. Ale te Koppa nie grają źle.... Grały już na 1 imprezie na ok 100W i grały ładnie.
  • #6 4229860
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    Dobrze się składa bo z tym amplitunerem miałem do czynienia ponieważ kumpel przywiózł taki z Niemiec. Więc gra dobrze ale zależy do czego chcesz go używać, jeśli do domowego użytku to spełni swoją role. Co do głośnika to nie mogę nic powiedzieć bo nie miałem takiego w ręku. No i zależy do czego chcesz go użyć. I jakiego typu muzyki słuchasz. Jeśli lubisz ryzykować to możesz pokombinować na takim głośniku ale na prawdę nie mogę Cię zapewnić że będzie dobrze grał. Ja zaryzykowałem z kupnem głośników koppa i się mi opłaciło bo grają do dziś.
  • REKLAMA
  • #7 4230269
    Rafalek2007
    Poziom 10  
    slucham muzyki klubowej czyli house hands up itp czyli kawalki z bassem i wlasnie sie zastanawiam sie co kupic. Amplituner bylby do urzytku domowego. o jakiej mocy radzisz kupic glosniki pod ten amplituner bo chyba sie skusze i go kupie:)
  • #8 4230541
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    No czyli słucham muzy takiej jak ja.... Więc jeśli chodzi o taką muzę to doradzę Ci te Koppa. Co do amplitunera to nie wiem jaką on ma dokładnie moc.... Ale ja zawsze wole mieć głośniki o mocy porównywalnej do wzmacha. Ponieważ za słaby wzmachol nie będzie panował nad mocnymi głośnikami.
  • REKLAMA
  • #9 4230675
    Rafalek2007
    Poziom 10  
    oki to kupie te DW80 tylko szukam po sklepach i nie moge znalesc;/ gdzie je mozna kupic?
  • #10 4231657
    Mody
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Kolega coś wspomniał, że chce te głośniki zamontować w kolumnach unitry może wie jakie to są kolumny. Wydaje mi się, że niewiele drożej wyjdzie kupienie oryginalnych głośników tonsila, które będą lepiej grały niż te chińskie.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany uszkodzonego głośnika 20 cm 8 Ω w kolumnach Unitra oraz wyboru odpowiedniego wzmacniacza do użytku domowego. Zalecane są głośniki niskotonowe (subwooferowe) do montażu jako większy głośnik w zestawie z sopranowym. Polecano modele Koppa DW80 oraz Alphard LW800 jako dobre i tanie rozwiązania do około 30-50 zł, które sprawdzają się przy muzyce klubowej z mocnym basem (house, hands up). Wzmacniacz Onkyo TX-7420 oceniono pozytywnie do domowego użytku, choć nie podano dokładnej mocy wyjściowej. Zaleca się dobór głośników o mocy zbliżonej do wzmacniacza, aby uniknąć problemów z kompatybilnością. Wspomniano także o oryginalnych głośnikach Tonsil jako alternatywie do chińskich modeli, które mogą oferować lepszą jakość dźwięku. Poszukiwania głośników Koppa DW80 w sklepach okazały się trudne, co sugeruje ograniczoną dostępność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA