Witam. Przestroiłem głowice radmora 5412 zgodnie ze wskazówkami znalezionymi na forum (SE 3/99) jednak czułość po przestrojeniu jest naprawdę kiepska. Na wskaźniku sygnału w.cz. świeci się co najwyżej jedna dioda a stereo czasem ledwo wskoczy. Dodam że w swojej karierze przestrajałem już trochę odbiorników radiowych pewnie z 30 ale tutaj nie mogę sobie poradzić. Mierząc woltomierzem napięcie sterujące wskaźnikiem poziomu sygnału (wyjście nr13 układu UL1200N) zestroiłem na max obwody wzmacniacza w.cz. (ruch któregokolwiek trymera w lewo bądź w prawo zmniejsza sygnał) ale wszystko działa nie zadowalająco.
Częstotliwość heterodyny jest raczej ok. mierze ją zbliżając do głowicy radio cyfrowe odbierające górny UKF włączam szukanie stacji i znajduje mi ono sygnał heterodyny (przynajmniej do 108 Mhz mogę oszacować częstotliwość heterodyny). W ten sposób zawsze szacowałem i było ok:)
Nie wiem być może już na dolnym UKF-ie była mała czułość radmora, ale trudno to było ocenić.
Więc mam pytanie co może być nie tak?, proszę o jakieś sugestie. Czy te głowice mają po przestrojeniu małą czułość ? Czy raczej musi być coś padnięte w tej głowicy. Czy zdarza się że filtry 10,7Mhz w pośredniej starzeją sie??
Częstotliwość heterodyny jest raczej ok. mierze ją zbliżając do głowicy radio cyfrowe odbierające górny UKF włączam szukanie stacji i znajduje mi ono sygnał heterodyny (przynajmniej do 108 Mhz mogę oszacować częstotliwość heterodyny). W ten sposób zawsze szacowałem i było ok:)
Nie wiem być może już na dolnym UKF-ie była mała czułość radmora, ale trudno to było ocenić.
Więc mam pytanie co może być nie tak?, proszę o jakieś sugestie. Czy te głowice mają po przestrojeniu małą czułość ? Czy raczej musi być coś padnięte w tej głowicy. Czy zdarza się że filtry 10,7Mhz w pośredniej starzeją sie??