logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirlpool AWT 5088/4-800 - brak reakcji programatora, co sprawdzić?

markis 10 Wrz 2007 21:44 5327 9
  • #1 4270619
    markis
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Witam. Po włączeniu pralki załącza się blokada drzwi, pokrętło programatora przesuwa się nieco i na tym koniec, następuje głucha cisza. Nie działa żaden program oprócz końcowego wypompowania. Silnik podłączony "na krótko" działa, elektrozawór, grzałkę, czujnik NTC sprawdziłem, są ok. Płytka programatora wygląda czysto. Wymieniłem triaka sterującego silnikiem ale nic to nie zmieniło.
    Czy można jeszcze coś zrobić poza wymianą programatora?
  • #2 4270633
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 4270652
    as53
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Witam. Została Ci jeszcze instalacja el. do sprawdzenia.
  • #4 4286361
    Whirpool_Fcuker
    Poziom 16  
    Ocena: 108
    szczotki na motorze... do wymiany choc to dosyc dziwne ze silnik dziala "na krotko". ta pralka to top loader jesli dobrze pamietam ?
  • #5 4286458
    libretto4
    Specjalista AGD
    Ocena: 141
    :arrow: Whirpool_Fcuker

Od dawna naprawiasz Whirlpool'a??
  • #6 4286796
    Whirpool_Fcuker
    Poziom 16  
    kilka lat... pralki zmywarki lodowki i co tylko mozna... mam dostep do oficjalnej strony servisowaej i kazdego schamatu jaki zapragne bo pracuje w oficjalnym przedstawicielstwie.
  • #7 4286913
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    Whirpool_Fcuker napisał:
    w oficjalnym przedstawicielstwie.

Można się zapytać na czym to oficjalne przedstawicielstwo polega? Handlowe?
    Przedstawiciel - serwisant?
  • #8 4287328
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    skryn napisał:
    markis napisał:

Czy można jeszcze coś zrobić poza wymianą programatora?

Poza wymianą, to jeszcze można spróbować jego regeneracji.

Tak jak napisał skryn ponieważ programator jest zespolony z modułem pomaga dogięcie styków w samym programatorze jednak jest to dość pracochłonne ponieważ należy rozlutować programator od modułu OK? Pozdrawiam.
  • #9 4287488
    Whirpool_Fcuker
    Poziom 16  
    zayzayer napisał:
    Whirpool_Fcuker napisał:
    w oficjalnym przedstawicielstwie.

Można się zapytać na czym to oficjalne przedstawicielstwo polega? Handlowe?
    Przedstawiciel - serwisant?

ano mam wana z logo whirlpool i kulam sie od klienta do klienta najczesciej 10 na dzien wiec troszke sprzetu przerobilem co nie znaczy ze jestem nieomylny wiec prosze mnie nie traktowac jako wyroczni.
  • #10 4307602
    markis
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Trochę mi z tym zeszło, ale dopadła mnie choroba i pralka musiała poczekać.
    W każdym razie z pralką już się uporałem. Przyczyną awarii była przerwa w jednym z przewodów zasilających silnik z programatora. Wygląda na to, że izolacja przewodu po prostu pękła (nie było śladów przetarcia) i dlatego przewód się urwał. We wiązce przewodów oczywiście nic nie dało się zauważyć, ale kol. as53 swoim postem natchnął mnie aby sprawdzić miernikiem instalację el. i to było to.
    Dziękuję za zainteresowanie i podpowiedzi.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Whirlpool AWT 5088/4-800 po włączeniu blokuje drzwi, programator przesuwa się minimalnie i przestaje reagować, działa jedynie końcowe wypompowanie. Silnik uruchamia się bezpośrednio, elektrozawór, grzałka i czujnik NTC są sprawne, a triak sterujący silnikiem wymieniono bez efektu. Wskazano możliwość regeneracji programatora lub sprawdzenia instalacji elektrycznej. Sugerowano również kontrolę szczotek silnika, choć silnik działa "na krótko". Ostatecznie przyczyną awarii okazała się przerwa w przewodzie zasilającym silnik od programatora, spowodowana pęknięciem izolacji, niewidoczną wizualnie, wykrytą miernikiem. Naprawa polegała na naprawie uszkodzonego przewodu.
REKLAMA