logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SU810 - podłączenie kolumn 8Ω i dwóch 4Ω szeregowo, czy to bezpieczne?

ziomek4007 10 Wrz 2007 18:44 1503 6
REKLAMA
  • #1 4269986
    ziomek4007
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    witam mam wzmacniach Technics su810 , jedna kolumne 8ohm i dwie 4ohm Czy jak pod jeden kanał podłacze ta 8 ohm a pod drugi te dwie 4ohm(podłaczone szeregowo)to nic sie nie stanie???? na wzmacniaczu jest przy jednym zestawie kolumn od4 do 16ohm a A+B od 8 do16ohm. Prosze o odp:)
  • REKLAMA
  • #2 4270064
    Tomek_18
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Nic się nie stanie ;) Ja tez tak kiedys mniałem do wzmaka podłączone i chulało mi tak 1.5 roku...

...Ja bym smiało podłączył.

Dodano po 2 [minuty]:

Z tego co wiem tak apropo to ten dział się zwie "DIY" czyli jak by nie patrzec prezentuje się tu swoje konstrukcje ;) a nie pyta o podłaczenie kolumn do wzmaka :) Może się myle xD

Pozdro.
  • REKLAMA
  • #3 4270343
    dj_maty
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Witam!
    Spokojnie możesz podłączyć, mam takiego samego wzmaka. I też tak był podłączony.
  • REKLAMA
  • #4 4270878
    ziomek4007
    Poziom 10  
    dzieki wielkie:)a czy jest jeszcze inna mozliwosc podłaczenia zeby dobrze grało????
  • #5 4271256
    Tomek_18
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    ziomek4007
    Jak chcesz wydusić z tych kolumn i wzmaka tyle ile się da i jeśli chcesz żeby grał dynamicznie i dobrze podłącz własnie tak jak mówisz czyli 8omówke pod pierwszy kanał a te dwie 4 omowe razem pod kanał drugi, wtedy będa grały wszystkie na wyjsciach A lub B bo jezeli łaczysz "A+B" zagra ciszej ;)

Pozdro
  • REKLAMA
  • #6 4271370
    MARR
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Zgodzę się z kolegą wyżej - to najlepsze w twoim przypadku podłączenie!!!
  • #7 4274165
    ziomek4007
    Poziom 10  
    dzieki Wielkie:)ciszej to nie zagra bo podłaczałem i gra nawet troche lepiej ale nie chce uszkodzic wzmaka i kolumn dlatego zostawie jak pisałem wczesniej

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz wzmacniacza Technics SU810 pyta o bezpieczeństwo podłączenia jednej kolumny 8Ω do jednego kanału oraz dwóch kolumn 4Ω połączonych szeregowo do drugiego kanału. Wzmacniacz ma oznaczenia impedancji: dla jednego zestawu kolumn od 4 do 16Ω, a dla trybu A+B od 8 do 16Ω. Odpowiedzi potwierdzają, że takie podłączenie jest bezpieczne i nie uszkodzi wzmacniacza ani kolumn. Zaleca się właśnie takie rozwiązanie, aby uzyskać optymalne brzmienie i dynamikę, gdyż podłączenie w trybie A+B może skutkować niższą głośnością. Użytkownik potwierdza, że po takim podłączeniu dźwięk jest nawet lepszy, a wzmacniacz działa bez problemów przez dłuższy czas.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA