logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miernik pojemności kondensatorów do płyt głównych

Kolos666 12 Wrz 2007 08:33 1372 5
REKLAMA
  • #1 4274911
    Kolos666
    Poziom 12  
    Witam

Proszę o takie małe zestawienie mierników do kondensatorów (takie do płyt głównych na 6.3V i 10V), oraz opinii ich użytkowników ponieważ chciałem sobie kupić w miarę tani i dokładny miernik.
  • REKLAMA
  • #2 4274932
    waldo
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Witam - jeśli chcesz pogodzić taniość z dokładnością to nie znajdziesz pewnego miernika ,druga sprawa jest taka że sam pomiar pojemności nie określi Ci sprawności kondensatora a to się wiąże z zakupem lub wykonaniem przez siebie własnego miernika -miernika sprawności kondensatorów . Jest też jeszcze jedno wyjście a właściwie zasada - w zasilaczach pojemności się nie sprawdza ale wymienia na nowe.
  • REKLAMA
  • #3 4275056
    Kolos666
    Poziom 12  
    Czy są gdzieś gotowe schematy takich urządzeń?
    I jakie mniej więcej były by koszty wytworzenia takiego miernika.
  • REKLAMA
  • #4 4275092
    waldo
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Napewno znajdziesz na necie takie schematy ,ja widziałem taki miernik w Serwisie elektroniki ale to było już parę lat do tyłu .
  • REKLAMA
  • #5 4275154
    chemicalkash
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Kondensatory na płytach głównych mają dość znaczne pojemności. Typowe multimetry mają możliwość pomiaru pojemności do 200uF, a to jest o wiele za mało. Działanie większości mierników pojemności "samoróbek" polega na zestawieniu z badanego kondensatora układu rezonansowego i porównaniu częstotliwości ze wzorcem (często 'na słuch'). Może być problem z zestawieniem takiego układu przy użyciu kondensatora o pojemności rzędu tysięcy uF.
  • #6 4275215
    Kolos666
    Poziom 12  
    Okej, więc budowa samodzielnego miernika odpada.

To możecie podesłać jakieś linki ze sklepów internetowych względnie z allegro do jakiś konkretnych modeli. Nie mam za dużo kasy na jakiś taki drogi super sprzęt ale też nie chce kupić miernika za 50 zł który będzie pokazywał pomiary z kosmosu.
REKLAMA