logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Schemat układu do odczytu pamięci AMD 29F400BB - poszukiwania

szerszi 17 Wrz 2007 16:34 14193 18
REKLAMA
  • #1 4292719
    szerszi
    Poziom 10  
    Witam!
    Poszukuję schematu prostego układu do odczytania zawartości układu AMD 29F400BB. Będę wdzięczny za pomoc.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 4293520
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4294877
    Jdsoul
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Cześć !!!

Rzeczona pamięć 4MB - 32 Mbit.

Schemat układu do odczytu pamięci AMD 29F400BB - poszukiwania

Do adresacji potrzebujesz 20 pin i 7 pinów sterujących + 16 bitów danych :) w sumie 43 nogi :)

Ja bym zastosował np. 6 PCF 8574 na I2C i pozostałe piny LPT do sterowania:) i jakiś prościutki programik pod Turbo Pascalem.

Coś w stylu
    1. Otwórz plik binarny :) bin.
    petla1
    1. Ustaw adres na szynie 20 bitów;
    2. Wybierz układ CS;
    3. Wymuś odczyt;
    4. Poczekaj na RDY;
    5. Zczytaj daną do pliku;
    6. Podnieś licznik szyny adresowej o 1 :)
    skocz do pętla 1; i powtarzaj do końca pamięci :)

Dla pewności przeleciałbym całe 4MB :) potem plik można poczyścić :)
    i tyle:)

Druga sprawa to do czego ci zawartość pamięci jest potrzebna, bo z pliku bin bardzo ciężko coś wyczytać :) :) :)
  • REKLAMA
  • #4 4295050
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4295846
    Jdsoul
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    No to korzystalismy , z różnych kart katalogowych :) :) :)

A tak na serio to do pamięci równoległych nie ma "prostych" schematów bo na litość boską, kto w obecnym czasie programuje 1 rodzaj pamięci, Są układy programatorów uniwersalnych, głównie do pamięci i procesorów programowalnych szeregowo, ale przy programowaniu równoległym zawsze jest potrzebna jakaś przejściówka, coby chociaż podane przez ciebie albertb 27 pinów wydała :), już nie wspomnę o stosownym układzie pinów :) i procedurach odczyt/zapis :)

Np. sama Atmega8 w zależności od obudowy ma różną dostępną ilość pinów i rozkład tych pinów :)

Dodano po 3 [minuty]:

Wygląda na to że Willem 6.0 sobie by poradził, ale on nie jest ani prosty, ani tani :(

http://se-ed.net/mpu51/eprom/win9x.html
  • #6 9351122
    shel82
    Poziom 18  
    Ocena: 116
    Witam,
    Wiem, że temat archiwalny, ale nie udało mi się odszukać nic co byłoby aktualne w sprawie programowania układu 29F400.
    Szukam właśnie w miarę taniego programatora lub układu którym mógłbym zaprogramować ww. pamięć, niestety z tego co wyczytałem Willem nie zawsze sobie z nim radzi, a droższy VP900 jest po prostu za drogi na zakup w celu kilkukrotnego zaprogramowania, może ktoś podsunie jakiś pomysł?
  • #8 9892511
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    serwer20082009 napisał:
    Willem AT3 radzi sobie z nim bez problemu. Odczyt i zapis. Oczywiście potrzebna podstawka droga:)

Dodano po 1 [minuty]:

Chyba że taka http://www.telwis.pl/adapter-psop44dil32-29f200-29f400-29f800-p-38.html

Zastanawia mnie jak konfigurujesz oprogramowanie i sam programator, aby zczytał/zaprogramował pełną pamięć 29F400 (pytam jak konfigurujesz dip switch‘e i jakiego softu używasz)?

Dla przykładu Willem Eprom 0.97h PL-0v5 obsługuje min. 29F128 i 29F512, ale dla obu konfiguracja pinów jest inna...
    Schemat układu do odczytu pamięci AMD 29F400BB - poszukiwania
  • #9 9892522
    serwer20082009
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    W ten sposób:) Schemat układu do odczytu pamięci AMD 29F400BB - poszukiwania
  • #10 9899832
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Szukam i porównuje i nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie, ponieważ brak konkretnego rozgraniczenia, jakie są różnice między np. Wiilem AT3, a Willem PCB50 czy EZO 98D12?
  • #11 9899900
    kaczart
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    te co widziałem ostatnio "pcb5.0" to chińszczyzna bez gwarancji.

Ten adapter do 29f400 od telwis, na pewno działa na jego willemie, a z innymi różnie może być.

Przy wyborze zwróć uwagę czy pracuje z najnowszym softem (najwięcej układów) a dalej to według własnych preferencji - jakie adaptery zintegrowane potrzebujesz, jakie zasilanie itd.

Willem EZO ma mniej zintegrowanych adapterów niż AT3, nie ma obudowy i zasilania USB (tylko zwykły zasilacz) ale za to jest sporo tańszy. Oba pracują z najnowszym softem 98d12
  • #14 17110250
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Ocena: 706
    Panowie sorry za mega odkop, ale borykam się z problemem odczytania AB28F200 przy pomocy uniwersal flash progrmmer 6.03.
    Zarówno podczas próby hardware test jak i odczytania pojawia się komunikat "Previleged instructions" i nie zaczyna odczytywać.
    Próbuję za pomocą aplikacji pod willema.
    Znalazłem info że potrzebny jest "UserPort", orientuje się ktoś czy program ten działa na win10?
    Mam problem z wyskakującym komunikatem " C:\WINDOWS\System32\DRIVERS\parport.sys does not exist
    Pytanko, czy win 10 obsługuje jeszcze porty LPT?
  • #15 17110727
    glapsson
    Specjalista elektronik
    Ocena: 645
    Może zainstaluj oprogramowanie jakiejś drukarki na LPT ... gdzieś kiedyś czytałem że to rozwiązało problem... pytanie jest takie czy UFP odczytuje jakiekolwiek inny układ ?
    Jeżeli inne układy czyta a tego nie to ..... ????
    Jeżeli jednak nic nie odczytuje to skupiłbym się na komunikacji LPT
    ustawienia EPP ECP , sterowniki portu itp
  • REKLAMA
  • #16 17110795
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Nie przechodzi Hardware Test-u więc stawiam na zablokowaną komunikację programatora- laptop (LPT przez stację dokującą).
  • #17 17110830
    glapsson
    Specjalista elektronik
    A bardziej chodzi o uruchomienie UFP czy zaprogramowanie F200 ?
    Zobacz z tą drukarką ... jakaś HP np L6 chyba była na LPT.

A tak mnie jeszcze naszło Co za laptop w dzisiejszych czasach który daje rade z WIN10 ma dostępną stacje dokującą ?
    Nie jest to przypadkiem jakieś ustrojstwo na USB ?
  • #18 17111339
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Odpalil na wirtualnej maszynie na Xp po uruchomieniu "UserPort".
    Pojawił się kolejny problem że nie przechodzi HW testu z błędem "Check power & connection"
  • #19 17112353
    glapsson
    Specjalista elektronik
    Rozwiązania są dwa
    ale najpierw sprawdź na jakimś kompie ze sprzętowym LPT czy UFP w ogóle działa.
    z tego co pamiętam nie na każdym oprogramowaniu od willema działa.

https://www.eliptor.pl/pub/do_programowania/Willem_Eprom_Prog/

1- kupić programator USB bo świat idzie do przodu
    https://www.eliptor.pl/p722,uniwersalny-progr...sb-minipro-tl866cs-up-eprom-flash-eeprom.html
    chyba najtańszy - co potrafi tak do końca nie wiem - szukać na forach
    lub
    https://www.programatory.com/index.php?p236,programator-pamieci-eeprom-vp-598

2- kupić starego lapka ze sprzętowym LPT

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania prostego schematu układu do odczytu pamięci AMD 29F400BB (4MB, 32 Mbit, 16-bitowa). Wskazano, że pamięć ta wymaga około 18 linii adresowych, 16 linii danych (można użyć 9 w trybie bitowym) oraz 6 linii sterujących, co daje około 27-43 pinów do obsługi, w zależności od trybu. Prosty schemat jest trudny do uzyskania ze względu na liczbę linii i konieczność odpowiedniego sterowania, dlatego często stosuje się programatory uniwersalne z adapterami. Wspomniano o wykorzystaniu mikrokontrolerów (np. Atmega8) lub multiplekserów PCF8574 na magistrali I2C do sterowania pinami pamięci. Popularnym rozwiązaniem są programatory Willem (różne wersje: AT3, EZO 98D12, PCB50), które obsługują 29F400BB, ale wymagają odpowiednich adapterów (np. PSOP44-DIL32) i konfiguracji dip switchy oraz oprogramowania. Problemy z odczytem mogą wynikać z braku wsparcia portu LPT w nowoczesnych systemach Windows 10, co wymusza użycie starszych komputerów z portem LPT lub programatorów USB (np. Minipro TL866CS, VP598). Dyskutowano także o kompatybilności oprogramowania Willem z różnymi wersjami Windows oraz o konieczności instalacji sterowników portu LPT lub emulacji na maszynach wirtualnych. Podsumowując, do odczytu i programowania AMD 29F400BB najlepiej użyć programatora Willem z odpowiednim adapterem lub nowoczesnego programatora USB, gdyż prosty, dedykowany schemat jest trudny do wykonania ze względu na złożoność interfejsu pamięci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA