logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zmiana systemu z Vista na XP w komputerze z Tesco wpływa na gwarancję?

kakalo 28 Sie 2007 23:38 2134 8
REKLAMA
  • #1 4226725
    kakalo
    Poziom 10  
    Siema
    Kupiłem nowego kompa w markecie (tesco) z zainstalowaną vistą,
    mam teraz pytanie czy jak zrobię formata i wgram xp to stracę gwarancje??
    Mój kolega kupił kompa w media-markt i jak próbował zainstalować xp coś mu sie zaczęło psuć z tym kompem jaka jest wasza opinia na ten temat.
    Pozdro
    Proszę poprawić post.
    Zdania zaczynamy z wielkiej litery.
    Stosowanie slangu jest niedozwolone.
    Dziękuję ...
    TONI_2003
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4226784
    PiatyElement
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Sądzę wg. mnie nie stracisz gwarancji.
    Gwarancję masz udzieloną na sprawne działanie ( fizyczne ) komputera więc jego podzespołów.
    Gwarancji na zainstalowane oprogramowanie jeszcze nie widziałem, ponieważ możesz je uszkodzić wykasowując niechcący pliki, zawirusowując je, itp.
    Ponadto gwarancja na oprogramowanie ( mam na myśli nośnik i licencję ), a na sprzęt fizycznie to dwa różne tematy.
    Fakt że twojemu kledze coś zaczęło się dziać złego z kompem przy zmianie oprogramowania - nie oznacza uszkodzenia komputera.
    Mógł źle wykonać instalację, wgrać złe sterowniki, lub mieć urządzenie nie do końca kompatybilne z instalowanym softem.
  • #3 4226790
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Nie ma obaw,nie stracisz gwarancji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4227059
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Gwarancja jest tylko i wyłącznie na sprzęt
  • REKLAMA
  • #5 4241749
    kakalo
    Poziom 10  
    Formatowałem ale ten xp jakoś się nie chce zainstalować wiec znowu na viście siedzę jak sformatowałem i skopiowały się wszystkie pliki potrzebne do instalacji xp komputer sie zresetował ale jak się pokazał napis że naciśnięcie dowolnego klawisza spowoduje uruchomienie się systemu z płyty więc jak zwykle nic nie wciskałem i pojawiły sie w niektórych miejscach takie kolorowe prostokąty (żółte, czerwone, niebieskie) i nic więcej :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4241944
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4243419
    kakalo
    Poziom 10  
    Zwykle jak robiłem formata na starym kompie to najpierw sie uruchamia z płyty potem restart i działa a te kompy z marketów są chyba specjalne :)
  • Pomocny post
    #8 4255948
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4379666
    kakalo
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki za pomoc udało się zainstalować xp.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Zmiana systemu operacyjnego z Windows Vista na Windows XP w komputerze zakupionym w markecie Tesco nie powoduje utraty gwarancji na sprzęt. Gwarancja dotyczy wyłącznie fizycznych podzespołów komputera, a nie zainstalowanego oprogramowania. Problemy z działaniem komputera po instalacji XP mogą wynikać z nieprawidłowej instalacji, niekompatybilnych sterowników lub błędów sprzętowych, a nie z samej zmiany systemu. Podczas instalacji Windows XP na czystym dysku po skopiowaniu plików instalator wymaga restartu i uruchomienia systemu z dysku twardego, a nie z płyty CD, co można ustawić w BIOS-ie, zmieniając kolejność bootowania. W przypadku problemów z wyświetlaniem kolorowych prostokątów możliwe są uszkodzenia pamięci RAM lub karty graficznej. Zaleca się wykonanie kopii oryginalnego systemu (np. za pomocą Norton Ghost) na wypadek konieczności przywrócenia systemu do stanu fabrycznego. Po zastosowaniu tych wskazówek instalacja Windows XP zakończyła się sukcesem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA