witajcie tak jak w temacie potrzebuje schematu zwrotnicy do kolumn Altus 110 bo nie wiem czy maksymalny głośnik niskotonowy do tych kolumn to GDN 25/60 czy 25/40 bo nie ma sensu kupować np GDN 25/60 jak zwrotnica jest tylko do 25/40 pomocy!!!!
Można bez problemu wsadzić głośnik o większej mocy zwtotnica napewno wytrzyma. Sam do ALTUS 140 wsadziłem 300W i jeszcze nic się nie stało ze zwrotnicą, a i też je katowałem.
Nie wnikając w teoretyczne rozważania wszystkich za i przeciw ( długi temat ... ), nie wkładaj 25/60 , bo najładniejszy bas w tej kolumnie jest właśnie na głośniku 25/40 .
w ALTUSACH 110 niski to byl 25/40 ale ja mala przerobke walnalem, a moze nawet wiksza, bo wywalilem panel czolowy kasty i zrobilem nowy bez srednoitonowca, niski dalem troche wyzej i wsio nawala na 25/60 i wg mnie gra lepiej. Ale to moje subiektywne zdanie .,........
Mam te Altusy i uważam, że wymiana na niskotonówke 60 W Tonsila 25 cm to kompletny bezsens. Oglądałeś parametry tego głośnika?
Wcale nie jest lepszy od 40 W - różni sie jedynie mocą (czyli mniej sie nagrzewa), a nie głośnością, głębią czy czymkolwiek słyszalnym. Jeżeli chcesz tracić na to pieniądze to dobrze sie zastanów- można kupić taniej głośnik bardziej efektywny, o lepszej budowie, większej wytrzymałości i długowieczności. Jeżeli te 40 W są jeszcze sprawne to bardzo chętnie je od ciebie odkupie bo to są świetne niskotonówki. A co do zwrotnicy to jest ona bardzo mocna i spokojnie możesz wsunąć w kolumne coś potężniejszego i nie martwić sie o nią. Te Altusy to naprawde kawał dobrej, solidnej roboty - ja osobiście używałem ich do wszystkiego: robiłem imprezy, służyły mi jako kino domowe, piłem na nich piwo, jadłem obiady, mój brat odbijał sobie o niskotonówki piłke, bo u nas na bloku jest zakaz odbijania, bo sie ściany kruszą, a nawet jeden głośnik mi spadł z 4 piętra. Mimo to one grają ciągle jak nowe!
zalezy co dla kogo jest super dobry dzwiek, 4 pietro ...........uuuu 0 no widzisz jaki tonsil to dobra robota ?! Miedzy 60 W a 40 W nie ma prawie roznicy cenowej a jak dla mnie gra ladniej, tym barizej mowie ze wywalilem sredni i ogolnie przerobka kolumny ;p
a tak wogle to z moca nie nalezy na tych zwrotnicach przesadzac bo skoro sa montowane w akim a ni4e innym zestawie to ograniczenie jakies maja
Przecież zamieściłem schemat zwrotnicy . Jest ona identyczna w całęj rodzinie Altusów do mocy 100W. Więc problem mocy odpada .Co do GDN 25/40 uważam , że gra cudo i jweśli ktoś ma na zbyciu to chętnie odkupię