logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić zasilacz samochodowy 12V na 3V 150mA do ładowarki BC-900?

jaros85 31 Sie 2007 23:05 8008 14
  • #1 4237756
    jaros85
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Witam chciałbym zrobić jakiś prosty zasilacz samochodowy który na wyjściu miał by bez względu na obciążenie około 3V max obciążenie 150mA. Zasilacz chce zrobić do ładowarki akumulatorków BC-900. Gdy ładowarka chodzi bez aku pobiera prąd 12mA. Przy ładowaniu 2 aku 200mA pobiera około 50mA. Przy 4 aku 1000mA pobiera 80mA. Próbowałem zrobić z ładowarki do telefonów lecz w zależności od prądu ładowania napięcie skakało od 5V do 3,5V. Przeważnie aku ładuje prądem 200mA a wtedy napięcie zasilające wynosiło by około 5V. Nie wiem czy tak wysokie napięcie nie zniszczy ładowarki ponieważ na obudowie ładowarki napisane jest 3V a w komplecie jest zasilacz impulsowy który też daje 3V. Czy można przerobić ładowarkę do telefonów tak żeby zawsze na wyjściu było 3V. :?:
  • Pomocny post
    #2 4238131
    monak
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Najprostsza z możliwych wersji
  • #3 4238154
    lukas1850
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    jaros85 napisał:
    Witam chciałbym zrobić jakiś prosty zasilacz samochodowy który na wyjściu miał by bez względu na obciążenie około 3V max obciążenie 150mA. Zasilacz chce zrobić do ładowarki akumulatorków BC-900. Gdy ładowarka chodzi bez aku pobiera prąd 12mA. Przy ładowaniu 2 aku 200mA pobiera około 50mA. Przy 4 aku 1000mA pobiera 80mA. Próbowałem zrobić z ładowarki do telefonów lecz w zależności od prądu ładowania napięcie skakało od 5V do 3,5V. Przeważnie aku ładuje prądem 200mA a wtedy napięcie zasilające wynosiło by około 5V. Nie wiem czy tak wysokie napięcie nie zniszczy ładowarki ponieważ na obudowie ładowarki napisane jest 3V a w komplecie jest zasilacz impulsowy który też daje 3V. Czy można przerobić ładowarkę do telefonów tak żeby zawsze na wyjściu było 3V. :?:

W zasadzie rozwiązaniem Twojego problemu jest takie urządzenie. Jest jedno ale... oryginalny zasilacz ładowarki BC-900 ma maksymalny prąd DC 4A (BC-700 3A). Urządzenie z powyższego linka dostarczy nam jedynie prądu o natężeniu 1A. Z Twoich pomiarów wynika, że to powinno wystarczyć, jednak na logikę: jakie jest napięcie ładowania 2 akumulatorów? Minimum 1,5V, czyli najprościej 3V/2 akumulatorki. Skąd zatem prąd ładowania 200 mA przy poborze rzędu 50 mA? Perpetuum mobile?
  • #4 4240264
    jaros85
    Poziom 20  
    Sprawdzałem miernikiem i to jest prawda przy prądzie ładowania 200mA pobór prądu z zasilacza wynosi 50mA. Jak przyniosę drugi miernik to zrobię zięcia i pokaże że obydwa będą pokazywać to samo. A kiedyś gdzieś czytałem że ten prąd który pokazuje ładowarka to jest prąd 1godzinny lub 10 godzinny którym jest ładowany aku. Czyli w ciągu godziny czy 10 godzin w sumie aku będzie naładowany takim prądem. A nikogo nigdy nie zastanowiło że nawet przy dużym prądzie ładowania zasilacz się nie grzeje. :?:

W tej ładowarce aku są ładowane równolegle czyli bez względu na ich ilość potrzebne jest tylko max napięcie około jak pisałeś lukas1850 1,5V :!:
  • #5 4241635
    monak
    Poziom 14  
    Czy ty czasem nie mierzysz prądu zasilacza impulsowego po stronie sieci 220v :-)
  • #6 4243249
    jaros85
    Poziom 20  
    monak napisał:
    Czy ty czasem nie mierzysz prądu zasilacza impulsowego po stronie sieci 220v :-)

Przepraszam bardzo ale tytuł technika to nie dostałem za piękne oczy.
    -> Mój profil <-
    A drugi miernik to mi jest potrzebny do tego żeby nikt mi nie zażucał że jeden może być uszkodzony czy coś...
  • #7 4243435
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    A zmierz prad jakimś przyrzadem bardziej wiarygodnym, np oscyloskop. Skąd wiesz ze tam płynie prad stały?

Pobieramy 3V 50mA, a łądujemy dwa aku 1,5V 200mA. Czysty absurd
    Nawet jeżeli ładujemy szeregowo to i tak jest o 50mA pradu za mało.

Jednak jeżeli to jest prawda co do prądu pobieranego. To ta ładowarka to jakaś niezła ściema musi być. Ale raczej po tym jak pisza tutaj o czasie ładowania, raczej nie bardzo. Moze masz jakiś niedorobiony model, do nas do kraju to sporo badziewia przychodzi.
  • #8 4244753
    jaros85
    Poziom 20  
    Niestety oscyloskopu nie mam ani ni mam dojścia do takowego sprzętu. W mierniku mam możliwość pomiaru częstotliwości lecz z dokładnością do 10Hz więc niezbyt dużą. Do ładowarki jest zasilacz impulsowy który z racji swojej budowy podaje bardzo stabilizowany prąd przy małych stratach własnych i dużej sprawności. Dlatego wątpię żeby napięcie na wyjściu zasilacza było w jakiś sposób zmienne. A jak czytałem to akumulatorki Ni-CD i NI-MH są ładowane właśnie impulsami prądu elektrycznego a nie stałym prądem ponieważ takowy by je zniszczył. Impulsy są inne w zależności od prądu ładowania i aktualnego stanu naładowania akumulatorka. Gdzieś kiedyś na jakimś forum znalazłem taką ładowarkę podłączoną pod oscyloskop i wszystkie przebiegi podczas ładowania akumulatorka.

Proponuje obejrzeć ten temat. O tą ładowarkę chodzi. Nie wydaje mi się że jest to jakieś badziewie z chin jest ona produkcji niemieckiej.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic610103.html
  • #9 4244931
    trol.six
    Poziom 31  
    Jeżeli chcesz tutaj udowodnić ze dobrze masz zmierzone i masz perpetuum mobille, to raczej ci sie nie uda.

Po drugie czy ja gdzieś pisze że napiecie na zasilaczu ma byc zmienne? nie. Pisze tylko o poborze prądu. A zwykłym miernikiem to sobie czegoś takiego nie pomierzysz.

Wiem jak wyglada, pisze przecież że wiem z tego co pisza inni na forum.
  • #10 4246176
    jaros85
    Poziom 20  
    Nie chce udowodnić że to perpetum mobile tylko chce udowodnić że nie wolno wieżyć bez graficznie wszystkim elektronicznym urządzeniom. Tak naprawdę to wszystkie wątpliwości mogło by rozwiać ogłoszenie kodu źródłowego tej ładowarki lecz niestety nie jest to możliwe więc staram się zwrócić uwagę na pewne rzeczy o których zwykły szary użytkownik nawet niema pojęcia.
    A nóż może się kiedyś to komuś do czegoś przyda. :D
  • #11 4247059
    trol.six
    Poziom 31  
    Ja tam żadnemu urządzeniu wierzyć nie musze :) Szczególnie robionym marketingowo a nie po technicznemu ;)

Natomiast wydaje mi sie, że nie jest dla ciebie jako posiadacza ładowarki (i dyplomu nie za piękne oczy, może za brzydkie też dają ;) ) żaden problem, zmierzyć ile czasu ładuje sie zestaw aku o pojemności 1000mA prądem 1A.

Bo na razie widze mase spekulacji a żadnych faktów. I żaden kod nie jest niepotrzebny do żadnych pomiarów.
  • #12 4247978
    jaros85
    Poziom 20  
    Prądem 1A nie chce ładować aku bo nie chce ich niszczyć ale dla prądu ładowania 200mA (Energizer 1000mAh R3) czas ładowania to około 4,5-5h.
  • #13 4248516
    karapaka
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam a próbowałeś użyć jakiegoś stabilizatora np 7805 lub lepiej LM317, tym drugim możesz regulować nap wyjściowe w zakresie 1,4V do 30V chyba wiecej inf na ten temat to znajdziesz na www.elenota.pl
    pozdrawiam karapaka

Dodano po 6 [minuty]:

zrób taki schemacik i dobierz taką rezystancję żeby na wyjściu było te 3V
  • #14 4249484
    monak
    Poziom 14  
    znalazłem ciekawe aplikacje zasilaczy impulsowych na lm317. - nie będziesz miał grzałki w samochodzie nawet przy 3A poboru, załączam schematy , dokładny opis układu i ciekawe aplikacje po ang. w załączonym pdf

z ograniczeniem prądu

Załącznik karta katalogowa LM317, parametry, aplikacje , zastosowania
    Załączniki:
    • LM317.pdf (324.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 4251417
    jaros85
    Poziom 20  
    Serdecznie dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania prostego zasilacza samochodowego 12V na stabilne 3V przy obciążeniu do 150mA, przeznaczonego do ładowarki akumulatorków BC-900. Autor zauważa, że oryginalny zasilacz impulsowy do BC-900 podaje 3V, a próby użycia zasilacza do telefonów (5V) powodują skoki napięcia i obawy o uszkodzenie ładowarki. Wątpliwości budzi również pomiar prądu pobieranego przez ładowarkę, gdzie przy ładowaniu 2 akumulatorów 200mA zasilacz pobiera jedynie 50mA, co wywołuje dyskusję o metodach pomiaru i charakterze prądu (impulsowy vs stały). Wskazano, że Ni-Cd i Ni-MH są ładowane prądem impulsowym, co tłumaczy niskie straty i stabilność napięcia. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie stabilizatora napięcia LM317 z regulacją wyjścia do 3V oraz schematy zasilaczy impulsowych na LM317, które zapewniają stabilne napięcie i ograniczenie prądu, co jest korzystne w zastosowaniach samochodowych. Podkreślono, że oryginalny zasilacz BC-900 ma maksymalny prąd 4A, a proste układy mogą dostarczyć do 1A, co powinno wystarczyć do ładowania. Dyskusja zawiera linki do schematów i dokumentacji technicznej LM317 oraz przykłady praktycznych rozwiązań z ograniczeniem prądu i stabilizacją napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA