logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AverMedia Phone98 – jak poprawić jakość obrazu i odbiór kanałów, wzmacniacz 27dB

Bobasso 07 Wrz 2007 17:42 2525 6
REKLAMA
  • #1 4260106
    Bobasso
    Poziom 15  
    Witam. Posiadam kartę tv aver media phone98 czy coś takiego wiem, że tam jest 98 na końcu :)), ale niestety mam na niej dosyć słaby obraz, a niektórych kanałów wogóle nie łapie tylko paski latające są i sam dźwięk. Kupiłem wzmacniacz sygnału http://www.allegro.pl/item229068462_al27_xxxx_wzmacniacz_tv_27db_xxxx.html . Lecz, kiedy go podłączam to wtedy już nic mi nie odbiera :) żaden program. Czy ten wzmacniacz jest za silny?? Czy zna ktoś jakiś sposób, aby poprawić jakoś obrazu w tej karcie?
  • REKLAMA
  • #2 4260131
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Podłączasz zasilanie do wzmacniacza ? Może być też uszkodzony. Sprawdź najpierw miernikiem czy do wzmacniacza dochodzi zasilanie.
  • REKLAMA
  • #3 4260175
    Bobasso
    Poziom 15  
    Nie mam do niego żadnego zasilacza, ale przeczytałem na stronce jakiegoś sklepu, że "Zasilanie do wzm. doprowadzone jest poprzez wyjście sygnału ( z linii)."
  • REKLAMA
  • #4 4260200
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Jeżeli to jest faktycznie wzmacniacz antenowy to musi mieć zasilanie.Zasilanie do wzmacniacza faktycznie doprowadzane jest kablem koncentrycznym (antenowym) ale w komplecie powinien być odpowiedni wtyk antenowy do którego podłącza się zasilanie.
  • #5 4260347
    Bobasso
    Poziom 15  
    Niestety nic takiego nie dostałem ze wzmacniaczem, a można to dokupić osobno jak to wygląda?
  • REKLAMA
  • #6 4260390
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    Kol. Bobasso, zajrzyj proszę do :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic828017.html#4249153
    Są tam linki do linków do linków - gł. na Elektrodzie.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic822849.html#4222225
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic802158.html#4116290
    Poczytaj o instalacjach antenowych, także podzbiorczych w mieszkaniu,
    ich elementach i wpływie na odbiór.
    Karta TV do PC to taki sam odbiornik TV jak inny, tylko bez wyświetlacza...
    Jeżeli chcesz mieć w mieszkaniu więcej niż 1 odbiornik TV (tradycyjny, tuner
    w VHS lub DVD, dekoder DVB-T, karta TV do PC) - potrzebna jest instalacja
    podzbiorcza (przy odbiorze z sieci kablowej) lub mała instalacja zbiorowa
    (przy odbiorze z własnych anten)
    Dla typowego mieszkania 2 pokojowego oznacza to ok. 8 przyłączy.
    (czy jest ich 3 czy 23 - koszt jest podobny)
    Jeżeli uparłeś się zrobić źle ("rozdzielacze telewizorów" itp.) i z byle czego,
    to nie masz się co dziwić że jest zły odbiór i zakłócenia (także np. od PC)

Jak opiszesz co, gdzie, skąd, jak... nie trzeba się będzie domyślać w czym masz problem.
    Być może po lekturze będziesz sam wiedział, co zrobiłeś źle.
    Instalacji antenowej nie "upgradujesz" nowym softem z sieci...
  • #7 12439625
    Bobasso
    Poziom 15  
    Z sygnałem już jest wporządku.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz karty TV AverMedia Phone98 zgłasza problemy z jakością obrazu oraz odbiorem niektórych kanałów, gdzie pojawiają się jedynie paski i dźwięk. Zakupił wzmacniacz sygnału o wzmocnieniu 27 dB, który po podłączeniu całkowicie uniemożliwia odbiór programów. W dyskusji zwrócono uwagę, że wzmacniacz antenowy wymaga zasilania, które może być doprowadzone kablem koncentrycznym, jednak konieczny jest odpowiedni wtyk antenowy do podłączenia zasilania, którego użytkownik nie otrzymał wraz ze wzmacniaczem. Zasugerowano sprawdzenie zasilania wzmacniacza miernikiem oraz zapoznanie się z zasadami instalacji antenowych i ich wpływem na odbiór sygnału. Ostatecznie autor potwierdził, że problem z sygnałem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA