logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie można uruchomić gier z płyt na Windows XP SP2, komunikat o nierozpoznaniu płyty

shop 25 Wrz 2007 16:26 1579 10
REKLAMA
  • #1 4318295
    shop
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    witam!
    mam problem, a mianowićie gry, które zainstaluję i które do uruchomienia wymagają włożenia pytki do napedu nie uruchamiają się.
    Wyskakuje komunikat po angielsku, że nie można rozpoznać płyty, lub coś takiego...
    najlepsze jest to że jak instalowałem NFS undrgnd2, to po instalacji (wymagała dwóch płytek, przebiegła bezproblemowo, to po uruchomieniu gry, poprosiło mnie o włożenie właściwego dysku (była włożona"1") więc włożyłem "2", i pojawił się komunikat j.w.
    i obojętnie, czy zainstalowałem NFS most wanted (oryginal, na płytce DVD jednej), czy "kopię", to wyskakiwał ten sam błąd.
    mam
    windows xp home edition SP2
    karta ATI radeon 9250 128 mb
    Płyta gigabyte NVIDIA N-FORCE 2
    procesor amd athlon xp 3000+
    napęd nagrywarka DVD RAM LG
    co można zrobić?
    gry na innych komputerach chodzą dobrze.
  • REKLAMA
  • #2 4318426
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4840
    Jesli masz zainstalowane wirtualne napędy , lub program CDClone to odinstaluj je. Czasami tak bywa że zabezpieczenie gry nie pozwala jej uruchamiać jeśli widzi Virtualne napędy .
  • #3 4318464
    staniol72
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    Sprobuj dodac do gry witaminke "No-CD",mnie wszystkie NFS tak chodza bez plyty.

Moderowany przez jankolo:

Naruszenie regulaminu Forum. Następne takie naruszenie spotka się z konsekwencjami przewidzianymi regulaminem

• REKLAMA
  • #4 4321389
    shop
    Poziom 16  
    mam program ale to jest daemon tools
    mam jeszcze clone cd, ale nie mam utworzonych dysków wirtualnych
    aha może to komuś pomoże, bo ja już nie mam siły
    komunikat, który mi wysakuje:
    Cannot locate the CD-ROM
    please insert the correct CD-ROM, select Ok, and restart application.
    Próbowałem już urucyhamiać w różnych trybach, zgodności, itp ale dalej to samo.
    co to może być?
    może jest jakieś zabiezpieczenie którego nie można obejśc ale jeśli tak to dlaczego u innych chodzą te gry normalnie??
  • #5 4321544
    tomi1972
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Witaj,

shop napisał:
    mam program ale to jest daemon tools
    mam jeszcze clone cd

i, to właśnie jest problemem. Odinstaluj, przeczyść rejestr i będzie działać
  • REKLAMA
  • #6 4321566
    shop
    Poziom 16  
    zobaczę...
    dzięki za radę.
    mam jeszcze ashampoo burning studio 7, nie będzie on kolidował?
  • #7 4324877
    shop
    Poziom 16  
    nic nie pomogło usuniecie clone cd, ani daemon tools...
    macie jescze jakieś pomysły?, bo mi już ich brakuje....
  • #8 4325987
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4840
    Skoro masz oryginalne gry i nie chcą działać to może warto zadzwonić do dystrybutora i zapytać co jest nie tak.
    Inny sposób - daj log z Hijacka może coś masz w systemie nie tak .
  • REKLAMA
  • #9 4328360
    shop
    Poziom 16  
    czy spyware doctor coś może pomóc?
    a może jest jakiś inny program?
    co to takigo hijack?
  • #11 4344481
    shop
    Poziom 16  
    laser na pewno dobry, np fifa 2003 chodzi bez problemu, thps 4 także, a już inne nie,
    wszystkie gry są w b.dobrym stanie bez rys itp.
    laser tez b. dobrze "łapie" płyty.
    A co mam tym hijackiem zrobić?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uruchamiania gier z płyt na systemie Windows XP Home Edition SP2, gdzie pojawia się komunikat o nierozpoznaniu płyty ("Cannot locate the CD-ROM"). Gry wymagają obecności oryginalnej płyty w napędzie, jednak mimo jej obecności system nie rozpoznaje nośnika. Użytkownik posiada napęd DVD RAM LG, kartę graficzną ATI Radeon 9250 128 MB, płytę główną Gigabyte NVIDIA N-FORCE 2 oraz procesor AMD Athlon XP 3000+. Próby uruchomienia gier takich jak NFS Underground 2 (wymagającej dwóch płyt) oraz NFS Most Wanted (oryginalna i kopia) kończą się tym samym błędem. Wskazano, że obecność wirtualnych napędów (Daemon Tools, CloneCD) może powodować konflikt z zabezpieczeniami gier, dlatego zalecane jest ich odinstalowanie i wyczyszczenie rejestru. Jednak nawet po usunięciu tych programów problem nie ustąpił. Zaproponowano użycie narzędzia HijackThis do analizy systemu pod kątem potencjalnych konfliktów lub złośliwego oprogramowania. Podejrzenie padło również na ewentualne uszkodzenie lasera napędu, jednak inne gry działają poprawnie, co wyklucza tę przyczynę. Sugerowano kontakt z dystrybutorem gier w celu uzyskania wsparcia technicznego. Dodatkowo pojawiła się propozycja zastosowania "No-CD" patchy jako obejścia problemu z zabezpieczeniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA