logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Multiswitch 5/12 i konwerter quattro - brak jakości sygnału na dekoderze n-ki

maxel5 18 Lis 2007 18:18 3544 19
REKLAMA
  • #1 4495290
    maxel5
    Poziom 2  
    Zainstalowałem multiswitcha 5/12 konwerter quatrro , na tunerze analogowym wszystko ok są kanały hotbirda a na n-ce tylko siła 80% a jakość 0%.Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4495382
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Jakie są kanały na analogu?Kamil
  • REKLAMA
  • #3 4495439
    maxel5
    Poziom 2  
    Kanały identyczne jak po podłaczeniu tunera analogowego u sąsiada który ma antene ustawioną na polsat cyfrowy , podłączyłem też jeden kabel od konwertera bezpośrednio do tunera n i działają niektóre programy teraz jakość 30% siła 0%.
  • #4 4495495
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    No to czeka cię ustawianie talerz .Konwerter patrząc z przodu na talerz musi być lekko skręcony przeciwnie do ruchu wskazówek zegara ,talerz najlepiej jak jest podgląd na TV mini ruch w lewo lub w prawo żeby się pokazał dolny pasek (można włączyć sygnał dżwiękowy) i wtedy precyzyjnie ustawisz.Zakładam że kable od konwertera nie zamieniłeś miejscami na switchu.Kamil
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4495502
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Ocena: 109
    Sprawdź na analogu czy masz kanaly w obu polaryzacjach, i jeszcze raz sprawdź czy dobrze podłączyłeś konwerter- multi, czy nie zamieniłeś przewodów.Jeśli prawidło podłączyłeś to musi działac.Pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4496694
    Marcin91
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Jeżeli ustawiona jest już satelita, to kręcenie konwerterem zostało .
    I teraz tylko pytanie czy dany switch bedzie dobrze współpracował z N-ką ( wiem ze problemy mają Viper-y )
    Przeważnie instalacje robię na Triax-ach , albo Telmor-ze . Teraz bedę sprawdzał Satmatrix-a . Kilku moich znajomych kolegów z branzy jest zadowolona akurat a z nich.

Acha nie pisałeś jaką antenę masz ale zakładam że nie miejszą niż 80 cm . Na takich spokojnie już ustawisz dobry sygnał nawet na zezie , idla switcha 9/16 . Ale warunki to konwertery mozliwie najdokładniej ustawione i przyzwoita antena i switch . W tym wypadku antenkę polecam Triax TD78 ( nie sa dużo droższe od innych , ale jakość poprostu rewelacja )
  • #7 4717610
    DdruMmer
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jeżeli chodzi o współpracę N-ki z multiswitchami typu Triax, Viper i PMSE to z moich doświadczeń zawsze była przysłowiowa Lipa... N-ka na tańszych multiswitchach nie chciała łapać wogóle jakości , albo łapała na poziomie 2% To samo było z odbieraniem MPEG-4. W przypadku gdzie na mojej instalacji w bloku ktoś sobie założył N był problem i zostałem wezwany. Spodziewałem się uszkodzonego konwertera...Wymiana nic nie dała...Dopiero wymiana multiswitcha na produkt firmy WISI dała oczekiwany rezultat. Działa do dziś bez żadnych problemów. Inna bajka, że WISI to raczej górna półka więc i cena wyższa ale warto czasem zainwestować w jakość
  • #8 4718981
    Tomasz
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Z moich doświadczeń mogę powiedzieć, że na pewno działa N-ka z multiswitchami Terra , Satmatrix 9/8, podłączałem też do Vipera pokazywał sygnał w jakości ~65% . Był też switch produkcji AMS, początkowo działał, ale po zmianie oprogramowania w Nboxrecorderach, współpraca się skończyła, wymieniłem na Terrę i działa bez problemu.
  • #9 4721172
    Marcin91
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    witam, N-box działa bez problemów z multiswitch-ami Telmor , oraz Triax , nie miałem problemów z współdziałaniem , jakość/siła w granicach 75/75 .

A tak odbiegając od tematu ostatnio udało sie ustawić N na czaszy Triax TD78 i konwerter Titanium oraz kabel commscope 100/100 :)) , a normą na takim zestawie jest 92/96 .
  • #10 4721704
    Tomasz
    Poziom 18  
    Witam.

Mam teraz taki przypadek : antena 80cm (polska), konwerter monoblock Twin Inwerto, kabel 2X30m i sygnał w jakości 20-35% max, natomiast na Astrze jest jakość 99%. Całość ustawiałem miernikiem AD70, tak więć wykluczam nieprawidłowe ustawienie. Podmieniałem tez konwerter na inny egzemplarz i oczywiście nic to nie dało. Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam:D
  • #11 4722464
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Raczej źle ustawiona antena. Reguluj ją też w pionie.
    Ewentualnie popraw też skręcenie konwertera (nie ma być prosto, ale lekko przekręcony).
  • #12 4724284
    Tomasz
    Poziom 18  
    michcio napisał:
    Raczej źle ustawiona antena. Reguluj ją też w pionie.
    Ewentualnie popraw też skręcenie konwertera (nie ma być prosto, ale lekko przekręcony).

Dzięki za radę, ale anteny instaluję od 1993 roku, zęby zjadłem na antenach cyfry, od dawna posiadam miernik AD 70 z pomiarem sygnału , S/N, oraz BER. I anteny ustawiam tylko tym miernikiem z uwzględnieniem pionu i poziomu i skręcenia konwertera :D
    W tym konkretnym przypadku, wszystko jest ok przy antenie i na końcu kabla, a mimo to Nbox pokazuje sygnał z niską jakością.
  • #13 4725110
    szabla12
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Witam - ok w takim razie podaj wszystkie parametry te które sa na wejśćiu do multiswicha,oraz parametry na gniazdku.
  • #14 4725356
    DdruMmer
    Poziom 11  
    A powiedz kolego jakiego Multiswitcha masz tam założonego??
  • #15 4726174
    Tomasz
    Poziom 18  
    To monoblock Inverto, czyli instalacja bez multiswitcha. :)

Co do pomiarów, to antenę ustawiam zawsze na poziom C/N, czyli stosunek sygnału do szumu. Na wyjściu konwertera jest ~12,8dB, a na końcu kabla ~12,6dB. Czyli zważywszy na ilość przewodu (30 metrów) jest to niezły wynik. Czasza jest zamontowana na dachu bloku, przewody schodzą bezpośrednio do tunera na I piętro ( blok ma IVpiętra).
  • #16 4726403
    DdruMmer
    Poziom 11  
    W takim razie jeśli to monoblock to pogrzeb w ustawieniach diseq w tunerze. Moim zdaniem właśnie tam leży sedno sprawy.
  • #17 4726531
    Tomasz
    Poziom 18  
    DiseqC 1 Hotbirth, diseqC 2 Astra. Zmieniałem też na tonburst, ale jest to samo. Tuner bez problemu przełącza satelity.
  • #18 4726628
    DdruMmer
    Poziom 11  
    A weź spróbuj podłączyć jakiś inny Tunerek i co on pokazuje?? I jeszcze zapytam...posiadasz może tester diseqC ??
  • #19 4726899
    Tomasz
    Poziom 18  
    Widzisz...właśnie w tym sęk, że na innych tunerach działa bez problemu. Podłączałem np. Fergusona 7318 i jakiegoś tam "klona" Globo. Na tym Fergusonie bez problemu śmiga Cyfra+, jest też Astra. Problem jest tylko na Nboxrecorderze i tylko z HB. Dodam ,że dekoder sprawdzałem na innej antenie i oczywiście działa.
    Przypuszczam, że problem dotyczy przewodu antenowego, jest go sporo bo ponad 30metrów. Dziwi tylko to, że działa na innym sprzęcie, a na Nboxie nie, właściwie to działa, ale sygnał powinien być mocniejszy. Bywa, że się przycina na niektórych kanałach, a szczególnie na HD.
  • #20 4727154
    DdruMmer
    Poziom 11  
    Wiesz...nie wykluczone, że sam konwerter ma problem z przesyłaniem sygnału DVB-S2, jeśli np. Cyfra+ działa to nie powinno być problemu. Jak masz możliwość to podłącz tam jakiegoś singla (np. Golden Interstar) i podłącz po jednym kablu no Nbox-a i zobacz jak wtedy będzie to wyglądało. A jeśli chodzi o przewód to też można się nad tym zastanowić. Osobiście spotkałem się z przewodami (np kupowanymi w OBI) które nawet potrafiły wycinać pewne częstotliwości (o zgrozo!) a jeśli chodzi o ich izolację, to wystarczyło wygiąć i się łamała. Ponadto możesz zrobić tak (jeśli technicznie masz taką możliwość) weź sobie puść jakiś prąd na dach, weź N-boxa i jakiś mały tv, i tam podłączaj a to inny kabel, a to inny konwerter i próbuje regulować antenę. Będzie znacznie łatwiej niż biegać z dachu do domu :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku jakości sygnału na dekoderze Nbox przy użyciu multiswitcha 5/12 i konwertera quattro, mimo poprawnej siły sygnału i działającego tunera analogowego. Dyskusja wskazuje na konieczność precyzyjnego ustawienia anteny i konwertera (lekko skręcony przeciwnie do ruchu wskazówek zegara), sprawdzenia poprawności podłączeń kabli do multiswitcha oraz konfiguracji przełączania DiSEqC w tunerze. Wskazano, że niektóre multiswitche, zwłaszcza tańsze modele (np. Viper, AMS), mogą mieć problemy z kompatybilnością z dekoderem Nbox, szczególnie przy odbiorze MPEG-4 i DVB-S2. Zalecane są multiswitche marek WISI, Triax, Telmor, Terra i Satmatrix, które lepiej współpracują z Nboxem. Problemy mogą wynikać także z jakości przewodów antenowych oraz ewentualnych ograniczeń konwertera monoblock Twin Inverto. Testowanie z innymi tunerami potwierdziło, że problem jest specyficzny dla Nboxa i konfiguracji multiswitcha lub kabla. Wskazano na konieczność dokładnego pomiaru parametrów sygnału (C/N, BER) oraz ewentualnej wymiany multiswitcha na model wyższej jakości, aby uzyskać stabilną jakość sygnału na dekoderze Nbox.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA