Witam
zbiorę doświadczenia i uwagi kolegów w temacie wyświetlania textu lub grafiki na dużym wyświetlaczu LED 16x64 / 24x64 / 32x64 diod
Podam pierwszy pomysł:
- moduły MBI502x Taiwanskiej f-my MacroBlock
do sterownia kolumn w naszym przypadku 64 takie układy 16bit
- HC595 oraz układy tak zwane ( bramki rejestry zatrzaski )
- oraz ...... i tu czekam na ugruntowaną praktycznym podejsciem krytykę
mój wzór tablicy przedstawiam poniżej
jeden procesor MASTER może byc np. ATMega32
64 układy SLAVE zdecydowanie 89S52 ( niska cena )
dla wysterowania każdej kolumny zastosowac 89S52 = 28 nóg podpiąc pod ULN2003 pozostaną 4 wolne piny np. do zaprogramowania transmisji RS232 tylko RX bo dane będą kierowane tylko w jedna stronę lub może 1 WIRE
Dlatego podałem 1 WIRE bo mam wielki problem z RS232 z 64 odbiornikami lini - tak wiem idealny w tym miekscu byłby RS422 typowy do takiego układu Master i 64 slave
proszę o wypowiedzi iiiiiii określenie własnego stanowiska w tej kwestii[/youtube]
zbiorę doświadczenia i uwagi kolegów w temacie wyświetlania textu lub grafiki na dużym wyświetlaczu LED 16x64 / 24x64 / 32x64 diod
Podam pierwszy pomysł:
- moduły MBI502x Taiwanskiej f-my MacroBlock
do sterownia kolumn w naszym przypadku 64 takie układy 16bit
- HC595 oraz układy tak zwane ( bramki rejestry zatrzaski )
- oraz ...... i tu czekam na ugruntowaną praktycznym podejsciem krytykę
mój wzór tablicy przedstawiam poniżej
jeden procesor MASTER może byc np. ATMega32
64 układy SLAVE zdecydowanie 89S52 ( niska cena )
dla wysterowania każdej kolumny zastosowac 89S52 = 28 nóg podpiąc pod ULN2003 pozostaną 4 wolne piny np. do zaprogramowania transmisji RS232 tylko RX bo dane będą kierowane tylko w jedna stronę lub może 1 WIRE
Dlatego podałem 1 WIRE bo mam wielki problem z RS232 z 64 odbiornikami lini - tak wiem idealny w tym miekscu byłby RS422 typowy do takiego układu Master i 64 slave
proszę o wypowiedzi iiiiiii określenie własnego stanowiska w tej kwestii[/youtube]