logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PCB termotransfer żelazkiem – który papier najlepiej się odmacza i schodzi z płytki?

michh 04 Wrz 2007 18:17 22699 8
REKLAMA
  • #1 4250193
    michh
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Pojawiał się problem na forum z odmaczaniem papieru w metodzie tzw. "żelazkowej". Po namoczeniu płytki w wodzie aż papier przesiąknie wodą, proponuję natrzeć papier żelem do golenia. U mnie to pomogło, kartka odeszła całkowicie po 1 minucie. Ale czy działa to na każdy papier. Proszę o spostrzeżenia na ten temat.
  • REKLAMA
  • #2 4250373
    wikingc1
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Witam.
    Metoda papieru kredowego to chyba najlepszy pomysł na płytki PCB jaki robiłem, tylko papier kredowy jest różny nie wiem dokładnie ale to jest jakoś znaczone cyframi i jeden lepiej nadaje się do płytek a na drugim wychodzi gorzej, jeśli ktoś na ten temat coś wie niech napisze.
    A co do zdzierania papieru ja namaczam i tre albo palcami albo myjakiem do naczyń tylko takim plastikowym i papier ładnie schodzi a toner się nie ździera.
    Pozdrawiam.
  • #3 4266132
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    Ja po 40 min namaczania biorę kawałek oddartego papieru, zgniatam go w kulkę i nim przecieram płytkę, też schodzi dobrze, ale jak przesadzę to mi się później robi ser szwajcarski na ścieżkach (normalne, małe dziurki, jedna obok drugiej). Przy następnym razie wypróbuje piankę do golenia, jest tandetna i gole się kremem, a leży w szafce zapomniana :):P:D:P:).
  • REKLAMA
  • #4 4266326
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    michh napisał:
    proszę o postrzeżenia na ten temat.

Proszę się trzymać sugestii autora tego tematu, inaczej zostanie zamknięty.
    Problematyka termotransferu już była omawiana w tym dziale.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 4266431
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Papier należy delikatnie podrapać. Chodzi o wierzchnią warstwę papieru która pokryta kredą z jakimiś dodatkami zachowuje się jak folia. Ponieważ zwykle robię kilka płytek to „rysuje” pod wodą papier na jednej płytce rogiem drugiej płytki i papier nasiąka w kilka minut.
  • #7 4270672
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Jeżeli ktoś ma chwilę czasu (10-15min) to płytkę wrzucamy do wrzątku z dodatkiem proszku do prania. Jeżeli użyty papier nie jest z gazety :wink: to odchodzi sam i wystarczy płytkę wypłukać w czystej wodzie. Woda z takiej kąpieli jest biała jak mleko (pozostałości kredy). Zaleta jest to że nie trzeba się bawić z usuwaniem pozostałości papieru miedzy ścieżkami.
  • #8 4277908
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 192
    Witam !! Mam spostrzeżenie związane z termotransferem . Otóż zrobiłem sobie całkiem fajną czołówkę do urządzonka za pomocą termotransferu . To znaczy przeniosłem rysunek na blachę aluminiową ( jak na PCB ) i trzyma jak dziki . Muszę jeszcze spróbować pokryć powierzchnię lakierem - myślę musi być jakiś akrylowy , nitro niestety zmywa toner . Czy może ktoś próbował coś takiego i ma jakieś doświadczenia ? . pozdrawiam !!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metody termotransferu na płytki PCB z użyciem żelazka oraz problemu skutecznego odmaczania papieru po przeniesieniu tonera. Najlepszym papierem do tej metody jest papier kredowy, jednak jego jakość i właściwości różnią się w zależności od oznaczeń i producenta. Po namoczeniu płytki w wodzie papier nasiąka, a następnie można go delikatnie zetrzeć palcami, myjką plastikową lub użyć pianki do golenia, która przyspiesza odchodzenie papieru, choć wymaga kilku minut. Dodatkowo zaleca się delikatne zarysowanie wierzchniej warstwy papieru, która zawiera kredę, aby ułatwić jego usunięcie. Alternatywnie, zanurzenie płytki na 10-15 minut we wrzątku z dodatkiem proszku do prania pozwala na samoistne odpadnięcie papieru, zwłaszcza jeśli nie jest to papier gazetowy. Toner pozostaje nienaruszony podczas tych procesów. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o przenoszeniu rysunku na blachę aluminiową oraz próbach zabezpieczenia powierzchni lakierem akrylowym, gdyż nitro zmywa toner. Temat termotransferu był już wcześniej omawiany i został zamknięty po podsumowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA