logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzony Maxcom WT-108, mozna nadawać, nie słychać nic.

GregooZ 29 Sie 2007 12:37 2346 19
REKLAMA
  • #1 4227976
    GregooZ
    Poziom 10  
    Witam

Ekesperymentowalem z WT-108 i najprawdopodobnmiej przekrecilem trymerek do regulacji SQ. W tej chwili wyglada to tak ze radyjko caly czas jest w stanie odbioru TX. Mozna z niego nadawac nie mozna nic uslyszec. Szukalem w sklepach elektronicznych ale nie maja takich trymerow. Dzwonilem do Maxcoma w Tychach serwisant powiedzial mi, ze najprawdopodobniej uszkodzony kwarc (60zl). Czy mial ktos podobna sytuacje. Nie wiem czy nie chce mnie naciagnac na koszty wymieniajac kwarc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4228104
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 320
    Hej.

Widocznie coś innego "przekręciłeś". Jeżeli byłaby to wina trymera, to z całą pewnością mógłbyś cokolwiek odbierać, nawet z wyłączoną blokadą (szum).

Trzeba mieć chociaż marne pojęcie, ale jednak. Niektórych układów nie można dotykać nawet gołą ręką (elektrostatyka). Mogłeś nie poczuć wyładowania, ale układ owszem.

Kwarc raczej wykluczam - nadawanie by nie działało.
  • #3 4228318
    GregooZ
    Poziom 10  
    Jakies tam marne pojecie mam na tremat elektroniki bo jestem alektrykiem. Wiem co to elektrostatyka konczylem wydzial elektryczny wiec nie jest mi to obce. Rekami dotykam tylko kurczaka i to pieczonego wiec nie ma mowy o zadnych przeskokach iskierek:) Krecilem tylko trymerem widocznie o jeden obrot za duzo.
    Pozdrawiam i dzieki za szybka odpowiedz
  • REKLAMA
  • #4 4229283
    yes2mike
    Ale to nie to. Przynajmniej ja tak myślę.
    Kwarc ? Też nie, bo nie może uszkodzić się połowicznie ;)

Weź lupę i popatrz na płyte - może chińczycy składali akurat ten egzemplarz 30 sekund przed przerwą śniadaniową i gdzieś coś "nie zatrybiło" tak jak powinno. Czyli zimny lut.

Powiem coś, za co mnie powieszą na szubienicy, ale osobiście kilka razy dzięki temu uratowałem jakąś elektronikę: W ostateczności wyciągnij płytę i włóż na kilkanaście (nie ma reguły) sekund do rozgrzanego piekarnika.
    I tak nie masz nic do stracenia, a być moze efekt Cie zaskoczy (ale z umiarem, z umiarem).
  • #5 4229454
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4230543
    GregooZ
    Poziom 10  
    Witam

Z piecykiem dam chyba sobie spokoj. Serwisant zaspiewal 60zl za naprawe. To praktycznie koszt jednego radyjka (coz jak sie nic nie uda na wlasna reke to trzeba bedzie). Zamieszczam pare fotek moze ktos rozpozna ow element. Generalnie nie ma na nim zadnych opisow poza "52" widocznym na zdjeciu. Ledwo widoczne sa tez jakies 3 cyfry ale wygladaja raczej jak niechlujnie napisane olowkiem niz drukowane oznaczenia.
    http://img405.imageshack.us/img405/1293/50088998wf3.jpg
    http://img125.imageshack.us/img125/2161/86340399er6.jpg
    http://img126.imageshack.us/img126/4131/50018059um2.jpg

Dzieki i pozdrawiam
  • #7 4231652
    GregooZ
    Poziom 10  
    Przegladajac forum pmr446 natknalem sie na post w ktorym uzytkownik tego samego radyjka opisuje, iz ow potencjometr to nie sq tylko coarse odpowiedzialny za "siedzenie w częstotliwosci".
  • #8 4231786
    yes2mike
    No to jesteś w domu. Powinieneś sam sobie poradzić. Odłącz w tym radiu antenę, drugie niech będzie dosyć daleko i kręć aż usłyszysz nośną.
  • #9 4231869
    GregooZ
    Poziom 10  
    Mam jednak spore watpliwosci gdyz ten potencjometr mozna krecic w nieskonczonosc a to chyba zle wrozy.
    Testowalem dzis z regulacja SQ i przy skreceniu SQ szumy ustaja, wylacza sie tryb odbioru ale w dalszym ciagu nie mozna uslyszec odbieranego sygnalu.
    Gdyzy chinole naniesli jakies dane na ten potencjometr to moze bym cos dopasowal a tak to nie ma punktu zaczepienia.
  • #10 4232794
    yes2mike
    Niestety teraz to albo sobie przypomnisz ile razy i w którą stronę kręciłeś, albo metoda prób i błędów pozostaje.

Element którym kręcisz jest plastikowy czy ferrytowy ?
  • REKLAMA
  • #11 4233041
    GregooZ
    Poziom 10  
    Raczej ferryt....... Temat chyba bedzie mozna powoli zamknac, bylem dzis w siedzibie Maxcom'a w ostatnim sląskim bastionie trolejbusowym- Tychach. Za kilka dni dowiem sie (albo i nie) co tam popsulem i ile mnie ta lekcja bedzie kosztowala.
    Dzieki wszystkim za pomoc.
    Pozdrawiam
  • #12 4234387
    yes2mike
    Ja na Twoim miejscu bym chociaż pokombinował. To nie boli, a możesz mieć 60zł. w kieszeni.
    Z pewnością nic nie ukręcisz...
  • #13 4235184
    GregooZ
    Poziom 10  
    Wiesz co zauwazylem ze w tym drugim dzialajacym radyjku ten trzpien ktorym sie kreci jest wyzej bo normalnie on powinien w miare krecenia podnosic sie i opuszczac. W tym uszkodzonym on jest w jednym polozeniu. Wykonalem wczoraj kolo 100 obrotow w lewo i prawo bez efektu. To chinska elektronika byc moze za mocno przysinalem srubokret i trzpien wpadl do srodka.
  • #14 4236262
    otp2
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Prawdopodobnie zerwałeś gwint w tym filtrze, dało by sie to zrobic ale jak już w serwisie to po ptokach.

Pozdrawiam
    otp2
  • REKLAMA
  • #15 4278535
    GregooZ
    Poziom 10  
    Po kilkunastu dniach odebralem radyjko- 40zl kosztowala mnie lekcja ustawiania SQ. Serwisant stwierdzil, ze jedynym sposobem naprawy byla wymiana plyty glownej. Pewnie nie dali rady wymienic samego pojedynczego elementu (chinczycy maja mniejsze palce:) W cenie naprawy byla tez krotka instrukcja ktorym trymerem krecic by poprawic SQ a ktorych ruszac nie nalezy.
  • #16 4282566
    ubidigi
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    No zdradź ku potomności, skoro już wiesz czym można i jak a czym lepiej nie bawić się.
    :D
  • #17 4283365
    yes2mike
    No to gratuluje serwisowi takiego "serwisanta". Następnym razem popsujesz antenę i wymieni Ci klips do paska + obudowę.

Ciekawe tylko, czy faktycznie wymienił.
  • #19 4284765
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.

GregooZ

Cytat:
    W tej chwili wyglada to tak ze radyjko caly czas jest w stanie odbioru TX.

Jeżeli mozna to TX oznacza Nadajnik. Odbiornik to oznaczenie RX.

Cytat:
    Po kilkunastu dniach odebralem radyjko- 40zl kosztowala mnie lekcja ustawiania SQ. Serwisant stwierdzil, ze jedynym sposobem naprawy byla wymiana plyty glownej. Pewnie nie dali rady wymienic samego pojedynczego elementu ...

Napisz jaki to serwis. O zgrozo, serwisant to chyba jakiś "kowal" z zawodu.

Podaj adres i nazwę firmy ku Przestrodze dla Innych co by sie zastanowili nim tam się wybiorą.

Pozdrawiam.
  • #20 4284791
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    1. Naprawili gościowi radio
    2. 4 dyszki za wymiane płyty to niedrogo
    3. Więcej biorą np. pożalsieboże serwisanci motoroli których "serwis" ogranicza się w większości wypadków do pierdnięcia RIBem w radio za minimum 5 dyszek.
    4. Może zrobimy czarną listę serwisów ? Może wasze warsztaciki znajdą się na niej dzięki jakiemuś "życzliwemu"

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik eksperymentował z radiem Maxcom WT-108, prawdopodobnie przekręcając potencjometr odpowiedzialny za regulację SQ lub częstotliwości (coarse), co spowodowało, że radio pozostaje w trybie nadawania (TX), ale nie słychać odbieranego sygnału. Próby regulacji potencjometru nie przyniosły efektu, a element ten jest ferrytowy i może mieć uszkodzony gwint lub mechaniczne uszkodzenie trzpienia. Serwis Maxcom w Tychach stwierdził, że naprawa wymaga wymiany całej płyty głównej, co kosztowało użytkownika 40 zł. W serwisie otrzymał także instrukcję, które trymery można regulować, a których nie należy ruszać. W dyskusji odrzucono uszkodzenie kwarcu jako przyczynę problemu, a także odradzano stosowanie metod takich jak piekarnik do naprawy. Zalecano sprawdzenie lutów i ewentualną regulację anteny oraz częstotliwości. Wskazano, że niektóre elementy są delikatne i łatwo je uszkodzić, a samodzielna naprawa wymaga doświadczenia i odpowiednich narzędzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA