logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor nie włącza się z kartami z TV-out: GeForce 3ti i Radeon 9500

pabulous 17 Wrz 2007 13:44 1713 6
REKLAMA
  • #1 4292152
    pabulous
    Poziom 11  
    Witam wszystkich!!
    Mam wielki problem!Pewien czas temu kupiłem karte GeForce 3ti 128mb!!Wszystko było dobrze,grałem itd!!problem pojawił sie gdy przełaczyłem obraz z monitora na tv przez program tv tool!!
    Monitor zgasł a obraz na tv się nie pokazał:(
    Zresetowałem komputer ale juz nie odpalił( monitor sie nie uruchamiał).
    Myślałem ze zepsułem grafike i włożyłem do komputera strą karte GeForce 2mx 32 mb, i monitor się właczył,załadował się windows i wszystko ok.
    Niedawno kupiłem Ati Radeona 9500 64 mb też z tv-outem!wkładam uruchamiam i lipa!!Czarny obraz,monitor się nie włącza tak jak na GeForce 3ti!!zabrałem i Radeona i GeForce 3ti do kolegi i u niego wszystko działa!!
    Tak więc u mnie komputer działa normalnie na GeForce 2mx bez tv-outa,a gdy włoże którąś kasrte z tv-outem monitor się nie włacza i komp nie startuje!!
    Formatowałem dyski,resetowałem i aktualizowałem Bios płyty głównej i dalej to samo!!
    Czy wie ktoś co może być przyczyną tego dziwnego problemu??
    Troche sie rozpisałem...mam nadzieje że nie zamotałem za bardzo:)
    Z góry dziękuje za pomoc......pozdrawiam!!
  • REKLAMA
  • #2 4292242
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Obrazu na monitorze przy kartach z TV-Out nie ma wcale, czy tylko w systemie (np. POST i BIOS są wyświetlane prawidłowo)? Jeśli tylko w systemie, to odinstaluj sterowniki od wszystkich kart graficznych oraz TVTool (przy użyciu starej karty lub w trybie awaryjnym), włóż R9500 lub GF3TI wtedy instaluj właściwy sterownik.

Rozłączyłeś połączenie karty z TV i zostawiłeś sam monitor? Jaki to monitor i jakie połączenie (CRT/LCD, D-SUB/DVI, przelotka z DVI na D-SUB itp.). TV próbuj podłączać bez podpiętej anteny (wykluczy się w ten sposób różnicę potencjałów). Wszelkie podłączenia kabli sugeruję robić przy wyłączonym sprzęcie.
  • REKLAMA
  • #3 4292301
    pabulous
    Poziom 11  
    Obrazu nie ma wcale!!jak włącze kompa to włączają sie wiatraki,zgłasza sie stacja dyskietek,a speaker nie wydaje żdnych dzwięków i na monitorze nie ma obrazu!!pali się cały czas pomarańczowa lampka na monitorze czyli tak jakby jest "stand by"! próbowałem na 2 monitorach teraz na jakiejs starej 15 HIGHSCREEN i na 17 LG Flatron!!a tv próbowałem podłączyc kablem s-video od karty Euro do tv!!próbowałem włączać komputer z pdpiętym samym monitorze orz monitor+tv!!wszędzie czarno:(
  • REKLAMA
  • #4 4292357
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Tak jak napisał kolega :arrow: wiezlak Niech kolega usunie sterowniki w trybie awaryjnym uruchamiając komputer na karcie, która podnosi system.
  • #5 4292373
    wiezlak
    Poziom 35  
    Reasumując - system się uruchamia, lecz obrazu na R9500 i GF3TI nie ma wcale (począwszy od POSTu w trybie tekstowym). Tak?
    Jaka płyta i zasilacz?
    Próbowałeś wyzerować ustawienia w BIOSie?
    Czy nie ma na płycie popuchniętych lub rozlanych kondensatorów w okolicy złącza AGP?
    Czy nowe karty mają podłączone dodatkowe zasilanie (jeśli takowe rozwiązanie zastosował producent)?
    Czy przeczyściłeś slot AGP i złącza kart?
  • REKLAMA
  • #6 4292410
    pabulous
    Poziom 11  
    Płyta ASRock P4V88+ Zasilacz jakis 350W.Wczesniej wszystko działało.
    Wyzerować ustawienia w biosie??resetowałem bios baterią i zworką.
    Na płycie nie ma popuchniętych ani rozlanych kondensatorów.
    Dodatkowe zasilanie ma tylko Ati Radeon!GeForce 3 ti nie ma!
    Nic nie czysciłem,bo nie wydawało mi sie to potrzebne skoro GeForce 2 działa prawidłowo.

Dodano po 2 [godziny] 7 [minuty]:

czy nikt juz nie ma pomysłów co to moze byc??

Dodano po 4 [godziny] 42 [minuty]:

Halo!!Naprawde nikomu juz nic nie przychodzi do głowy?
  • #7 4294775
    wiezlak
    Poziom 35  
    Dziwna sytuacja, nie spotkałem się takim przypadkiem. Kluczowym elementem może być tu "Zasilacz jakis 350W" - jeśli jest lichej jakości i zawyżonej mocy, czy wymęczony, to może być przyczyną wielu kłopotów. Podstaw na próbę inny, sprawdzony zasilacz. Zdaje się, że obie nowsze karty mają większy pobór prądu od GF2MX i nieco inaczej obciążają poszczególne linie zasilania. Prócz powyższego proponuję odpalić PC na starej karcie i wypróbować w BIOSie różne ustawienia AGP Voltage (domyślnie High), AGP Mode (domyślnie Auto), AGP Fast Write (jeśli mnie pamięć nie myli, to przy Radeonach zaleca się wyłączenie) i dla pewności ustawić Primary Graphics Adapter na AGP (nie powinno mieć to znaczenia, dopóki nie wstawi się jednocześnie karty graficznej na PCI i AGP).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku obrazu na monitorze po podłączeniu kart graficznych z TV-out: GeForce 3ti 128MB oraz ATI Radeon 9500 64MB. Po użyciu programu TVTool do przełączenia obrazu na TV monitor przestał się włączać, a komputer nie wyświetla żadnego sygnału, mimo że wentylatory i stacja dyskietek działają. Na karcie GeForce 2MX 32MB bez TV-out monitor działa poprawnie. Karty z TV-out działają u innego użytkownika na tym samym sprzęcie, co wyklucza uszkodzenie kart. Próby rozwiązania obejmowały formatowanie dysku, reset BIOS-u (bateria i zworka), aktualizację BIOS-u, sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej ASRock P4V88+, oraz testy na różnych monitorach CRT i LCD. Zasilacz o mocy 350W może być niewystarczający lub niskiej jakości, co może powodować problemy z zasilaniem kart o wyższym poborze energii. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana zasilacza na lepszy model oraz konfiguracja ustawień AGP w BIOS-ie, takich jak napięcie AGP, tryb AGP, wyłączenie AGP Fast Write oraz ustawienie Primary Graphics Adapter na AGP. Usunięcie sterowników kart i programu TVTool w trybie awaryjnym oraz ponowna instalacja sterowników na właściwej karcie również jest sugerowane. Podłączenia kabli powinny być wykonywane przy wyłączonym sprzęcie, a TV podłączany bez anteny, aby uniknąć różnicy potencjałów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA