logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie wmontować tranzystor BF245B w przedwzmacniaczu gitarowym?

Gloomwing 06 Wrz 2007 22:04 1332 6
REKLAMA
  • #1 4257867
    Gloomwing
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    witam!

tutaj jest schemat przedwzmacniacza do gitary.

udało mi się to badziewie złożyć i byłem z siebie dumny jak podłączyłem i to hałasowało. ale za cicho...

ale później okazało się, że odłączenie baterii nie zmiania raczej siły dźwięku...

podejżewam raczej, że coś źle złożyłem, albo ten przedwzmacniacz nie wzmacnia dość sygnału, by móc wykorzystać moc wzmacniacza. (źle mówię, ale wiecie o co chodzi)

podłączyłem nawet gitarę bezpośrednio i wydaje mi się, że to to samo.

Jak poprawnie wmontować tranzystor BF245B w przedwzmacniaczu gitarowym?
    tak wygląda schemat (i jest on znany na forum)

mam problem z tranzystorem...

jak go wmontować?
    używam bf245b, tutaj datasheet.
    które nóżki powinny prowadzić gdzie?

obawiam się, że wsadziłem go na odwrót ;)
    spalił się, czy nie?

pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 4258060
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 137
    Witam. Bramka oznaczona G (zobacz na rysunek http://www.ortodoxism.ro/datasheets/philips/BF245A-B-C_2.pdf )to na schemacie to ze strzałką, Dren D na schemacie poprzez R3 do zasilania +9V, a Źródło S do masy przez R2. Sprawdź czy tak masz. Jeśli nie to przelutuj może nic się mu nie stało.
  • REKLAMA
  • #3 4258539
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 4259229
    Gloomwing
    Poziom 17  
    podłączyłem
    s - sygnał
    g - uziemienie
    d - zasilanie

więc raczej źle, jeśli to jest rysunek od dołu.
  • REKLAMA
  • #5 4259234
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 137
    Gloomwing napisał:
    podłączyłem
    s - sygnał
    g - uziemienie
    d - zasilanie

więc raczej źle, jeśli to jest rysunek od dołu.

Ma być:
    s - uziemienie
    g - sygnał
    d - zasilanie
  • #6 4259901
    Gloomwing
    Poziom 17  
    teraz to całkiem nie działa xD

a złożyłem drugi z nowych części.

no tródno. skoro waveli6 twierdzi, że to nie pójdzie, to mała strata.

chociaż wytłumaczcie mi, czy to nie przysłuży się wzmacniaczowi?

albo zaproponujcie mi coś w miejsce tego układu.
    chcę by moja gitara hałasowała na tyle, by mój wzmacniacz wykorzystywał mniej więcej swoją moc.

albo inaczej, żeby gitara podłączona do kompa hałąsowała na line-in (tak mi najłatwiej wytłumaczyć ;) )

wiem, że jes kupa takich tematów, ale albo coś jest dla mnie zbyt skomplikowane, albo nie odpowiada mi zasilanie.

chciałbym by to było coś na mniej więcej 12v.
  • #7 4261676
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawnego montażu tranzystora BF245B w przedwzmacniaczu gitarowym według schematu dostępnego pod adresem http://www.till.com/articles/GuitarPreamp/images/preamp.gif. Kluczowe jest prawidłowe podłączenie nóżek tranzystora J-FET: bramka (G) to nóżka ze strzałką, dren (D) powinien być podłączony do zasilania +9V przez rezystor R3, a źródło (S) do masy przez rezystor R2. Wskazano, że w tym typie tranzystora dren i źródło można zamienić miejscami bez uszkodzenia. Autor błędnie podłączył sygnał do źródła, uziemienie do bramki i zasilanie do drenu, podczas gdy prawidłowo powinno być: źródło do masy, bramka do sygnału, dren do zasilania. Układ ten pełni funkcję transformatora impedancji i nie zwiększa znacząco głośności sygnału. W związku z tym, aby uzyskać wyraźniejsze wzmocnienie sygnału gitarowego, zalecane jest zastosowanie prostego przedwzmacniacza na wzmacniaczu operacyjnym zasilanym około 12 V. Wskazano, że układy scalone są łatwe do zdobycia i montażu, a schematy dostępne w internecie bywają zawodnie działające. Zaproponowano również rozważenie przedwzmacniacza z przesterem, co wymaga dodatkowych potencjometrów do regulacji wzmocnienia i efektu przesteru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA