logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy usunięcie elementów anteny APL-108 poprawi sygnał TV?

dagerr 17 Gru 2018 20:31 1269 13
REKLAMA
  • #1 17634129
    dagerr
    Poziom 9  
    Ocena: 23
    Witam, posiadam antenę z poniższego obrazka, problem polega na tym, że po podłączeniu wzmacniacza siła sygnału i jakość "skaczą" w przedziale ok. 0-75%. Sygnał anteny rozdzielony na 2 telewizory. Sądzę, że jest to spowodowane tym, że antena jest zbyt silna w stosunku do odległości od nadajnika i pytanie jest czy gdybym zdemontował niektóre elementy anteny zaznaczone na czerwono i tym samym osłabił antenę to sytuacja uległaby zmianie?

Wzmacniacz: APL-108
    Nadajnik; Sucha Góra, ok 28 km, brak drzew w bliskiej odległości

• REKLAMA
  • #2 17634175
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15501
    Przy takiej odległości wyrzuć wzmacniacz bo przesterowujesz sygnał i zastąp go symetryzatorem.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17634188
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1446
    Proponuję zdemontować wzmacniacz antenowy i separator z zasilaczem.
    Zainstalować symetryzator i przeprowadzić próby.
  • REKLAMA
  • #4 17634228
    dagerr
    Poziom 9  
    Już próbowałem tak robić i w tej sytuacji działa ok kilka dni po czym działać przestaje na jakiś czas i wraca z powrotem... No chyba, że przestawię na jakiś inny nadajnik np. Rzeszów "Baranówka" (20 km), to też działa, ale sytuacja się powtarza jw.
  • #5 17634236
    sosarek

Poziom 43  
    MUX-1 Sucha Góra na 722MHz, możliwe że gdzieś w pobliżu jest BTS działający na paśmie 800MHz i stąd problemy.
    Z Baranówki masz tylko MUX-3.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 17634263
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1446
    W czasie kiedy ''słabnie'' sygnał, dzieje się tak na wszystkich muxach?
  • REKLAMA
  • #7 17634265
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 572
    sosarek napisał:
    możliwe że gdzieś w pobliżu jest BTS działający na paśmie 800MHz i stąd problemy

Wygląda że to jest powodem tych problemów w odbiorze. Przydałby się filtr na pasmo GSM tylko czy będzie skuteczny?
  • #8 17634271
    dagerr
    Poziom 9  
    sosarek napisał:
    możliwe że gdzieś w pobliżu jest BTS działający na paśmie 800MHz i stąd problemy.

O i to by się zgadzało, bo jest taki, tylko jak ten problem wyeliminować?

Dodano po 1 [minuty]:

olador napisał:
    W czasie kiedy ''słabnie'' sygnał, dzieje się tak na wszystkich muxach?

na jednym tv działał tylko kanał Eska TV to MUX-1
  • #9 17634284
    sosarek

Poziom 43  
    Odpowiedni filtr, np.https://sklep.delta.poznan.pl/filtr-lte-lf-001_l1_p8418.html
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 17634300
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1034
    Jak skanowałeś - ręcznie czy automatycznie? Na których kanałach masz zaprogramowane odbiorniki? Do anteny może dolatywać sygnał z Tarnowa lub innego nadajnika. Powinieneś mieć k.29, 32, 52. Ewentualnie mux-8 na k.6.
    dagerr napisał:
    Sygnał anteny rozdzielony na 2 telewizory

Czym? Bez rozgałęźnika jest tak samo?
  • #11 17636019
    dagerr
    Poziom 9  
    _kli_ napisał:
    Jak skanowałeś - ręcznie czy automatycznie? Na których kanałach masz zaprogramowane odbiorniki? Do anteny może dolatywać sygnał z Tarnowa lub innego nadajnika. Powinieneś mieć k.29, 32, 52. Ewentualnie mux-8 na k.6.

Skanowałem automatycznie na obydwu odbiornikach, jeden odbiornik bliżej anteny - Ferguson T65 i drugi kilka metrów dalej - telewizor LG615S, Ten ostatni zawsze częściej traci sygnał niż Ferguson na którym też sprawdzałem antenę i test jakości oraz siły sygnału na k.29.

_kli_ napisał:
    Czym? Bez rozgałęźnika jest tak samo?

Rozgałęziam splitterem; TRIAX SCS-3 i nie zauważyłem różnicy jeśli nie był wpięty w instalację.
  • #12 17636477
    _kli_
    Poziom 41  
    dagerr napisał:
    test jakości oraz siły sygnału na k.29

Na pozostałych kanałach też "skacze"? Masz pewność że kabel nie jest uszkodzony?
    dagerr napisał:
    Rozgałęziam splitterem; TRIAX SCS-3
    dagerr napisał:
    Sygnał anteny rozdzielony na 2 telewizory

Masz dwa odbiorniki, a sygnał dzielisz na trzy. Ten rozgałęźnik ma do 7.5 dB tłumienia w paśmie tv naziemnej. Rozgałęźnik na dwa odbiorniki ma o połowę mniejsze tłumienie.
    dagerr napisał:
    posiadam antenę z poniższego obrazka
    (...)
    Wzmacniacz: APL-108
    (...)

Czy aby na pewno antena jest pasywna (z symetryzatorem)? Gdzie zamontowany zasilacz?
  • #13 17636561
    dagerr
    Poziom 9  
    _kli_ napisał:
    Na pozostałych kanałach też "skacze"? Masz pewność że kabel nie jest uszkodzony?

Na pozostałych kanałach nie sprawdzałem, ale w obecnej sytuacji kiedy działa ok na k.29, 32, 52 siła i jakości jest powyżej 70%. Nie mam pewności czy kabel jest uszkodzony bo częściowo leci pod elewacją, ale jeśli byłby uszkodzony to czy cały czas wartość sygnału nie powinna być równa 0? Pomagało mi samo skręcenie anteny na inny nadajnik.
    _kli_ napisał:
    Masz dwa odbiorniki, a sygnał dzielisz na trzy. Ten rozgałęźnik ma do 7.5 dB tłumienia w paśmie tv naziemnej. Rozgałęźnik na dwa odbiorniki ma o połowę mniejsze tłumienie.

Czy tłumienie ma znaczenie skoro kilka dni działa perfekcyjnie, a kilka dni wogóle?
    _kli_ napisał:
    Czy aby na pewno antena jest pasywna (z symetryzatorem)? Gdzie zamontowany zasilacz?

Tak, na pewno. Zasilacz zamontowany przy separatorze, ale aktualnie jest wymontowany zgodnie z wcześniejszymi sugestiami.
  • #14 17638999
    _kli_
    Poziom 41  
    dagerr napisał:
    siła i jakości jest powyżej 70%

Raczej kiepsko.
    dagerr napisał:
    Nie mam pewności czy kabel jest uszkodzony bo częściowo leci pod elewacją, ale jeśli byłby uszkodzony to czy cały czas wartość sygnału nie powinna być równa 0?

Gdyby był przerwany, to tak. Ale to nie jedyne możliwe uszkodzenie przewodu - może być zaśniedziały lub pęknięty. Sprawdź poprawność montażu wszystkich złącz i symetryzatora.
    dagerr napisał:
    Nie mam pewności czy kabel jest uszkodzony bo częściowo leci pod elewacją

Aby mieć pewność, że jest z nim wszystko OK, potrzeba np. kilka metrów nowego przewodu i próbnie połączyć nim antenę z odbiornikiem.
    dagerr napisał:
    Czy tłumienie ma znaczenie skoro kilka dni działa perfekcyjnie, a kilka dni wogóle?

Musisz pamiętać, że siła sygnału nie jest stała i ulega zmianie w zależności od warunków odbiorczych. Jeżeli 70% odpowiada parametrom niewiele przekraczającym minimum wymaganego poziomu i jakości sygnału, to niewielki ich spadek może skutkować zanikiem odbioru. Być może zastosowanie rozgałęźnika o mniejszym o 3 dB tłumieniu - w takiej sytuacji - zapewniłoby stabilność odbioru.
    dagerr napisał:
    Ferguson T65

Sprawdź czy wyłączone jest zasilanie anteny w menu instalacyjnym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada antenę APL-108 i doświadcza problemów z jakością sygnału TV, który "skacze" w przedziale 0-75% po podłączeniu wzmacniacza. Sygnał jest rozdzielany na dwa telewizory, a użytkownik podejrzewa, że antena jest zbyt silna w stosunku do odległości od nadajnika (Sucha Góra, 28 km). Uczestnicy dyskusji sugerują usunięcie wzmacniacza i zastosowanie symetryzatora, co może poprawić stabilność sygnału. Wskazano również na możliwość zakłóceń od pobliskich nadajników GSM oraz na konieczność sprawdzenia jakości kabli i złącz. Użytkownik zauważył, że sygnał działa poprawnie przez kilka dni, a następnie znika, co może sugerować problemy z instalacją lub zakłóceniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA