logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć przekaźnik 5A przy sterowaniu silnikiem AC 230V 120W?

pablojablo 04 Wrz 2007 18:56 5952 8
  • #1 4250317
    pablojablo
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Witam
    Jestem początkującym elektronikiem i mam taki problem.
    Chce sterować przekaźnikiem silnik AC 230V 120W. Silnik ma pracować raz w jedną stronę raz w drugą stronę. Używam do tego dwóch przekaźników 5A ale jest problem bo ulegają one spaleniu. Dałem diodę zabezpieczającą na uzwojenie przekaźnika spolaryzowaną zaporowo ale to nie pomaga. Obciążenie przekaźnika jest indukcyjne więc przy wyłączaniu i załączaniu przekaźnika powstaje impuls przepięciowy i on zapewne pali styki w przekaźniku po kilku załączeniach. Może ma ktoś pomysł jak zniwelować to zjawisko? Co i gdzie mogę dodać aby zapobiec przepalaniu przekaźnika?
  • #2 4250426
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Zastosować właściwe przekaźniki. Czyli takie przystosowane na wysokie napiecia.
  • #3 4250434
    pablojablo
    Poziom 13  
    Na przekaźniku jest napisane 5A 250VAC więc chyba jest przystosowany do takiego przełączania? A jeśli nie to jaki to np. przekaźnik?
  • #4 4250438
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Ale co się uszkadza: styki czy cewka ?

Dioda równolegle do cewki zabezpiecza tylko układy sterujące nią przed przepięciami przy jej odłączaniu.

Jeżeli styki to można dać układy gasikowe RC równolegle do styków.

Poza tym czy jesteś pewny, że styki tego przekaźnika są dostosowane do napięcia roboczego ?

Podaj typ tych przekaźników
  • #5 4250459
    pablojablo
    Poziom 13  
    Przekaźnik to JZC-49F
    Wydaje mi się że powinien być dobry.

Dodano po 1 [minuty]:

Uszkodzeniu ulegają styki. Cewke zabezpieczyłem diodą 1N4004.

Dodano po 6 [minuty]:

A ten dwójnik RC to jakie wartości miałby mieć. Jak to wogóle miałoby wyglądać?
  • #6 4250569
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Normalnie styki powinny wytrzymać prąd rozruchowy a u Ciebie trzeba założyć /przy rozruchu nawrotnym/ dłuższy czas rozruchu i prawdopodobnie pracę w przeciążeniu. Parametry powinieneś dobrać z dużym zapasem. JZC- to typowy tani przekaźnik chiński który może o srebrze na stykach słyszał ale go prawie nie posiada :(
    Stosuj Omron lub Relpol.
  • #7 4250580
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Narysuj aktualny schemat swojego układu (podłączenia silnika)

A i jeszcze jedno, czy zrobiłeś zabezpieczenie przeciwko jednoczesnemu włączeniu przekaźników lub zbyt bliskiemu czasowo ich przełączaniu, bo może to je zabija ?
  • #8 4250586
    drakon3
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Po pierwsze to trzeba się liczyć z prądem rozruchowym, dość dużym. Z tego co wiem to aby uniknąć iskrzenia styków stouje sie warystory.
  • #9 4252631
    pablojablo
    Poziom 13  
    Pomiędzy przełączeniami przekaźników jest odstęp czasu 3 sekundy aby nie było sytuacji że oba przekaźniki są oba naraz włączone.
    Schemat jest tradycyjny. Wyjście z procesora przez rezystor do bazy tranzystora. Emiter do masy. Kolektor do cewki w przekaźniku w połączeniu z diodą zabezpieczającą.
    A jakbym dał taki przekaźnik Omrona G2R-1-12DC
    http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f_szuka...N&id_g=44&id_p=3&f_radio=&id2=40&id_drzewo=51

i do tego jeszcze jakiś gasik np. RC (R=47Ohm/1W C22nF/630V) to myślicie że wtedy by było OK?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zabezpieczenia przekaźników 5A sterujących silnikiem AC 230V 120W, które ulegają uszkodzeniu wskutek przepięć indukcyjnych powstających przy załączaniu i wyłączaniu obciążenia indukcyjnego. Dioda zabezpieczająca cewkę (1N4004) chroni jedynie układ sterujący, nie styki przekaźnika. Uszkodzeniu ulegają styki, które prawdopodobnie nie wytrzymują prądu rozruchowego i impulsów przepięciowych. Zaleca się stosowanie przekaźników o wyższej jakości i lepszych parametrach styków, np. Omron G2R-1-12DC lub Relpol, zamiast tanich chińskich typów JZC-49F. Dodatkowo, aby chronić styki, można zastosować układy gasikowe RC (np. R=47Ω/1W i C=22nF/630V) równolegle do styków. Ważne jest także zapewnienie odstępu czasowego między przełączeniami (np. 3 sekundy) aby uniknąć jednoczesnego załączenia obu przekaźników. W niektórych przypadkach stosuje się również warystory do ograniczenia iskrzenia styków przy rozruchu silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA