logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop DT 5200 - jak zwiększyć jasność wyświetlania przebiegów?

MariuszC 08 Wrz 2007 16:28 2529 8
REKLAMA
  • #1 4262978
    MariuszC
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Witam serdecznie
    Właśnie stałem się posiadaczem oscyloskopu DT 5200. Jak na swój wiek, jest w całkiem dobrym stanie. Niestety, przebiegi można obserwować jedynie gdzieś po godzinie 20-tej, w całkowitym zaciemnieniu. Regulacja jasności na panelu jest na maksimum i nic więcej nie da się wyciągnąć.
    Czy jest jakaś możliwość "podkręcenia" lampy (ustawienia wewnątrz urządzenia)?
    Nie posiadam niestety schematu ani opisu PR-ków widocznych przez obudowę.
    Będę wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam
    Mariusz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4263146
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    MariuszC napisał:
    Witam Sedecznie
    Właśnie stałem się posiadaczem oscyloskopu DT 5200. Jak na swój wiek, jest w całkiem dobrym stanie. Niestety, przebiegi można obserwować jedynie gdzieś po godzinie 20-tej, w całkowitym zaciemnieniu. Regulacja jasności na panelu jest na maksa i nic więcej nie da się wyciągnąć.

świadczy to o zużyciu lampy obrazowej (oscyloskopowej), choć dokładną diagnozę można postawić dopiero po dokonaniu pomiaru napięć zasilających ową lampę, a do tego potrzebna jest DTR-ka.

MariuszC napisał:
    Czy jest jakaś możliwość "podkręcenia" lampy (ustawienia wewnątrz urządzenia)?

Patrz wyżej.
    W pewnych granicach jest możliwość "podkręcenia". Możliwe jest też "odtrucie" katody (poprawienie jej emisji). Poszukaj o tym w internecie.

MariuszC napisał:
    Nie posiadam niestety schematu ani opisu prków widocznych przez obudowę.

To nie kręć tam nic, ponieważ bez dokomuntacji może być trudno, by przywrócić tam prawidłowe ustawienia.
    Ale tamte PR-ki nie regulują jasności świecenia lampy oscyloskopowej.
    Opis powinieneś znaleźć tu na Forum, ponieważ nie jest to pierwszy temat o tym modelu oscyloskopu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4264330
    MariuszC
    Poziom 16  
    Dzięki bardzo za informacje.
    Posiadam sondę wn do V640, więc mogę dokonać pomiarów. Jeżeli możesz udzielić mi bardziej szczegółowych wskazówek, będę bardzo wdzięczny. Ta droga wydaje mi się najłatwiejsza i najszybsza - chociaż niewielkie rozjaśnienie przebiegu na ekranie dużoby mi pomogło.
    Wstępnie rozpoznałem temat oczyszczania katody, ale muszę jeszcze zasięgnąć języka u znajomych zajmujących się od baaaardzo dawna lampami. Być może ktoś pomógłby ją reaktywować.
    Prków nie będę tykał :-))
    Pozdrawiam
    Mariusz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4269229
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    Jeśli oscyloskop poprawnie pracuje to jest szansa, że napięcia są prawidłowe i problem jest z lampą. To co możesz sprawdzić to zasilacz niskich napięć, wysokich oraz oczyścić szpilki cokołu lampy. Do tego potrzebna jest jak słusznie radzi kol. Quarz serwisówka.

Jeśli będziesz zainteresowany pełną dokumentacją zapraszam na PW.
  • #5 4423283
    MariuszC
    Poziom 16  
    Właśnie zakończyłem wszelkie prace nad oscyloskopem.
    Napięcie na katodzie wynosiło 1700V, podkręciłem do 1950V (instrukcja podaje 1900V). To dało pewne rozjaśnienie przebiegu. Dorobiłem specjalny kapturek na ekran z czarnego kartonu osłaniający od padającego z boków światła. Teraz spokojnie mogę zobaczyć każdy przebieg :-), chociaż szukam na wszelki wypadek nowej lampy B13S52.
    Wymieniłem WSZYSTKIE elektrolity wewnątrz przyrządu, co objawiło się m.in. niewiarygodną poprawą stabilności wyzwalania. Generalnie wszystkim polecam taką operację w starym sprzęcie.
    Obudowa i płyta czołowa zostały porządnie umyte, a gniazda BNC przetarte matą ścierną. Wszystko się pięknie błyszczy i wygląda jak nowe.
    Trafiłem jeszcze na małą awarię dynamicznego obciążenia wzmacniacza odchylania pionowego (wymiana tranzystorów).
    Podsumowując, jestem dumny ze swego dzieła :-).

W trakcie prób trafiłem na coś, co mnie zastanowiło.
    Przy pracy X-Y i przebiegu 9Mhz kanał B pięknie się odchyla (pion), ale kanał A (poziom) prawie nie drgnie. Przy przebiegach o częstoliwościach akustycznych jest ok. Czyżby odchylanie poziome miało ograniczenie pasma? Spodziewałem się 25Mhz w pionie i poziomie ?!
    Przy badaniu liniowości wzmacniaczy p.cz. byłoby to bardzo przydatne zjawisko.

Pozdrawiam
    Mariusz
  • REKLAMA
  • #6 4423685
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    MariuszC napisał:
    [ ... ]
    W trakcie prób trafiłem na coś, co mnie zastanowiło.
    Przy pracy X-Y i przebiegu 9Mhz kanał B pięknie się odchyla (pion), ale kanał A (poziom) prawie nie drgnie. Przy przebiegach o częstoliwościach akustycznych jest ok. Czyżby odchylanie poziome miało ograniczenie pasma? Spodziewałem się 25Mhz w pionie i poziomie ?!
    Przy badaniu liniowości wzmacniaczy p.cz. byłoby to bardzo przydatne zjawisko.

Sprawdź w Dokumentacji jakie jest pasmo przenoszenia tego toru wzmacniacza, ale jest ono na pewno mniejsze od toru odchylania pionowego.
    Ja już dobrze nie pamiętam, ale wewnętrzy kalibrator (przebieg prostokątny) pracuje coś przy częstotliwości ok. 1kHz i tam było dobrze, a przy wyższych częstotliwościach (w tym modelu oscyloskopu) nie miałem takiej potrzeby by to sprawdzać.

Pozdrawiam
  • #8 7391307
    rawka11
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Witam.
    Stara data lecz temat nie zamknięty więc zapytam.
    Kolego Rubens.
    Do jakiej wartości, można bezpiecznie podnieść napięcie żarzenia według ciebie, aby podnieść intensywność świecenia a lampa jeszcze trochę pożyła?
    Mam podobny problem w takim oscyloskopie i może jeszcze jakiś czas można by z niego korzystać.
    Pytam gdyż widzę, że masz duże doświadczenie w serwisie oscyloskopów.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz oscyloskopu DT 5200 zgłosił problem z niską jasnością wyświetlanych przebiegów, widocznych jedynie w całkowitym zaciemnieniu mimo maksymalnej regulacji jasności na panelu. Przyczyną jest najprawdopodobniej zużycie lampy obrazowej. Możliwe jest podniesienie napięcia zasilającego lampę (katodę) w celu zwiększenia intensywności świecenia, jednak wymaga to ostrożności, gdyż wpływa to na żywotność lampy. Zalecane jest wykonanie pomiarów napięć zasilających lampę przy użyciu odpowiednich narzędzi (np. sondy wysokiego napięcia) oraz sprawdzenie zasilaczy niskich i wysokich napięć. Dodatkowo można oczyścić styki lampy i rozważyć "odtrucie" katody, co poprawia emisję elektronów. Właściciel wykonał wymianę wszystkich elektrolitów, naprawę wzmacniacza odchylania pionowego oraz zastosował osłonę ekranu z czarnego kartonu, co poprawiło widoczność przebiegów. W dyskusji podkreślono, że regulacje na panelu (PR-ki) nie wpływają na jasność lampy. Podniesienie napięcia żarzenia lampy może zwiększyć jasność, ale nie ma jednoznacznie bezpiecznej wartości, zwykle można podnieść o 1-2 V, co może skrócić żywotność lampy. Wskazano także na możliwość uzyskania pełnej dokumentacji serwisowej (DTR) dla modelu DT 5200, co ułatwia diagnostykę i naprawę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA