logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie schłodzić wzmacniacz w kombie basowym?

hennoh 30 Sie 2007 16:04 1794 18
  • #1 4232504
    hennoh
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Jest to wzmacniacz od komba basowego nie najnowszej produkcji ale świetnie brzmi. Jednak grzeje się na tyle że po ok 2h grania muszę go studzić psss...

oto zdjęcie:

dolna część jest z alumianium ale niewystarczająco odprowadza ciepło. Wzmacniacz jest wsuwany w kombo jak szuflada więc na zewnątrzą jest tylko tylna i przednia ścianka. Myślałem o wmontowaniu wiatraka z góry w obudowe komba ale sam nie wiem czy będzie to skuteczne.
    Co radzicie...
  • #2 4232572
    dexter_86
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Zamontowanie wentylatora podniesie skuteczność radiatora o jakieś 200% i tylko to ci w tej chwili zostaje.
  • #3 4232610
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Można by na tylniej ścianie zamontować dwa wentylatory. Jeden nawiewowy a drugi wyciągowy powietrze ze wzmacniacza. Dodatkowo można wewnątrz wzmacniacza porobić zastawki powietrza tak, aby opływało elementy najbardziej grzejące się.
  • #4 4232772
    polakk
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    A jakie tam są tranzystory- 2N3055?

Sprzęt zapewne ma swoje latka, i można by się pokusić o danie nowych podkładek termoprzewodzacych(pewnie sa mikowe- lepsze będą silikonowane z specjalnych włókien), i nowej pasty- to na pewno poprawi odprowadzanie ciepła. Chłodzenie 2-ma małymi wentylatorami w układzie push-pull będzie bardzo skuteczne. No i jak patrzę do środka to gdyby lekko go przebudować przesuwając kondensatory elektrolityczne, tak żeby były koło transformatorów to zmieści się tam całkiem sporawy żebrowany radiator.
  • #5 4232785
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Osobiście zalecam nie zakładać wentylatorów nawiewających do środka tylko wyciągające powietrze. Nawiewając zrobią w środku syf i to również utrudni chłodzenie wzmacniacza.
  • #6 4232829
    adyrian
    Poziom 23  
    Ocena: 34
    Nie ma tu wielkiego pola do popisu. Przy takim zamontowaniu wzmacniacza można pomyśleć o wentylatorze wyciągającym z tyłu obudowy. Trzeba by tylko wywiercić z przodu w miarę estetyczne otwory wlotowe.
    Problemem jest to, że przy zamontowanym wzmacniaczu powietrze w jego środku robi się ciepłe, coraz cieplejsze pogarszając i tak marne chłodzenie. Zmiana podkładek nic tu nie da bo problemem jest przepływ ciepła między obudową/ radiatorem a otoczeniem.
    Przepływ powietrza- nawet niewielki- przez wnętrze wzmacniacza powinien pomóc.
  • #7 4232861
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Ja ze swojej strony proponuje:
    1. Wymienić podkładki mikowe oraz pastę termoprzewodzącą pod trznzystorami mocy na nowe
    2. Zrobić chłodzenie wymuszone (zamontować wiatrak wyciągający powietrze na zewnątrz obudowy).

Te zabiegi powinny znacznie podnieść skuteczność odprowadzanie ciepła.
  • #8 4233032
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Sprobuj wymienic te 2N3055 na KD 502 lub 2N3773 bodajze-sa mocniejsze i pewnie sie nie beda tak juz grzac ;-)
  • #9 4233143
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Po co wymieniać sprawne na sprawne? Wymiana podkładek, nowa pasta owszem ale wymiana sprawnego na sprawne to zbędny wydatek.
  • #10 4233270
    Malas1984
    Poziom 29  
    No tak Mery21 ,ale mi chodzi o to ,ze jak wstawi mocniejsze tranzystory to sie nie beda tak grzac-wiekszy prad one moga przeniesc itd co sie wiaze z tym ze takie obciazenie jak jest teraz na np 2N3055-owszem obciazy 2N3055-bedzie sie grzal,ale jak da mocniejszy to mniej sie zagrzeje.... takie moje rozumowanie...... ""Wyobraz sobie jakby BD 139 lub BD243 on by wstawil tam ;-) - to by nawet nie zagral chwili,a dlaczego to wiemy wszyscy ;-) 2N3055 jest o wiele mocniejszy,ale dziala-choc sie grzeje i gdyby wstawic cos mocniejszego-to jest mozliwosc ograniczenia tego grzania do minimum.... To jest niewielki koszt przeciez-bo jak dobrze widzialem to jest tam chyba 2szt 2N3055 lub nie wiem-cos w tych obudowach... (a moze juz KDki czy 2N3773)..
  • #11 4233351
    adyrian
    Poziom 23  
    Malas1984 napisał:
    jak wstawi mocniejsze tranzystory to sie nie beda tak grzac-wiekszy prad one moga przeniesc itd co sie wiaze z tym ze takie obciazenie jak jest teraz na np 2N3055-owszem obciazy 2N3055-bedzie sie grzal,ale jak da mocniejszy to mniej sie zagrzeje.... takie moje rozumowanie......

Bardzo źle rozumujesz... :!:
    Pozatym taki układ obudowy przypomina mi stare, basowe LDM' y - zapewne siedzą w nim 2N3773.
  • #12 4233538
    powerm
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Sprostujcie mnie ale na zdjęciu wygląda to tak jakby nie było wcale radiatorów. Bo jeśli 2N3005 są ukryte pod dwoma płytkami drukowanymi koło transformatorów to ja tam żadnego radiatora nie widzę. Właściwie za radiator robi obudowa co jest jakimś rozwiązaniem ale lepszym byłby właściwy gruby aluminiowy radiator. A najlepiej byłoby wyprowadzić radiator na zewnątrz obudowy, do niego na zewnątrz przykręcić tranzystory a do tego dołożyć wentylatorki (od komputera) jeśli będzie taka potrzeba. Jeśli się tego nie będzie dało zrobić spróbuj poprowadzić powietrze z zewnątrz plastikową rurą i tak też je odprowadzić - myślę że do tego konieczne będą wentylatory. Zmiana na mocniejszy tranzystor też powinna sporo dać
  • #13 4233575
    adyrian
    Poziom 23  
    Tak było by najlepiej ale nie ma jak bo od dołu jest płyta (jeżeli to podobny model do tego, o którym myślę). Blok wzmacniacza jest wsuwany- z boku, z dołu i z góry jest płyta obudowy comba. Radiator można by próbować wyprowadzić tylko na tył ale to cięzka sprawa przy tranzystorach TO3.
  • #14 4233582
    Maly
    Poziom 33  
    Cytat:
    Osobiście zalecam nie zakładać wentylatorów nawiewających do środka tylko wyciągające powietrze. Nawiewając zrobią w środku syf i to również utrudni chłodzenie wzmacniacza.

Otóż jeśli zakładamy, że jeden jakieś śmieci wciągnie, równie dobrze możemy założyć, że ten drugi je "wyciągnie". Zresztą na kurz, pająki i inne śmieci nie ma dobrego rozwiązania, zawsze je znajdziemy w kilkuletnim sprzęcie.

Owszem, dobrym rozwiązaniem są też radiatory, ale tak naprawdę konieczna jest wentylacja. radiator i tak w końcu sięnagrzeje, ale on też musi to ciepło gdzieś oddać, jeśli nie będzie wyciągu ciepłego powietrza z wnętrza to i tak w końcu układy się przegrzeją
  • #15 4233786
    Malas1984
    Poziom 29  
    Jesli tak to dlaczego???? Ale jezeli sa tam zalozone 2N3055 oczywiscie bo jak KDki czy 2N3773-to wiem od razu o co chodzi.....prosze mnie naprostowac....
  • #16 4233900
    Maly
    Poziom 33  
    Mocniejsze tranziki tu nie pomogą z tego względu, że czy on będzie miał 2A czy 20A prądu kolektora, to i tak wydzieli się na nim taka sama moc podczas pracy. Złącze P-N tranzika ma ok 0,6V napięcia przewodzenia. Podczas słuchania z mocą załóżmy 50W, przy napięciu wyjściowym 25V mamy ok 2A prądu. To moc strat na tranziku mamy 2,5W (0,6V * 2A * 2złącza P-N). I czy to będzie tranzystor 5 czy 50A to moc strat pozostanie ta sama
  • #17 4233912
    Malas1984
    Poziom 29  
    Czyli nie zmieni tak...... no to pozostaje teraz takie rozwiazanie jak moze jakis radiator albo tak ja pisza u gory-wentylatory....
  • #18 4234737
    hennoh
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    byłem wczoraj u znajomego bardzo dobrego elektronika i zaproponował takie rozwiązanie. Dwa wiatraki skierowane na tranzystory i tak zrobię. Z góry dam maskownice od głośników.

• #19 4234979
    Malas1984
    Poziom 29  
    No widzisz..... juz po klopocie,a wentylatorki to NO PROBLEM

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz do komba basowego, starszej konstrukcji, nagrzewa się podczas dłuższej pracy, co wymaga skuteczniejszego chłodzenia. Obudowa wzmacniacza jest wsuwana w kombo, z ograniczonym dostępem do powierzchni chłodzących, a dolna aluminiowa część nie wystarcza do efektywnego odprowadzania ciepła. Proponowane rozwiązania obejmują montaż wentylatorów – najlepiej wyciągających powietrze z wnętrza wzmacniacza, co poprawi cyrkulację i obniży temperaturę. Zaleca się zastosowanie dwóch wentylatorów w układzie push-pull (jeden nawiewowy, drugi wyciągowy) oraz wykonanie wewnętrznych przepływów powietrza skierowanych na najcieplejsze elementy. Wymiana podkładek termoprzewodzących na silikonowe oraz zastosowanie nowej pasty termoprzewodzącej pod tranzystorami mocy poprawi przewodzenie ciepła. Dyskusja podkreśla, że wymiana tranzystorów 2N3055 na mocniejsze modele (KD502, 2N3773) niekoniecznie zmniejszy grzanie, ponieważ moc strat cieplnych pozostaje podobna niezależnie od tranzystora. Radiatory są niewystarczające lub ich brak, a wyprowadzenie radiatora na zewnątrz jest utrudnione ze względu na konstrukcję obudowy. Ostatecznie skuteczne chłodzenie wymaga wentylacji wymuszonej, najlepiej z zastosowaniem wentylatorów skierowanych na tranzystory, co potwierdził praktyczny przykład z zastosowaniem dwóch wiatraków i maskownicy od głośników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA