logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ odcinający zasilanie urządzeń w trybie stand-by?

Era9999 08 Wrz 2007 22:25 3122 20
REKLAMA
  • #1 4264027
    Era9999
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Konkretnie: pobór mocy przez urządzenia elektroniczne pozostające w trybie "stand-by" nie jest mały. W moim przypadku wynosi dla całego domu >>200W.

Urządzenia te nie wymagają zasilania by podrzymać pamięć/dane.

Problem: skonstruować układ który odcina zasilanie odbiorników przechodzących w tryb "stand-by" = zmniejszających pobór mocy do < 40W.

Ta pierwsza część wydaje zadania mi się prosta, część druga: układ "podaje moc" po pojawieniu się obciążenia > 40W.

Typ obciążenia: zasilacze radia, telewizora, DVD, komputera itd.

Jakieś pomysły?

Pierwsze upomnienie za złamanie punktu 11 wraz z podpunktami 11.1 oraz 11.2 odnoszące się do tytułu tego tematu . Proszę o poprawienie tytułu tematu . andre1979
  • REKLAMA
  • #2 4264050
    Konsul
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    To co opisałeś to nie jest taka prosta sprawa bo np. taki wzmacniacz czy inne radio w trybie stand-by może ciągnąć niewiele mniej mocy niż przy zwykłym odsłuchu. Całkiem głośne słuchanie to może być o dziwo 5W. Przy sprawności 50% wzmacniacz może ciągnąć wtedy 10W. Czyli próg ustawiasz na 10W. Robisz ciszej i gniazdko się odłącza? Dla każdego urządzenia musiałbyś oddzielnie i zapewne doświadczalnie wyznaczać ten próg a i tak mogłyby się pojawić sytuacje, gdy coś się samo wyłączy. A załączanie mocy to już całkiem zagadka jest dla mnie bo jak zierzyć pobór, którego niema?
  • #3 4264068
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 633
    Zrob osobna instalacje i podepnij pod wylacznik urzadzenia ktore maja tryb stand-by. Na noc mozna je wylaczyc.
  • #4 4264079
    Era9999
    Poziom 13  
    oczywiście, można łopatologiczne, ale:
    1) przyjąłem 40W mocy pobieranej jako próg - nie chodzi o to by się spierać o tę wielkość, powiedzmy, że można zawsze doregulować
    2)zakładam, że urządzenia podłączane spełniają warunek prąd stand-by << prąd pracy
    3)osobna instalacja nie wchodzi w grę
    4) musi być automat, urządzenia działają przez 5% czasu dobowego i tylko odfitrowanie 95% da oszczędności realne.
  • #5 4264096
    Konsul
    Poziom 23  
    Według mnie jest to niemożliwe. To o czym piszesz to tryb stand-by i nie sądzę żeby dało się to lepiej rozwiązać bo zapewne tak by robiono w sprzęcie fabrycznym. Myślę, że sprzęt dobrej firmy jest objęty jakimiś normami na tryb stand-by i pobór w tym trybie nie może być zbyt wysoki.
  • #6 4264116
    Era9999
    Poziom 13  
    trochę racji masz: mam dvd philipsa - watomierz wykazuje 0, ale już np w wieży Philipsa 21W w stand-by....
  • #7 4264149
    Konsul
    Poziom 23  
    Pewnie w tej wieży w stand-by nie jest odłączana końcówka mocy i dlatego taki pobór. Moim zdaniem jest on zbyt wysoki. Ja gdybym już miał coś z tym zrobić to spróbowałbym wcisnąć tam przekaźnik, który np. w trybie stand-by odłączał by zasilanie końcówki mocy w wieży. Musiałbyś tylko znaleźć gdzieś sygnał stand-by i się do niego wpiąć.

p.s. Ja np. w te stand-by też nie bardzo wierzę i duży monitor crt od komputera wyłączam przyciskiem.
  • REKLAMA
  • #8 4264174
    Era9999
    Poziom 13  
    ok, ale odchodzimy od problemu: nie będę przerabiał telewizora, radia, dvd (innego producenta), 3 komputerów itd

Problem jak w temacie. Jak monitorować pobór mocy?
  • #9 4264193
    Konsul
    Poziom 23  
    Monitorowanie poziomu mocy sprzętu włączonego to nie jest wielki problem. Moim zdaniem nie przeskoczysz problemu "monitorowania poboru mocy sprzętu wyłączonego". Musiałbyś np. co kilka sekund załączać zasilaie żeby sprawdzić czy pobór się zwiększył ale jak miałby się on zwiększyć jeśli przy wyłączonym zasilaniu nawet nie włączysz urządzenia. Jak dla mnie bez ingerencji w sprzęt optymalizacja nie jest możliwa ale może ktoś inny coś wymyśli.
  • REKLAMA
  • #10 4264775
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    Era9999 napisał:
    Konkretnie: pobór mocy przez urządzenia elektroniczne pozostające w trybie "stand-by" nie jest mały. W moim przypadku wynosi dla całego domu >>200W.

Urządzenia te nie wymagają zasilania by podrzymać pamięć/dane.

Problem: skonstruować układ który odcina zasilanie odbiorników przechodzących w tryb "stand-by" = zmniejszających pobór mocy do < 40W.

Ta pierwsza część wydaje zadania mi się prosta, część druga: układ "podaje moc" po pojawieniu się obciążenia > 40W.

Typ obciążenia: zasilacze radia, telewizora, DVD, komputera itd.

Jakieś pomysły?

Jeśli pobór mocy spadnie poniżej 40W, to chcesz odłączyć zasilanie. Ok. Ale jak odłączysz zasilanie to już nie włączysz TV,VCR,DVD z trybu stand-by bo elektronika siedząca w środku i realizująca tę funkcję nie działa (bo odłączyłeś napięcie) i nie włączy sprzętu. Więc nie wzrośnie pobór mocy.
  • Pomocny post
    #11 4264903
    dioda1000
    Poziom 28  
    Ocena: 131
    Witam

Jeśli chodzi o końcik muzyczny i byłby zasilany z jednego gniazda.
    To myśle że to co narysowałem to zadziała.

sygnał z pilota załączy przekaźnik ' można zastosować odbiornik z dekodowaniem kodu pilota'

oglądamy czy słuchamy muzyki pobór mocy jest większy

układ sprawdza pobór mocy np. przez przekładnik powiedzmy co 30 sek

duży pobór nie wyłączaj
    mały pobór odlicz 30 sek i wyłącz ' tak w skrócie opisane '

poz.dioda
    Załączniki:
    • Jak zbudować układ odcinający zasilanie urządzeń w trybie stand-by? IRD.gif (1.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 4265232
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    Era9999 napisał:
    trochę racji masz: mam dvd philipsa - watomierz wykazuje 0, ale już np w wieży Philipsa 21W w stand-by....

A ile podaje producent w instrukcji ? Bo nie chce mi się wierzyć w 21W w sprawnym urządzeniu.
  • #13 4265704
    Era9999
    Poziom 13  
    W sumie powinno to wyglądać mniej-więcej tak jak na rysunku. Uruchamianie za pomocą 1 wydaje się proste i pewne, problem z modułem 2.

Ktoś ma pomysł jak zrobić przekładnik prądowy, lub na inny sposób monitorowania poboru mocy/prądu?

PS. Przy taryfie mojego ZE zysk wynosi 600zł/rok. Niby niewiele, ale np. klimatyzacja przez całe lato + przewidywany "estymowany" koszt urządzeń zwracają się w 9 miesięcy.

PS'. pobór mocy całkowity jest sumą poborów cząstkowych. Np. zasilacz bramy wjazdowej 20Wx2, komplet dvd+tv+magnetowid itd 44W, komputery po 40W itd. Nie sądzę by to wszystko NARAZ się zepsuło - po prostu tak jest zaprojektowane.
    Załączniki:
    • Jak zbudować układ odcinający zasilanie urządzeń w trybie stand-by? 1.GIF (20.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 4265986
    dioda1000
    Poziom 28  
    Można ze zwykłego transformatora zrobić.

patrz http://www.dacpol.com.pl/plikkoi8r.php?plik=ofer/el/7_elektrotechnika/5_transformatory/29.html&PHPSESSID=e0f5d7d13a519d64276583fd4626ebab
    cena porównywalna z transformatorem.

TA/150625 1 : 1000 20 A 18,20 zł do twojego zastosowania powinien być bardzo dobry.

poz. dioda
    ps. cieszy :D że schemacik 'pomysł' przypadł Ci do gustu.
  • #15 4267273
    Era9999
    Poziom 13  
    Aha, czyli wystarczy przewinąć dowolny transformator... wyjdzie taniej.
    Powracając do meritum. Trzeba by dodać jeszcze wersję 3: zwykły przycisk powodujący załączenie przekaźnika powiedzmy na 2 minuty, reszta bez zmian.
  • #16 4267376
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    A może zamiast transformatora przewinąć przekaźnik , przerobić go na prądowy . Włączyć go szeregowo z odbiornikiem i tylko przycisk który by zwierał styki przekaźnika na czas uruchamiania. Co do mocy pobieranej w stand-by przez różne urządzenie to wystarczy je ręką pomacać żeby stwierdzić że obudowy DVD SAT itp. są całkiem ciepłe , więc troszkę mocy się wydziela.
  • #17 4267601
    dioda1000
    Poziom 28  
    RSP
    Cytat:
    przewinąć przekaźnik , przerobić go na prądowy

a jaki przekaźnik byś zaproponował ?
  • #18 4267983
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    To było tak pół żartem pół serio. :D A tak na poważnie to musiał by być jeszcze mostek prostowniczy. Natomiast przekaźnik ( typ ) to musiał by podać ktoś co ma „duży” kontakt z przekaźnikami , chodzi o łatwość przezwajania i wytrzymałość prądową styków.
  • REKLAMA
  • #19 4268079
    Era9999
    Poziom 13  
    Czyli kwestia modułu "podtrzymanie załączenia" jest rozwiązana przekładnik prądowy + prosty komparator napięcia wysterowujący przekaźnik.
    Kwestia modułu 2 - sterowanie z pilota - również (uniwersalny czujnik np http://www.cyfronika.com.pl/semi/cz_ired.htm) + wysterowanie + podtrzymanie na 5 sekund i do przekaźnika).

Pozostaje kwestia modułu 1. Tu nie mam pomysłu. Proponowane przez kolegę włączanie co pewien czas - "na czuja" wydaje się być jedyną drogą. Jakieś propozycje?
  • #20 4268371
    Konsul
    Poziom 23  
    Kolega dioda1000 już chyba zaproponował by włączać zasilanie urządzeń pilotem. Mógłbyś zrobić jakiś dedykowany do tego celu pilot lub zbierać kody z aktualnych pilotów do urządzeń. Wciskasz np. "ON" na pilocie raz i załącza się zasilanie urządzenia w tryb stand-by. Po chwili musisz wcisnąć znowu "ON" by włączyć już samo urządzenie.
  • #21 4270148
    Era9999
    Poziom 13  
    Nie potrzeba kodów. Wystarczy wykrycie obecności sygnału IR z pilota wycelowanego w kierunku np. TV. Ten sam sygnał po chwili uruchomi TV. Jeśli nie dojdzie do uruchomienia TV po 5 sek zasilanie zostanie wyłączone - vide schemat.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji układu automatycznie odcinającego zasilanie urządzeń elektronicznych w trybie stand-by, aby zmniejszyć całkowity pobór mocy poniżej 40W. Problem polega na monitorowaniu i rozpoznawaniu momentu przejścia urządzeń w tryb niskiego poboru oraz ponownym załączeniu zasilania przy wzroście obciążenia powyżej tego progu. Wskazano, że tryb stand-by nie zawsze oznacza znaczne zmniejszenie poboru mocy, a w niektórych urządzeniach (np. wieża Philips) może wynosić nawet 21W. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie przekładnika prądowego do pomiaru poboru mocy, komparatora napięcia do sterowania przekaźnikiem odcinającym zasilanie oraz wykorzystanie sygnału z pilota IR do ponownego załączenia zasilania. Dyskutowano także o konieczności automatycznego włączania zasilania co pewien czas w celu sprawdzenia obciążenia, gdyż bez zasilania urządzenia nie mogą się same uruchomić. Rozważano również przeróbkę przekaźnika na czujnik prądowy oraz wykorzystanie uniwersalnego odbiornika IR do sterowania. Podkreślono, że osobna instalacja zasilająca urządzenia stand-by jest nieakceptowalna, a rozwiązanie musi być automatyczne i skuteczne przy minimalnej ingerencji w sprzęt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA