logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porównanie końcówek mocy 1000W: T.amp vs Jolly Roger - bezawaryjność i jakość

roberto740 16 Wrz 2007 09:56 4721 15
REKLAMA
  • #1 4288271
    roberto740
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Witam chciał bym porównać dwie koncówki a mianowicie t.ampa z jolly rogerem...Chodzi o modele o mocy około 1000 watt.Chodzi o bezawaryność oraz jakość.Proszę o wypowiedzi osób które mają dobre rozeznanie w temacie...(w krótce którąś kupie:))
  • REKLAMA
  • #2 4295276
    Michał_wa
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    t.amp to dap , nie ma co tego porównywać JR dużo lepiej zagra niż dap , i awaryjność jest mniejsza dużo slysze o spalonych dapach , o JR jeszcze nic nie słyszałem
  • REKLAMA
  • #3 4295907
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Do: Michał_wa
    Na jakiej podstawie wydajesz opinię, że JR zagra lepiej niż T.AMP????
    Jaki T.AMP czy DAP, jaki JR???
    Takie porównanie w stylu lepszy opel czy citroen....
    Z cały szacunkiem, ale szkoda po raz kolejny pisać wkoło, że się kupiło A-20 i jest normalnie świetny na bas...
    Typowa przypadłość polaka: "to co mam jest najlepsze"...
    Nie twórzmy kolejnych mitów, legend czy baśni...

Do: robert740
    Na twój temat wiele napisano, zobacz obok toczą się podobne tematy dotyczące twoich dylematów.
  • REKLAMA
  • #4 4295953
    Michał_wa
    Poziom 20  
    chodziło tu o moc 1000 wat , grałem na jr a20 i na dap 2000 , wiec miałem możliwość ich porównania dap to nieporozumienie w porównaniu do jr
  • #5 4296006
    roberto740
    Poziom 13  
    Ludzie krąże w okół i jeśli bym miał jasne odpowiedzi to bym nie pytał,czy tak jest zawsze,że jak ktoś tonie to mu się podaje nie rękę tylko brzytwę?ale dzięki zapodpowiedź odnośnie awaryjności.
  • #6 4296037
    Michał_wa
    Poziom 20  
    do Marek Ulaszek
    Jest coś takiego jak damping factor jest to paramter który bierze sie pod uwage jeżeli końcówka ma chodzić z basami spójrz jaki majr a 20 a np dap 2000 czy jakiś ads lx 1400

pozdrawiam
  • #7 4296803
    roberto740
    Poziom 13  
    Ostatnia rzecz-gdzie mógł bym kupić,poza rynkiem wtórnym koncówkę j.r?
  • #8 4297407
    volfgangmusic
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam!
    Panowie, wróćmy do tematu!!! T.Amp nie ma nic wspólnego z DAP`em. JR A20, konstrukcje udane. Duży plus ze serwis mamy na miejscu. Mocowo mogły by mieć troche lepsze osiągi. No ale jest to na chwile obecną jedyny model jaki produkują. T.Amp tylko z serii PRO Line.To już inna liga. Końcówka duża, ciężka ale coś za coś. Bardzo dobry sound, zapas mocy. Jedyny minus to duża waga. Jeśli zalezy nam na miejscu i wadze to wybieram JR. Na koncerty i trasy T.Amp PRO LINE`a.

Dodano po 40 [sekundy]:

Witam!
    Panowie, wróćmy do tematu!!! T.Amp nie ma nic wspólnego z DAP`em. JR A20, konstrukcje udane. Duży plus ze serwis mamy na miejscu. Mocowo mogły by mieć troche lepsze osiągi. No ale jest to na chwile obecną jedyny model jaki produkują. T.Amp tylko z serii PRO Line.To już inna liga. Końcówka duża, ciężka ale coś za coś. Bardzo dobry sound, zapas mocy. Jedyny minus to duża waga. Jeśli zalezy nam na miejscu i wadze to wybieram JR. Na koncerty i trasy T.Amp PRO LINE`a.
  • #10 4299613
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Do: volfgangmusic
    O tym, że T.AMP bez PRO ma bardzo dużo wspólnego z DAP-em Palladium możesz przeczytać na tym forum, nie będę kolejny raz opisywał.

Michał_wa - jeśli współczynnik tłumienia jest jedynym czynnikiem decydującym o wyborze wzmacniaczana estradę, no to rzeczywiście kupiłeś sobie najlepszy wzmaczniacz...
    Damping factor owszem jest ważny dla "kontroli" głośnika, ale to nie wszystko..szczególnie jeśli wziąść pod uwagę fakt, że podane parametry A-20 sa jakby lekko powiedzieć naciągnięte...Nie jestem w stanie w nie uwierzyć...
    Ten sam producent JR robił wcześniej model LPA-20 ( nie wiem czy miałeś z nim doczynienia ). Parametry prawie te same co A-20 z tym, że środek A-20 w porównaniu z LPA-20 to niebo a ziemia. Co to nagle sie mogło stać?? Nowe rewelacyjne rozwiązanie: oszczedzanie na czym się da??
    Nie mam i nie będę miał tego A-20. Natomaist miałem LPA-20 i mam LPA-30 i bynajmniej powinieniem pisać dobrze o A-20 skoro byłem zadowolony z tych wcześniejszych modeli. Ale staram się relatywnie podchodzić do tych spraw i źle będę pisał o A-20, bo na pewno nie ma nic wspólnego z poprzednikami. Może ktoś w przyszłości go pomierzy, no to wtedy zobaczymy.

roberto740 - O tym, ze T.AMP2400 został sprawdzony i pomierzony przez piotrmarek możesz przeczytać tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic683662.html
    i bynajmniej nieźle to wyglada za te pieniądze.
  • REKLAMA
  • #11 4299729
    Michał_wa
    Poziom 20  
    Mam modele a 20 i lpa 30 i a 20 dobrze wypada przy lpa 30 chodź nie ta moc
  • #12 4304219
    roberto740
    Poziom 13  
    Dziękuje Panowie za podpowiedzi(stwierdzam,że wole używać niż kupować,wybierać:)).Narazie jadę w okolice kalisza na wesele:) będe się bawił-i pewnie oceniał jak radzą sobie inni...Jestem niemalże pewien że chcę tego Jollego (wcześniej skłaniałem się ku T.amp.) jeśli ktoś wytoczy argumenty przeciw jollemu to proszę napisać chentnie przeczytam.Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam.
  • #13 4325046
    roberto740
    Poziom 13  
    A może ktoś ma adres do producenta JR?
  • #14 4325092
    DjHeniuu
    Poziom 23  
    Witam!!
    I ja również polecam JR. Jak narazie spotkało mnie tylko jedno niemiłe zdarzenie z w/w końcówką, mianowicie gry włożyłem go w case z dwiema innymi końcówkami i wypadło że akurat był w środku jako druga, podczas impezy na sali gimnastycznej w lato gdzie było niesamowicie gorąco niestety przegrzał sie i wyłaczył. To model 2x500W4R. wtej chwili nie pamiętam ale chyba LPA-20. Dodam, że pędził po 2 kolumny Elestry 200W8R na kanał równolegle spięte(400W4R), czyli nie był wysterowany na granicy przesteru. Jeśli chodzi o dźwięk to powiem tak: mam PHONIKA MAX1500 i JR bije go na głowe, choć mam wrażenie że podbija troszkę wysokie...
    pozdrawiam
  • #15 4325426
    KLEZMER BAnd
    Poziom 10  
    witam
    ja używam od dawna końcówek the amp..produkcji thomann niemieckiej jeśli o tym mówimy..modele jakie używam to:
    t.amp ta 2400 mk-x
    THE T.AMP PROLINE 3000

zawodowy sprzęt zero awaryjności konkretne brzmienie..
    polecam sprawdza się idealnie w warunkach bojowych.
  • #16 4325675
    roberto740
    Poziom 13  
    Dziękuję,a czy ktoś może podać jeszcze jakieś sklepy z JR?mam tylko sklep.dyskoteka.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania końcówek mocy o mocy około 1000W marek T.Amp i Jolly Roger (JR) pod kątem bezawaryjności i jakości dźwięku. Użytkownicy podkreślają, że JR, zwłaszcza model A-20, oferuje lepszą jakość brzmienia i mniejszą awaryjność niż T.Amp bez serii PRO Line, którą niektórzy mylą z DAP. T.Amp PRO Line to sprzęt wyższej klasy, cięższy i bardziej masywny, z zapasem mocy, polecany na trasy i koncerty, natomiast JR jest bardziej kompaktowy i wygodny do transportu. Wskazano, że JR ma lokalny serwis i jest konstrukcją udaną, choć mocowo mógłby mieć lepsze parametry. W dyskusji pojawiły się uwagi dotyczące współczynnika tłumienia (damping factor) jako ważnego parametru przy współpracy z głośnikami basowymi, jednak nie jest to jedyny czynnik decydujący o jakości końcówki. Użytkownicy wymienili także doświadczenia z awariami – DAP jest postrzegany jako mniej niezawodny, a JR rzadziej ulega uszkodzeniom, choć zdarzyło się przegrzanie modelu LPA-20 podczas intensywnej pracy w wysokiej temperaturze. Wskazano sklepy i źródła zakupu JR, m.in. sklep.dyskoteka.pl. Wśród modeli T.Amp wymieniono PRO Line 3000 i TA 2400 MK-X, a wśród JR modele A-20, LPA-20, LPA-30 oraz 2x500W4R. Ogólnie JR jest polecany do zastosowań wymagających mobilności i dobrej jakości dźwięku, natomiast T.Amp PRO Line do zastosowań profesjonalnych i wymagających większej mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA