logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki dobrać do wzmacniacza Unitra PW 9013 zamiast Altus 110?

piotrek000 13 Wrz 2007 08:56 1491 7
REKLAMA
  • #1 4278327
    piotrek000
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    witam to moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumialosc

posiadam taki wzmacniacz jak w temacie do tej pory mialem stare glosniki altusy 110 , ale one juz sie troszke poniszczyly i charcza wiec chcialbym zakupic nowe glosniki pod ten wzmacniacz i tu jest problem znalazlem na allegro takie o to glosniki http://www.allegro.pl/item241709150_glosnik_stx_25_100_8_sc_100wrms_najtaniej_.html
    1. niemam pojecia czy one beda wogule graly czy nie spala wzmacniacza lub wmacniacz ich ;/ nieznam sie na tym

2.jeszcze chcialbym sie dowiedziec czy te zamienniki z allegro to jakas lipa czy faktycznie one by mogly by sie nadac , poniewaz niestac mnie na kupno 2 nisko tonowych i 2 sredniotonowych orginalnych glosnikow Altusa ;(

3. jeszcze jedno jesli ktos by wiedzial to jakie najlepiej by pasowaly glosniki pod ten wzmacniacz (jakie moce mnie interesuje zeby nic niepopalic)

dziekuje bardzo z gory za wszelkie odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 4279005
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Jeżeli nie masz pieniędzy na zakup nowych głośników Tonsila, to zakup same membrany w sklepie. Stare delikatnie wytnij a nowe wklej tak, aby były dokładnie wycentrowane. Nie jest to specjalnie skomplikowane i trudne i powinieneś Sobie dać radę.
  • REKLAMA
  • #3 4279023
    piotrek000
    Poziom 10  
    heh no tez sie na tym zastanawialem ale niemam pojecia czy to by cos dalo i jesli juz by pomoglo to na jak dlugo niechcial bym zeby sie w polowie imprezy po mojej zabawy z klejeniem itp rozlecialy :|

ktos wie jakie by bylo najlepsze glosniki nisko i sredniotonowe w rozsadnej cenie ?lub jakie tam moce musze byc zeby nic niepopalic z gory dzieki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4279100
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Też mam Altusy 110. Wstawienie zamienników będzie trochę kłopotliwe ponieważ kosze są innej budowy. Nie pasują później pierścienie dekoracyjne. Też borykałem się z brakiem pieniędzy i postanowiłem zregenerować stare. Kupiłem membrany. Stare delikatnie wyciełem zostawiając na początek większy kawałek starej. Później dopasowywałem nową membranę i podcinałem tak resztkę starej, żeby wszystko ładnie spasować. Po wycentrowaniu przykleiłem butaprenem i do okoła poprzypinałem klamerkami do bielizny. Głośniki grają po dzień dzisiejszy i też nie żałuję im pary.
  • #5 4279271
    ledka
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Przed wymiana glosnikow na inne zobacz czy sie nadaja do twojej obudowy - parametr Qts - impedancja winna byc 8 ohm.

pozdrawiam led
  • #6 4279388
    piotrek000
    Poziom 10  
    zibi187 no ok jak tak mowisz to tak zrobie troszke szkoda wyrzucic kase na nowki i jeszce niwiadomo jak to bedzie gralo a wiem ze tak bardzo fajnie i glosno graly jak na takie juz dosyc stare pobawie sie troche z tym to az tak drogo niewyjdzie dzieki wielkie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4279414
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Wierz mi lub nie ale Altus to mimo wieku mocna kolumna. Zregenerowane głośniki oddadzą jej moc i będą służyć długie lata. Mam Altusy140 zregenerowałem i nie żałuję. Nie warto pakować się w STX później mnożą się problemy. Strojenie zwrotnicy, pudła bo to już inny głośnik i inna charakterystyka. Wymień membrany na nowe na piance i będzie po kłopocie.
  • #8 4279434
    piotrek000
    Poziom 10  
    wiem 110 tez pamietam dobrze"dawaly" :) pobawie sie z naprawa dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz wzmacniacza Unitra PW 9013 pyta o dobór nowych głośników zamiast zużytych Altus 110. W dyskusji zaleca się regenerację starych głośników poprzez wymianę membran, co jest tańszym i skutecznym rozwiązaniem, pozwalającym zachować oryginalne parametry i jakość dźwięku. Wymiana na zamienniki z Allegro (np. STX 25/100) może powodować problemy z dopasowaniem do obudowy i wymagać strojenia zwrotnicy oraz pudła, co jest nieopłacalne przy ograniczonym budżecie. Ważne jest, aby nowe głośniki miały impedancję 8 Ω, kompatybilną ze wzmacniaczem. Regenerowane Altusy, szczególnie z nowymi membranami na piance, zachowują moc i trwałość, unikając ryzyka uszkodzenia wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA