logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siesta3 M652 - Jak poprawić działanie stereodekodera w telewizorze?

Tomas20 15 Wrz 2007 08:55 1398 9
REKLAMA
  • #1 4284908
    Tomas20
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Mam pytanie dotyczące w/w telewizora, nie wiem czy to nie powinno być w dziale audio. Czy można przerobić stereodekoder tak aby łapał programy na stereo, czasem słychać głośny szum i wyświetla napis STEREO jakby próbował się przełączać w ten tryb ale to trwa ok 2s. Proszę o jakieś sugestie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4285717
    Tomas20
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Przeglądałem ten link, czyli bym musiał zastosować jakiś konwerter z tych co tam były tylko nie wiem jaki by był właściwy czy FG3 czy FG15 lub inny.
  • REKLAMA
  • #4 4285969
    Esiaczek
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Najlepiej firmy MJM modul NICAM F15D z wbudowanym modulatorem A2. Opis podłączenia jest na stronie producenta.
  • REKLAMA
  • #7 4780012
    marbed
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Link nie działa :-( a szkoda. Też mam ten telewizor i co jakiś czas pojawia mi się napis STEREO przy wtórze głośnego szumu. Chciałbym to poprawić a zapowiadało się obiecująco.
  • #9 4782598
    marbed
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Po pierwsze dziękuję za informacje.
    Po drugie przepraszam :oops: ale nie doczytałem a mój telewizor to Siesta 2, ale objawy te same czyli tam gdzie powino byc stereo - nie ma a czasem pojawia się napis stereo i głośny szum.
    Czy podane sposoby od Siesty 3 zadziałają również w przypadku 2?
  • #10 4782873
    stryker2
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    marbed napisał:

Czy podane sposoby od Siesty 3 zadziałają również w przypadku 2?
    Podmień C222 i C223 tak jak w opisie ;-) Powinno zadziałac :-)
    pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Siesta3 M652 występuje problem z działaniem stereodekodera, objawiający się pojawianiem napisu STEREO oraz głośnym szumem podczas próby odbioru sygnału stereo. Przyczyną jest obecność dekodera systemu A2, który omyłkowo uruchamia się przy sygnale Nicam, powodując zakłócenia. Rozwiązaniem jest zastosowanie konwertera lub modułu NICAM, np. MJM modul NICAM F15D z wbudowanym modulatorem A2, co poprawia kompatybilność i stabilność odbioru stereo. Można także skontaktować się z firmą Jupitel, która oferuje dedykowane dekodery NICAM do telewizorów Siesta. Dla osób zainteresowanych samodzielną modyfikacją dostępne są instrukcje i schematy online, m.in. na unimor.info. W przypadku modelu Siesta 2 podobne objawy można zlikwidować poprzez wymianę kondensatorów C222 i C223 zgodnie z opisem technicznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA