logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie i brak obrazu po wymianie wentylatora w używanej karcie graficznej

bazyl_kot 18 Wrz 2007 15:44 2171 5
REKLAMA
  • #1 4295923
    bazyl_kot
    Poziom 11  
    Problem jest następujący:
    Złożyłem nowy komputer i po paru godzinach pracy zaczął się zawieszać a czasem restartować. W pewnym momencie przestał podawać obraz na monitor, ale można było stwierdzić że się uruchamia, bo wentlatory działają, a speaker wydaje normalne piknięcie. Karta graficzna była kupiona jako używana, wymieniłem w niej wetylator i radiator bo poprzedni mocno hałasował. Używałem pasty silikonowej więc zwarcia nie powinno być. Monitor sprawdziłem na innym komputerze - działą. Grafiki nie mogę sprawdzić bo mam na PCIE, a w tym innym na AGP.
    AA i zrobiłem test klawiatury - num lock działa i klawisz dodatkowych funkcji.
    Typowałbym uszkodzenie karty graficznej, ale pewności nie mam
  • REKLAMA
  • #2 4295963
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Dobrze było by sprawdzić tą kartę na innym komputerze.
    Czy sprawdzałeś czy karta nie jest gdzieś przypalona?
    Jak z kondensatorami?
  • REKLAMA
  • #3 4295976
    bazyl_kot
    Poziom 11  
    Kondensatorki są ok i na grafie, i na płycie głównej. Dodam jeszcze, że nowy radiator nieco zawadzał o sąsiednie PCI (fatalne rozmieszczenie elementów na tej płycie) więc karta była lekko wygięta.
  • REKLAMA
  • #4 4295991
    jerzy_friend
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam właśnie ten sam problem u siebie.
    Jest mała różnica, mianowicie udaje mi się odpalić komputer, zaś jak komputer pochodzi troszkę to wszystko działa bez problemu.
    Najgorsze to, że to może być problem wszystkiego, od konfiguracji szybkości łącza karty, do pamięci ram, zasilacza itp. Jak narazie testuje co może być przyczyną. Propozycja jest taka byś zdobył jakąś kartę na pci, dowolną i popatrzył w biosie lub co się dzieje przy starcie systemu.
  • REKLAMA
  • #5 4296013
    bazyl_kot
    Poziom 11  
    Póki co, wyjmowałem po kolei podzespoły sprawdzając reakcję. Reaguje prawidłowo na brak karty graficznej i ramu, ram też sprawdzałem na drugim komputerze (DDR1) i nie jest uszkodzony.
  • #6 4366368
    jerzy_friend
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Może u Ciebie to zasilacz. Ja wymieniłem zasilacz i objawy ustąpiły.
REKLAMA