logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodzenie wzmacniacza. Jakie rozwiązanie proponujecie?

slawoslaw 15 Paź 2006 12:11 1917 5
REKLAMA
  • #1 3118442
    slawoslaw
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Witam. Chciałbym zamontować wentylatory na obudowie mojego wzmacniacza, ktore zapobiegly by jego przegrzewaniu sie . Czy nizej przedstawiony sposób chłodzenia sprawdzi się ( jeden wwiewający , dwa wywiewajće powietrze) . Z góry dziekuje za porade zwiazaną z tym tematem . Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Chłodzenie wzmacniacza. Jakie rozwiązanie proponujecie? 123.JPG (20.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3118720
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam.

NO może na początek to pasta na radiator i jego polerka.

Innym sposobem tzn. tym co proponujesz chłodzenie wiatrakami to zrób tak. Wyobraź sobie że buda od wzmacniacza to stacja dysków PC na leżąco. Zamontuj w niej taksamo wywyietrzniki i wiatraczki jak w obudowie od PC i to będzie najlepszy sposób moim skromnym zdaniem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3118765
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Zależy jaki to wzmacniacz i jak bardzo nagrzewa się radiator. Może wystarczyć nawet wentylator ze starego zasilacza z PC, dmuchający na radiator. W Technics'ach stosowany był mniejszy wiatraczek wyciągający ciepłe powietrze z wnętrza, i to wystarczało.
  • REKLAMA
  • #4 3128592
    slawoslaw
    Poziom 18  
    to jest pioneer A 66-X. . Gram nim na imprezach. Zastanawiam sie jak chłodzić bo chciałem zamknać w koncu obudowe i zamontować wentylatory na stałe. Zamontowałem tak jak na schemacie: jeden duzy nadmuchujący chłodne powietrze na trafo a dwa wydmuchujące powietrze z radiatora. Polerka i wymiana pasty już była. Dałem silikonowa paste . Ale zastanawiałem się nad srebrną pastą. Czy taki sposób chłodzenia rozwiąże problem?
  • REKLAMA
  • #5 3128942
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    hmm ja bym dal jedne duzy wentylator zaciagajacy gorace powietrze nad radiatorem a nad trafem nadmuchujacy "swieze",pozatym ten wzmacniacz nie nadaje sie na dlugo trfalem obciazenia na maks mocy i szybko go zameczysz
  • #6 3129287
    slawoslaw
    Poziom 18  
    no w sumie dam jeszcze jeden wentylator na srodek..a jesli chodzi o dlugotrfale obciazenia to on chyba jest do tego przystosowany . Gram na nim juz 4 rok . Mialem z nim tylko problemy odnośnie wzmacniania sygnalu wejsciowego, ktory zatracal sie na pulpicie sterowania wejsciami (ktorego jak dotad nikt mi nie przerobil, a ja sam nie chce sie za to zabierac). Wiadomo ze wszystkie uszkodzenia elektroniczne sa wywolane przegrzewaniem sie koncowek mocy. Ten wzmacniacz ma akurat zabezpieczenie termiczne i przeciążeniowe koncówek. Wiec o przegrzaniu nie ma mowy. Co prawda moze sie mocno wygrzać i zmienic swoje parametry wzmocnienia ( znacznie je osłabić) dlatego tez przy dlugotrwalym obciazeniu powinien byc dobrze chłodzony i tyle. pozdrawiam
REKLAMA