jak RESTARTUJESZ router to wiadomo ze wszystkie ustawienia ulegaja zmianie na podstawowe, wiec musisz na nowo ustawiac, tak to moge tylko wyjasnic pozdro
jak RESTARTUJESZ router to wiadomo ze wszystkie ustawienia ulegaja zmianie na podstawowe, wiec musisz na nowo ustawiac, tak to moge tylko wyjasnic Smile pozdro
jeśli się nie mylę - bo w tym momencie muszę zgadywać - to nie ustawiłeś IP komputerów jako statyczne adresy klientów , przez co po rozłączeniu się komputera od routera , przekierowanie portów zostaje zresetowane dla danego adresu IP.
Jeśli jednak mowa o niezapamiętywaniu ustawień przez router po jego wyłączeniu to już inna sprawa - może wgranie nowszego firmware pomoże .
Nie wiem jak w tym modelu - ale ja na swoim Dlink'u mogę też po MAC , co nie zmienia faktu że Porty odblokowujesz dla adresu IP , więc musi być statyczny.
Problem dotyczy niemożności trwałego zapisania ustawień przekierowania portów dla programu eMule na routerze Pentagram Cerberus ADSL. Po każdorazowym restarcie routera lub komputera porty trzeba konfigurować od nowa. W dyskusji wskazano, że przyczyną może być brak statycznego przypisania adresu IP do komputera, co powoduje reset przekierowań po zmianie adresu przydzielanego dynamicznie przez DHCP. Zalecane jest przypisanie stałego adresu IP urządzeniu, co zapewni trwałość reguł przekierowania portów. Możliwe jest także przypisanie adresu IP na podstawie adresu MAC, jeśli router to obsługuje. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie i ewentualną aktualizację firmware routera, aby wykluczyć problemy z zapisywaniem ustawień. Po przypisaniu statycznego IP przekierowania portów działają poprawnie i są zachowywane po restarcie. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.