logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Error 1335 - the cab. file is corrupt. ? <edytowany>

klimus 18 Wrz 2007 19:05 6727 26
REKLAMA
  • #1 4296621
    klimus
    Poziom 10  
    Podczas instalacji pewnej gry wywala mi zawsze ERROR 1335 - the cab. file is corrupt.
    Nie mowcie mi zebym zassał jescze raz czy cos, bo z oryginalnej płytki powinno iść.
    Powiem też, że u mojego kolegi normlane sie ona instaluje.
  • REKLAMA
  • #2 4296737
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    klimus napisał:
    Podczas instalacji pewnej gry wywala mi zawsze ERROR 1335 - the cab. file is corrupt.

Precyzja postawienia problemu skłania mnie do równie precyzyjnej odpowiedzi:
    Oznacza to, że należy poprawić pewien problem na pewnym komputerze w odpowiedni sposób.
  • REKLAMA
  • #3 4296764
    klimus
    Poziom 10  
    A więc może inaczej.
    Dokładnie przy instalcji gry "Lost Planet" przy mniej wiecej 10 procentach wywala mi błąd "Error 1335. The cabinet file 'Lostpl~1.Cab' required for this installation is corrupt and cannot be used. This could indicate a network error, an error reading from the CD-ROM, or a problem with this package". Plik cab nie moze byc zepsuty, bo instaluje normlanie na innym kompie.

ps. Mniej wiecej mialem taki sam blad przy instalacji innego softu wczoraj.
  • #4 4296898
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    To, co się nasuwa:
    1. błąd spowodowany przez CD-ROM (co zresztą sugeruje komunikat) - proszę oczyścić optyke w napędzie;
    2. błąd pamięci operacyjnej - proszę przetestowac pamięć przy pomocy memtest86.
  • #5 4298189
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Nie rozumiem, czemu tego pytania nie zadałeś google? Tam masz tyle odpowiedzi.

http://www.google.pl/search?source=ig&hl=pl&q=error+1335&btnG=Szukaj+w+Google&lr=

Wnioski, jakie ja wyciągnąłem z tego wyszukiwania:
    1. Porysowana płyta
    2. Źle ściągnięta gra z internetu ;-)
    3. Problem z RAM

Ogólnie: problem z rozpakowaniem pliku *.cab (nie może go, prawdopodobnie, odczytać).
  • REKLAMA
  • #6 4298214
    klimus
    Poziom 10  
    szukałem w google, przejrzałem wszystkie dwie strony i nie działa. Płyta jest nowa, nie może być porysowana. Po skopiowaniu plików na HDD i proby instalacji z HDD to samo. Dlatego sie pytam tutaj. Ale jescze uruchomie dzis MEMTESTA, ale to po szkole.
  • #7 4298222
    dexi
    Poziom 29  
    Nie ma rady. Ja też tu działam na wyczucie. Nie siedzę przed twoim komputerem. Działam na zasadzie, iż należy sprawdzić rzeczy związane i prawdopodobne, które mogą przyczynić się do powstania takiego problemu.
  • #8 4304139
    klimus
    Poziom 10  
    Zrobilem memtesta ( ale dlugo to się robilo :P ) i żadnych błędów nie wykazał. A błąd dalej wyskakuje. Jak myślicie, format by pomógł ??
  • #9 4304979
    dexi
    Poziom 29  
    Wątpię, bo masz problem z odczytem pliku, a nie z oprogramowaniem. Spróbować można (przecież to Windows), ale nie warto robić tego pochopnie.

Czy jesteś w stanie przekopiować pliki z kompaktu na dysk? Spróbuj zrobić z niego obraz i uruchomić w np. Alkoholu (wersja 52% robi obrazy, tworzy wirtualne napędy i jest darmowa).

Napisz o rezultatach.
  • #10 4305413
    klimus
    Poziom 10  
    Jak już mówiłem, z hdd tez to wyskakuje. Zrobilem obraz Nerem i tez nie idzie ; |
  • #11 4306955
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Możesz jeszcze sprawdzić coś takiego?:

Run msconfig
    BOOT.INI
    Advanced Options
    /MAXMEM=256
    jeśli masz (no właśnie ile masz a ile mają te komputery na których brak problemu?).

ps
    Możliwe,że już wiesz o co chodzi (czyli podaj parametry komputera).

Pozdrawiam.

Wymagania gry w wersji demo:
    DX10
    Windows Vista
    CPU - Intel Core 2 Duo
    RAM - 1GB
    Wolne miejsce na HDD - 400 MB
    Karta Grafiki - pamięć 256 MB, NVIDIA GeForce 8600 lub lepszy

DX9
    Windows XP
    CPU - Intel Pentium 4 HT
    RAM - 512 MB
    Wolne miejsce na HDD - 400 MB
    Karta Grafiki - pamięć 256 MB, NVIDIA GeForce 6600 lub lepszy, obsługująca DX9c i Shadery 3.0

Znalazłem jeszcze taki opis na stronie "Windy" (jeśli jest problem do opisu ww.)

Metoda 2: Zmiana ustawień pamięci dotyczących instalacji
    Aby zmienić ustawienia pamięci dotyczące instalacji, wykonaj następujące kroki: 1. Kliknij przycisk Start, a następnie kliknij polecenie Uruchom.
    2. W polu Otwórz wpisz polecenie msconfig, a następnie kliknij przycisk OK.
    3. Na karcie BOOT.INI kliknij przycisk Opcje zaawansowane.
    4. W oknie dialogowym Zaawansowane opcje pliku BOOT.INI zaznacz pole wyboru /MAXMEM=, a następnie zmień ustawienie na 256 (lub mniej, jeśli komputer wyposażony jest w mniejszą ilość pamięci RAM).
    5. Kliknij przycisk OK, aby zamknąć okno dialogowe Zaawansowane opcje pliku BOOT.INI.
    6. W oknie dialogowym Narzędzie konfiguracji systemu kliknij przycisk Zastosuj.
    7. Kliknij przycisk OK, aby zamknąć okno dialogowe Narzędzie konfiguracji systemu.
    8. Kliknij przycisk Uruchom ponownie w odpowiedzi na następujący komunikat:
    Aby niektóre ze zmian wprowadzonych przez Konfigurację systemu zostały uwzględnione, musisz ponownie uruchomić komputer.
    9. Po ponownym uruchomieniu komputera zainstaluj pakiet Microsoft Office jako Instalacja pełna.
    10. Po zainstalowaniu pakietu Microsoft Office wykonaj kroki od 1 do 8, aby wyczyścić pole wyboru /MAXMEM=.

Może się przyda.

Pozdrawiam
  • #12 4307084
    klimus
    Poziom 10  
    /MAXMEM ustawialem. Nic nie dalo.
    Mój komp to
    Athlon 64 x2 4200+
    karta grafiki 7600gt
    i 2k ramu
    wiec gra powinna chodzić.

A normalnie instaluje sie na :
    Athlon 1133 mhz
    karta grafiki geforce 2
    256 ramu :P
  • #13 4307127
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Kolejna podpowiedz może jest banalna ale pozwala wykluczyć kolejny element:
    masz możliwość pożyczenia (sprawdzonego) napędu CD/DVD?
    Jeśli tak to razem z taśmą.

ps

jeśli u kolegi działa (bo on ją ma "spakowaną") i nagrał dla Ciebie to możliwe że nie będzie działać.
    ps

Jeśli naruszyłem regulamin to proszę o usunięcie mojego ostatniego postu.

Pozdrawiam
  • #14 4308995
    klimus
    Poziom 10  
    Ja próbuję isstalowac z orginałki kupionej niedawno w empiku wiec nie powinno byc problemów. Ale dzis podlacze DVD z innego kompa i zobaczę.

edit. dalej to samo ;/ nawet z innym dividi. To moze zepsuty jest ram, czy co, chociaż memtest nic złego nie wykazał Oo?

EDIT2:
    Przy instalacji MOHA
    http://www.vpx.pl/files/3nenmm2d4eltmmgohwld.jpg

No nie iwem co mam robić komp jest nawet nowy ( z czerwca ). Dziś zrobię format i zobaczę
  • #15 4309125
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    klimus napisał:
    dalej to samo ;/ nawet z innym dividi

Czy taśmę łączącą DVD z płytą główną kolega wymieniał?
  • #16 4309418
    klimus
    Poziom 10  
    Żadnych nowych części nie kupowałem o O.
    Jestem wlasnie po formacie... Nie pomogło : (
  • #17 4309447
    dexi
    Poziom 29  
    Wina sterowników? Sprawdź je. Sprawdź taśmę i czy weszystko w kompie masz dobrze popodłączane. Jeśli komp jest nowy, to do serwisu i pokaż, co jest grane, i że komp ma śmigać, a nie być meblem.

Dodano po 4 [minuty]:

O doczytałem, że może być jeszcze na gwarancji, więc nawet go nie otwieraj, bo jeszcze powiedzą, że to z twojej winy
  • #18 4310612
    klimus
    Poziom 10  
    Komp był kupiony na allegro, i plomb nie ma założonych, więc mogę bez problemy go otworzyć.
    Zaraz zobaczę taśmy itp. i zedytuje posta .

edit:

Wszystko jest podłączane.
  • #19 4311105
    dexi
    Poziom 29  
    Spróbuj przetestować swój napęd w innym kompie.

Dodano po 50 [sekundy]:

To świętujemy równą sumkę postów: 256 ;-)
  • #21 4332603
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Nadal nie mamy jasnej odpowiedzi czy kolega WYMIENIAŁ taśmę?
  • #22 4345272
    klimus
    Poziom 10  
    Nie. Nie wymieniałem

EDIT:
    Macie może jescze jakies pomysły ?? Ja się załamie chyba normalnie, bo jak pewien użytkownik powiedział to mebel a nie komp :<<<
  • #23 4346323
    dexi
    Poziom 29  
    Czy z innymi oryginalnymi płytkami też się tak dzieje? Czy słychać jakieś "męczenie" się napędu podczas kopiowania czy instalacji tej i innych gier?

Spróbuj zrobić obraz na innym kompie (np. u kolegi) i zainstalować go z tego obrazu.

Jeżeli masz dostęp do innego komputera, to przetestuj swoje części w tym komputerze.

Możesz go także zanieść do zwykłego serwisu komputerowego i za parę złotych dojdą "co i jak".
  • #24 4346347
    klimus
    Poziom 10  
    Męczenia nie słychać. Dzieje sie tak tylko z grami, które instalują się Windows Installerem. Dziś sppróboję zrobić obraz u kumpla i nagrać go sobie.

Ostatecznie zrobię to co mówisz, zaniosę do serwisu.
  • #25 4402525
    morris28
    Poziom 2  
    Mam podobny problem instalując z dysku lub z płytki OFFICEa XP, OFFICEa 2007 (problem pojawia sie tylko kiedy instaluję Power Pointa, odznaczając go wszystko jest OK).
    Na początku zwalałem winę na pamięć 256 + 1024 i dobrze bo okazało się że nowo kupiona 1024 wywala błędy natomiast nie wywala nic 256.
    Gdy zacząłem instalować tylko na dobrzej 256 pojawia sie ten sam błąd!Posiadam komputer od 3 lat i nie było problemu do momentu włożenia 1024 i przeinstalowania windy.
    Podczas instalacji windy na 256+1024 pojawił mi sie "jakiś" błąd ale po nacisnieciu igonruj proces instalacji trwał dalej.
    Niestety nie wiem co to był za błąd ponieważ robiłem to b. szybko. Wszystkie inne programy chodzą bez zarzutu, instalacja odbywa sie normalnie.
    Error 1335 - the cab. file is corrupt. ? <edytowany>
  • #26 4557694
    morris28
    Poziom 2  
    pamiec była wadliwa - robiac testy pamieci wyrzucała mi bledy. Teraz mam nowe 1GB i wszystko chodzi
  • REKLAMA
  • #27 4560512
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    :arrow: klimus
    Jak robiłeś test Memtestem?
    Aby przeprowadzić PEŁNY TEST należy na początku wcisnąć po kolei klawisze:
    C 2 3 3 3
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic658189.html
    Oprócz tego zmierz napięcia - MIERNIKIEM.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas instalacji gry "Lost Planet" pojawia się błąd ERROR 1335 wskazujący na uszkodzony plik CAB, mimo że płyta oryginalna i instalacja na innym komputerze przebiega poprawnie. Przyczyny rozważane w dyskusji to uszkodzenie napędu CD/DVD, problemy z taśmą łączącą napęd z płytą główną, błędy pamięci RAM oraz ewentualne problemy z odczytem danych z płyty. Testy pamięci za pomocą memtest86 nie wykazały błędów, a formatowanie systemu nie rozwiązało problemu. Próby instalacji z kopiowanych plików na dysk twardy oraz z obrazów płyt również kończyły się tym samym błędem. Sugerowano sprawdzenie sterowników, wymianę taśmy IDE/SATA, test napędu w innym komputerze oraz ewentualne oddanie sprzętu do serwisu. W dyskusji pojawiły się także uwagi o możliwych problemach z pamięcią RAM, gdzie wadliwa kość powodowała podobne błędy instalacji innych programów, a pełny test memtestem wymagał specjalnej procedury. Wymagania sprzętowe gry obejmują m.in. Windows Vista/XP, procesory Intel Core 2 Duo lub Pentium 4 HT, minimum 512 MB RAM, karty graficzne NVIDIA GeForce 6600/7600GT/8600 z obsługą DirectX 9/10.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA