logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5102 HiFi Quasi Quadro - Trzaski i dym z głośnika po podłączeniu

Mario Forever 25 Lip 2006 11:04 1961 15
REKLAMA
  • #1 2849342
    Mario Forever
    Poziom 11  
    Witam ! Jestem posiadaczem odbiornika radiowego Radmor 5102 HiFi Quasi Quadro. Radio na początku niby działa normalnie, ale po podłączeniu głośnika wydobywają się z niego trzaski, piski a po kilku sekundach głośnik zaczyna dymić i tutaj kończy się jego działanie :( Odbiornik działał kiedyś normalnie, ale po "odsiadce" w garażu zmienił zdanie i niszczy każdy głośnik, który podłącze. Proszę o pomoc !
  • REKLAMA
  • #2 2849408
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Witam Nowego Kolegę
    Sprawdż stopień mocy, zasilanie, schemat jest na forum, wystarczy poszukać.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 2849664
    Mario Forever
    Poziom 11  
    Mam już skany instrukcji serwisowej, ale nie ma tam nic na ten temat. Tutaj chciałbym zaznaczyć, iż jestem początkujący w elektronice.
  • #4 2849690
    _PREDATOR_

Ocena: 2312
    O ile pamięć mnie nie myli, są tam w końcówce 2N3055, sprawdż je jak i sterujące tranzystorki (T1001_1004_1005_1006 BC211_313, T1101) i pozostałe cofając się w przód.
    Oczywiście uprzednio sprawdzając zasilanie tego stopnia mocy. Schemat jest na forum, a jak co to podaj maila na pw, podeślę.
    Innymi słowy miernik do ręki i pomiary. Na schemacie masz podane napięcia :P .
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #5 2850239
    Mario Forever
    Poziom 11  
    Sprawdze to jednak, najpierw zmierze napięcie na wyjściu. Może poprostu głośniki za słabe...
  • REKLAMA
  • #6 2850375
    Artur k.
    Ocena: 1699
    Witam

Ja proponuje sprawdzić bezpieczniki na płytce końcówek mocy, może gniazdka bezpiecznikowe zaśniedziały i nie podaje jednego napiecia.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2850983
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    Brak jednego z napięć nie będzie powodowało palenia głośnika. Na wyjściu masz stałe napięcie. Sprawdź tranzystory na radiatorze oraz te sterujące jak napisał PREDATOR. Ja sprawdził bym jeszcze tranzystory różnicowe chyba BC 157. Nie mam przed oczami schematu nie podam numeracji.
  • REKLAMA
  • #8 2851468
    Mario Forever
    Poziom 11  
    Teraz, kiedy próbuje coś zrobić to radio wogóle nie działa, tylko z gniazda sieciowego sypią się iskry, ale korki mam wciąż całe :P
    Spróbuje najpierw sprawdzić kabel sieciowy, potem sprawdze wasze podpowiedzi, a w ostateczności zadzwonie po elektronika-profesionaliste, który kiedyś stroił to radio.
    Dzięki za pomoc !
  • #9 2855433
    Mario Forever
    Poziom 11  
    Sprawa ma się tak:
    Radio już działa, więc zmierzyłem napięcie na jedynym działającym wyjściu(brak jednej płytki) i napięcie wynosi 6.2v. Głośniki nadal się palą :P Na końcówce mocy jeszcze nie mierzyłem.
  • #10 2856452
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    Jeżeli na wyjściu Masz te 6,2V to na końcówce na pewno też. Sprawdź tranzystory, o których pisaliśmy w wcześniejszych postach. Po ewentualnej wymianie tranzystorów przy sprawdzaniu najpierw zmierz napięcia a dopiero potem podłączaj głośniki.
  • #11 2859491
    Mario Forever
    Poziom 11  
    Dobra, sprawdzę to, ale najpierw pytanie:
    Czy jeśli to się nie uda, macie jakieś inne rozwiązania ?
  • Pomocny post
    #12 2859593
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    masz grubo popaloną końcówke mocy.. która w dodatku sie wzbudza (z tąd te piski) wymień końcowe i sterujące.. (jakieś 10zł) i najlepiej tez pare różnicową, i regulator prądu spoczynkowego.. (na radiatorze ten 3 tranzystor) końiecznie sprawdź jakie masz napięcia na bezpiecnziakch.. tam powinno buć +/- 25V..
  • #13 2861387
    Mario Forever
    Poziom 11  
    Może masz rację, ale żeby głośnik palił się od samowzbudzenia ?
  • Pomocny post
    #14 3081839
    Heweljusz
    Poziom 2  
    Mam ten sam problem, z tą różnicą, zę nawet nie mogę połapać się co gdzie jest. Mam schemat, ale co to końcówka mocy i jak wygląda ? Tylko się nie śmiejcie !
  • Pomocny post
    #16 3082462
    Heweljusz
    Poziom 2  
    Dzięki wielkie teraz napewno sobie poradzę 8)

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz odbiornika radiowego Radmor 5102 HiFi Quasi Quadro zgłasza problem z trzaskami, piskami i dymieniem głośnika po podłączeniu, co prowadzi do uszkodzenia głośników. Radio działało poprawnie wcześniej, jednak po dłuższym nieużywaniu zaczęło niszczyć głośniki. Wskazano konieczność sprawdzenia stopnia mocy, zasilania oraz elementów końcówki mocy, w tym tranzystorów mocy 2N3055, tranzystorów sterujących BC211, BC313, BC157 oraz regulatora prądu spoczynkowego. Zasugerowano również kontrolę bezpieczników na płytce końcówek mocy, gdyż uszkodzone lub skorodowane gniazdka mogą powodować problemy z napięciami. Wskazano, że uszkodzona końcówka mocy może powodować samowzbudzenie, co skutkuje piskami i uszkodzeniem głośników. Zalecane jest wymienienie uszkodzonych tranzystorów końcowych i sterujących oraz pomiar napięć przed podłączeniem głośników. Użytkownik potwierdził, że radio po naprawach działa, ale nadal występuje napięcie stałe na wyjściu (6,2 V), które może być przyczyną uszkodzeń głośników. W dyskusji pojawiły się linki do schematów i instrukcji serwisowych, które pomagają w diagnozie i naprawie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA