logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pentagram Cerberus ADSL – ustawienia przekierowania portów eMule nie zapisują się po restarcie

MarekPPN 08 Wrz 2007 20:41 2102 9
REKLAMA
  • #1 4263681
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Mam problem z portami od eMule.

Za każdym razem gdy wyłączę komputer muszę je przekierować.

Sam dokładnie nie wiem co zrobić.

Mój router to Pentagram Cerberus ADSL.

Niżej wysyłam zdjęcie z konfiguracją tego elementu.

Pentagram Cerberus ADSL – ustawienia przekierowania portów eMule nie zapisują się po restarcie
  • REKLAMA
  • #2 4263991
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Da danym obrazku nie ma ustawionego żadnego przekierowania.
    Są tylko 2 reguły nie przypisane do niczego.

Opisz dokładnie jak to po kolei wykonujesz.
  • REKLAMA
  • #3 4264129
    MarekPPN
    Poziom 35  
    W okienku Available Rules (te po lewej) dodałem sobie porty eMule, klikam w eMule i daję Add >.

Po wszystkim daje Apply a następnie Save All i wszystko działa bez problemów.

Gdy zrestartuje router/komputer, port muszę przekierować na nowo.
  • REKLAMA
  • #4 4266183
    t_m_
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    jak RESTARTUJESZ router to wiadomo ze wszystkie ustawienia ulegaja zmianie na podstawowe, wiec musisz na nowo ustawiac, tak to moge tylko wyjasnic :) pozdro
  • REKLAMA
  • #5 4266343
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Cytat:
    jak RESTARTUJESZ router to wiadomo ze wszystkie ustawienia ulegaja zmianie na podstawowe, wiec musisz na nowo ustawiac, tak to moge tylko wyjasnic Smile pozdro

No nie wiem. To na pewno nie o to chodzi.
  • #6 4267250
    t_m_
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ja mam tak w swoim routerze dlatego tak napisalem ze moze i u ciebie tak jest :) ja mam EDIMAX'a :)
  • Pomocny post
    #7 4268106
    DriverMSG
    Ocena: 4883
    jeśli się nie mylę - bo w tym momencie muszę zgadywać - to nie ustawiłeś IP komputerów jako statyczne adresy klientów , przez co po rozłączeniu się komputera od routera , przekierowanie portów zostaje zresetowane dla danego adresu IP.

Jeśli jednak mowa o niezapamiętywaniu ustawień przez router po jego wyłączeniu to już inna sprawa - może wgranie nowszego firmware pomoże .
  • #8 4268772
    MarekPPN
    Poziom 35  
    No tak nie przydzielałem statycznie adresu IP.

Adres IP automatycznie przydziela mi serwer DHCP.

Mam rozumieć że muszę adres przypisać statycznie (cały czas ten sam)?

A da się jakoś przypisać to po MAC? By adres sieciowy przypisywał mi DHCP kiedy chę a port był przekierowany.
  • #9 4269816
    DriverMSG
    Ocena: 4883
    Nie wiem jak w tym modelu - ale ja na swoim Dlink'u mogę też po MAC , co nie zmienia faktu że Porty odblokowujesz dla adresu IP , więc musi być statyczny.
  • #10 4269830
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Oki, jednak przypisałem sobie IP statycznie i wszystko gra.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy niemożności trwałego zapisania ustawień przekierowania portów dla programu eMule na routerze Pentagram Cerberus ADSL. Po każdorazowym restarcie routera lub komputera porty trzeba konfigurować od nowa. W dyskusji wskazano, że przyczyną może być brak statycznego przypisania adresu IP do komputera, co powoduje reset przekierowań po zmianie adresu przydzielanego dynamicznie przez DHCP. Zalecane jest przypisanie stałego adresu IP urządzeniu, co zapewni trwałość reguł przekierowania portów. Możliwe jest także przypisanie adresu IP na podstawie adresu MAC, jeśli router to obsługuje. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie i ewentualną aktualizację firmware routera, aby wykluczyć problemy z zapisywaniem ustawień. Po przypisaniu statycznego IP przekierowania portów działają poprawnie i są zachowywane po restarcie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA