logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny do TV naziemnej: Yagi czy logarytmiczno-periodyczna?

emer 04 Wrz 2007 10:41 2785 4
REKLAMA
  • #1 4248916
    emer
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Musze rodzicom zmienic anteny - w tej chwili mają poteżną Yagi (chyba ok 3m długości) na kanały chyba 4-12, oraz wąska na 21-69 ... Wszystko sie sypie juz ...

Czytałem czytałem, słyszałem cos o LOGARYTMICZNO - PERIODYCZNYCH ...
    Czy sa faktycznie lepsze od Yagi?
    A moze jakies inne?
    Może jakis link na konkretna antene lub testy czy opracowania na temat anten ...
  • REKLAMA
  • #2 4249153
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    1. Gdzie, co i skąd ma być odbierane.
    2. Zapewne nie chodzi o max 1 odbiornik -> potrzebna inst. zbior. na domek
    (MATV bez przemiany częstotliw.: anteny, wzm. wielozakresowy, odgałęzniki... )
    3. Nie ma anteny "do wszystkiego"
    4. Poczytaj (linki do linków, linki - gł. na E.) :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic802158.html#4116290
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic822849.html#4222225
  • REKLAMA
  • #3 4249209
    emer
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Kuuurde ... spróbuje to przetrawić, ale .... nima gotowych rozwiązań? ;)

1. Kęty/k. Oświęcim, nadajniki/przekaźniki z mniej wiecej jednej strony - tzn północ, z ok 50km, wg mnie można zastosować dość mocno kierunkową antene. TVP1 8 kanał, pozostałe pasmo 21-69

2. 2 odbiorniki - odl. "kablowa" od anteny do TV około 7-10m. Więc chyba jakis wzmacniacz, rozgałęźnik ...

3. Ta periodyczno-logarytmiczna własnie jakby "ogarnęła" ten 8 knał + 21-69 ...
    Też uważam że co uniwersalne to niestety nie jest za dobre, ale szukam własnie opinii na temat tych logarytmiczno-periodycznych ...

4. No własnie ... spróbuje poczytać ...
    Ale nie dostałbym jakiejś "prosto do celu" podpowiedzi? ;)
  • REKLAMA
  • #4 4249438
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    Jak nie robić i czego nie stosować - to już pisałem.
    Prosto do celu idę od ponad wielu lat i nadal wiem niewiele...
    Podpowiedzi masz już parę kilogramów (ja nie miałem)
    Gotowe rozwiązania ? Są. (Dla żądających rozwiązań bez kompromisów: PW)
    Warto dokładnie przeczytać, co pisałem. Nie tylko pierwsze zdania.
    Wiele odpowiedzi jest właśnie tam.
    Zajrzyj też na http://radiopolska.pl/ (są tam m.in. w miarę aktualne wykazy)
  • #5 11009871
    doromik
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Mimo dość "starego" wpisu-pytania ciągle nie ma tu opinii nt anten logarytmiczno-periodycznych. Trafiłem tu przypadkiem ale mając własne doświadczenia podzielę się nimi. Może się przydadzą.
    Pierwszą antenę periodyczno-logarytmiczną kupiłem w Czechach (w Polsce nie było ich w sprzedaży ) 23 lata temu. Budowa prościutka, lekka, tania, montaż 20 min., brak symetryzatora i jakiejkolwiek elektroniki. Impedancja 75 ohm pozwala podłączyć bezpośrednio kabel koncentryczny. Odbiór bdb wszystkich kanałów od 6 do 60. Muszę zaznaczyć że mam ok. 7 km do nadajnika w Kosztowach więc i na kawałku drutu odbiorę ale Bytków z ok 15 km też odbierałem bez zarzutu. Najważniejsze że obsługuje wszystkie kanały TV. Teraz mam drugą, mniejszą ponieważ tamta z naturalnej starości i pokrzywiona trochę przez ptaki poszła na złom (działała 20 lat bez konserwacji, wymieniony był tylko kabel i zabezpieczone smarem linowym styki). Również nie ma żadnych problemów z odbiorem. Aktualnie odbiera DVB-T.
    Poleciłem znajomemu z Jaworzna (ok 20 km od nadajnika). Kupił za 40 zł taką o większej liczbie elementów. Wyrzucił "siatkę". Mówi że już nic innego nie zamontuje. Polecam.

Moderowany przez c2h5oh:

3.1.19. Zabronione jest publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych.

REKLAMA