logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Sony MHC-RG220 - przerywany dźwięk, trzeszczące głośniki, jak naprawić?

endriu-NH 06 Wrz 2007 12:49 4117 10
REKLAMA
  • #1 4255839
    endriu-NH
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam od kilku lat jestem posiadaczem wyżej wymienionego sprzętu. Od jakiegoś roku mam z nim problem. Na początku było to zjawisko niezmiernie rzadkie, jednak teraz zdecydowanie przybrało na sile.
    Przejdźmy do sedna sprawy...nie ma godziny, żeby głośniki nie trzeszczały i jeden lub drugi albo i oba na raz przestają działać . Żeby przywrócić dźwięk muszę w szybko pogłośnić i potem dopiero dostosować głośność do swoich potrzeb. Sytuacja ta na chwilę obecną staje się nie do wytrzymania, wyobraźcie sobie np. że w nocy głośniki odmawiają posłuszeństwa.
    Nie jest to wina głośników, gdyż na początku działo się to tylko z prawym głośnikiem, więc postanowiłem podłączyć je na odwrót i po zmianie defekt przeszedł na lewy głośnik. Szkoda by było wydawać pieniądze na nową wieżę, ponieważ ta jest w stanie idealnym, napęd rzadko używany, kasety również (wieża jest podłączona do komputera), wyświetlacz w 100% sprawny, no po prostu można by ją było wystawić ponownie na półkę sklepową i nikt by się nie skapnął że używana.
  • REKLAMA
  • #2 4256259
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4257152
    dexter_86
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Według mnie problem tkwi w potencjometrze od regulacji głośności.
  • #4 4257159
    endriu-NH
    Poziom 11  
    czy ratuje mnie tylko serwis? Niestety jest już po gwarancji
    edit:
    5 miesięcy temu poruszałem temat na innym forum, komputerowym i tam wspominano mi coś o końcówce mocy
  • REKLAMA
  • #5 4257169
    dexter_86
    Poziom 26  
    Możesz to sam zrobić jeżeli się czujesz na siłach.
  • #6 4257178
    endriu-NH
    Poziom 11  
    Niestety nie wiem nawet od czego zacząć :/ ba! nawet nigdy tej wieży nie rozbierałem. Ponadto wydaje mi się że potrzebowałbym jakiejś lepsiejszej lutownicy, a takowej nie posiadam
  • #7 4257190
    dexter_86
    Poziom 26  
    To pozostaje ci jedynie serwis.
  • #8 4257203
    endriu-NH
    Poziom 11  
    O wiesz może ile mniej więcej za taką zabawę sobie policzą?
  • REKLAMA
  • #9 4257215
    dexter_86
    Poziom 26  
    Napewno nie mniej niż 100 goli.
  • #10 4257274
    endriu-NH
    Poziom 11  
    Tak sobie nad tym myślę i wywnioskowałem, że skoro problem tkwiłby w potencjometrze od regulacji głośności to po podłączeniu słuchawek również występowałby taki defekt, a na szczęście słuchawki działają OK
  • Pomocny post
    #11 4257294
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz wieży Sony MHC-RG220 zgłasza problem z przerywanym dźwiękiem i trzeszczącymi głośnikami, które czasowo przestają działać. Objaw ten nie jest związany bezpośrednio z głośnikami, ponieważ po zamianie ich miejsc defekt przenosi się na drugi głośnik. Słuchawki podłączone do wieży działają poprawnie, co wyklucza uszkodzenie potencjometru regulacji głośności. Wskazano, że prawdopodobną przyczyną jest uszkodzony przekaźnik załączający kolumny głośnikowe. Naprawa wymaga wymiany przekaźnika, co można wykonać samodzielnie, jeśli posiada się odpowiednie umiejętności i sprzęt, jednak w przypadku braku doświadczenia pozostaje serwis, którego koszt może wynieść około 100 złotych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA