logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić czułość mikrofonu w słuchawkach do rozmów online?

ZiBi88 15 Wrz 2007 18:19 6964 3
REKLAMA
  • #1 4286607
    ZiBi88
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,
    kupiłem słuchawki z zamiarem rozmowy przez neta. Mam taki problem bo musze trzymać mikrofon bardzo blisko ust ( co jest niewygodne;) ) gdyż inaczej nie słychać co mówię. W ustawieniach mikrofon jest pogłośniony na maxa, włączona funkcja zwiekszenia wydajności ( strasznie zaczęło szumieć) i tak słabo słychać. Może to wina mikrofonu?

I mam takie pytanie jaka czułość mikrofonu jest lepsza, tzn żeby głośniej było słychać, np. -37db czy -58db ? Jak to jest im więcej tym lepiej czy odwrotnie?
    Z góry dziękuje za odpowiedz
  • REKLAMA
  • #2 4286626
    Szef_FBI
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Te opcje z czułością itp. zmieniałeś w opcjach odtwarzania, czy nagrywania?
  • REKLAMA
  • #3 4286671
    ZiBi88
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    I w opcjach odtwarzania i nagrywania. Sprawdziłem inny mikrofon - jakość nawet dobra, wiec to chyba wina jednak mikrofonu w słuchawkach - dla mnie wydaje sie być troche "krótki". Niewiem czy można zamieszac na tym forum linki, więc podam model słuchawek Easy Touch va-066MV - możesz sprawdzic w necie może to coś pomoże.
    Mikrofon w nich ma czułośc -58db.
    Czy słuchawki z mikrofonem o czułości np. -37db będzie lepiej słychać ?
  • #4 4292076
    doman123
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Z czułością jest tak :
    im słabszy-cichszy dźwięk tym trudniej go złapać - dlatego mówimy o czułości.
    Na 100% sygnał na poziomie - 37db jest głośniejszy od sygnału na poziomie -58db czyli słuchawki które mają czułość -58db są bardziej czułe na dźwięk.
    A co do tego jak będzie słychać to już zależy od kilku innych parametrów.
REKLAMA