logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OTAKE 7088VT - "panoramiczny" obraz, cienkie linie

Krzysztof_Cz 14 Wrz 2007 12:21 1704 7
REKLAMA
  • #1 4282237
    Krzysztof_Cz
    Poziom 2  
    Witam

Jestem tu nowy więc na początek kilka słów o mnie.
    Mam lutownicę, schemat i chęci. Potrafie też odróżnić rezystor od kondensatora <;o) Brakuje mi wiedzy i doświadczenia w RTV

Mój kłopot to telewizor Otake 7088VT
    Po włączeniu TV wyświetlany obraz zajmuje ok połowę powierzchni ekranu. Po kilku chwilach powiększa się do ok 3/4. Dodatkowym objawem są cienkie, prawie poziome, czerwone linie wyświetlane na obrazie. Dźwięk poprawny. Co mogę z tym zrobić? Jak się do tego zabrać?
    Podejżewam, że koszt naprawy w serwisie mogłby podwoić wartość sprzętu dlatego szukam pomocy tutaj.

Pozdrawiam
    Krzysztof
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4284831
    Krzysztof_Cz
    Poziom 2  
    Wymiana kondensatorów nie pomogła. Czy wymienić UPC1498H?
  • #4 4284872
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 421
    W Otake zdarzają się pęknięcia ścieżek w okolicy układu.
  • #5 4298753
    Krzysztof_Cz
    Poziom 2  
    "Przedzwoniłem" ścieżki od układu do wszystkich punktów lutowniczych. Przerwy w połaczeniach brak. Inne pomysły? Jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #6 4301494
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 421
    Jeżeli "kilka chwil" to równowartość ok. 240 sekund. a obraz rozciąga się od 1/2 do 3/4 płynnie, to jeszcze C419, 422 i 423. Paski - sprawdzić lutowanie masy transformatora WN (pod potencjometrami). Albo potrzebna regulacja punktu odcięcia katod (balans bieli).
  • #7 4303032
    dyduś
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Nie przedzwoniaj tylko popraw lutowania z dużą ilością kalafoni, jak niepomoże wymień wszystkie elektrolity w okolicy pionu/ poszukaj elektrolitu na napięcie 160V/ sprawdż podkówki .
  • REKLAMA
  • #8 4303078
    gjery
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam, ćwiczyłem kiedyś "parę chwil" taki TV na podobną usterkę, dopiero krosowanie masy srebrzanką w okolicy pionu przyniosło efekt.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Otake 7088VT pojawia się problem z obrazem panoramicznym, który początkowo zajmuje około połowy ekranu, a następnie powiększa się do około 3/4, oraz cienkie, prawie poziome czerwone linie na obrazie. Dźwięk pozostaje poprawny. Zalecana była wymiana elektrolitycznych kondensatorów C432 (100uF/35V) i C420 (2200uF/25V) w okolicy układu scalonego UPC1498H odpowiedzialnego za odchylanie pionowe, jednak nie przyniosło to efektu. Sprawdzono ciągłość ścieżek lutowniczych wokół układu, przerwy nie stwierdzono. Dalsze sugestie obejmują wymianę kondensatorów C419, C422 i C423, poprawę lutowania masy transformatora wysokiego napięcia (WN) pod potencjometrami oraz regulację punktu odcięcia katod (balans bieli). Zalecane jest także dokładne przelutowanie z użyciem kalafonii, wymiana wszystkich elektrolitów w okolicy pionu, sprawdzenie kondensatorów na napięcie 160V oraz kontrola podkówek. W niektórych przypadkach skuteczne okazało się krosowanie masy srebrzanką w obszarze pionu. Możliwe są również pęknięcia ścieżek w okolicy układu UPC1498H, które należy dokładnie zweryfikować.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA