logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Whirlpool ADG 8441 - migający włącznik, brak działania, co sprawdzić?

jasjul 10 Wrz 2007 15:01 2990 6
REKLAMA
  • #1 4269299
    jasjul
    Poziom 2  
    Mam pytanie do ludzi znających sie na tego typu urzadzeniach.
    Mam zmywarke Whirlpool ADG 8441 produkcji Niemieckiej. Problem z urzadzeniem jest tak, iz sprzęt przestał działać, po włączeniu nic nie zmywa tylko włącznik miga. Niestety nie mam żadnych schematów a nawet nie znam wieku urządzenia (mieszkanie wynajmuje) przypuszczam ze okolo 3 lat.
    Pomyślałem ze moze to byc alektrozawór, ale nawet nie wiem jak to sprawdzić :cry:.
    Może ktoś ma pomysł co moze byc przyczyną awarii ?
  • REKLAMA
  • #2 4270500
    rychomuch
    Poziom 29  
    Ocena: 693
    Witam.

Chyba wyłączył Ci zmywarkę mikrowyłacznik na dolnym blacie.

Dostała się tam woda i podniosła pływak styropianowy.

Zmywarka przepuszcza gdzieś wodę - może pompa myjąca ?
  • REKLAMA
  • #3 4271548
    jasjul
    Poziom 2  
    Poniżej dolnego blatu jest odstojnik przez który wypływa woda, jest tam kilka centymetrów woda ale nie wiem czy jest to normalne czy nie.
    Chyba pogrzebie w tym odpływie. Natomiast nigdzie nie widze mikrowyłącznika.
  • REKLAMA
  • #4 4276639
    rychomuch
    Poziom 29  
    Ocena: 693
    Witam.

Wody tam nie powinno być. Musisz zlikwidować przeciek.
    Czy jest tam styropian ? Zwykle walec o średnicy Φ40 wys. 20 w mm
    ewentualnie kwadrat.
  • #5 4280574
    jasjul
    Poziom 2  
    Nie, w tym odstojniku czy raczej odpływie, jest wkładany plastikowy filtr okrągły z siateczkami o srednicy 60 mm i wysokosci 100 mm. Przypuszczam ze podczas ostatniego zmywania był niedokrecony i jakies swinstwo dostało pod filtr i zablokowało odpływ wody, poniewaz stoi cały czas. Zastanawiam sie czy jkaby jakis płyn żracy do rur i wc wlał czy by nie odblokował tego odpływu ?
  • REKLAMA
  • #6 4281711
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Wygląda na to że pompa spustowa jest zablokowana.Gdyby był przeciek to woda byłaby pod spodem,jeszcze niżej niż piszesz.Pompę odblokujesz rozbierając ją ,żadna chemia nie pomoże.
  • #7 4290645
    jasjul
    Poziom 2  
    Dzieki za wszytskie rady, udało mi sie odblokowac pompe w sposób "staropolski". Wlałem do odstojnika wrzacego octu z solą i po godzinie, "mikstura" na tyle wżarła sie w odpady ,że odblokowała pompe i wszystko działa.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Whirlpool ADG 8441 przestała działać, a migający włącznik wskazywał na problem z urządzeniem. Przyczyną okazał się prawdopodobny przeciek wody, który podniósł pływak mikrowyłącznika umieszczonego pod dolnym blatem, co powodowało miganie włącznika i brak pracy zmywarki. W odpływie znajdował się plastikowy filtr z siateczkami, który mógł zostać zablokowany przez zanieczyszczenia, co skutkowało zatrzymaniem odpływu wody. Zablokowanie pompy spustowej potwierdzono jako główną przyczynę awarii. Pompa wymagała rozebrania i odblokowania, gdyż chemiczne środki nie były skuteczne. Ostatecznie zastosowano roztwór octu z solą, który po godzinie rozpuścił zanieczyszczenia i odblokował pompę, przywracając prawidłowe działanie zmywarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA