Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Schcemat zwrotnic do Altus 110

_Zabson_ 17 Nov 2003 23:00 8545 14
    -waldi-
    Level 12  
    Z tego co pamiętam w ALTUS 110 głośnik niskotonowy był o oznaczeniach GDN25/60 (60W), GDN 25/40 stosowany był w ALTUS 75 :)
    -waldi-
    Level 12  
    Można bez problemu wsadzić głośnik o większej mocy zwtotnica napewno wytrzyma. Sam do ALTUS 140 wsadziłem 300W i jeszcze nic się nie stało ze zwrotnicą, a i też je katowałem.
    Michał2
    Level 26  
    Nie wnikając w teoretyczne rozważania wszystkich za i przeciw ( długi temat ... ), nie wkładaj 25/60 , bo najładniejszy bas w tej kolumnie jest właśnie na głośniku 25/40 .
    detonator
    Level 22  
    w ALTUSACH 110 niski to byl 25/40 ale ja mala przerobke walnalem, a moze nawet wiksza, bo wywalilem panel czolowy kasty i zrobilem nowy bez srednoitonowca, niski dalem troche wyzej i wsio nawala na 25/60 i wg mnie gra lepiej. Ale to moje subiektywne zdanie .,........
    brodda
    Level 13  
    a srednie tony poszly .... :P
    brodda
    Level 13  
    a srednie tony poszly .... :P
    detonator
    Level 22  
    ta poszly, mimo ze jest pewna roznica to nawet bym powiedzial ze na lepsze ...
    scotch
    Level 28  
    Aby rozwiać wątpliwości Altus 75 ma 65W (gwoli ścisłosci) więc będę operował mocami bo znam tylko ten odpowiednik typ-moc

65W
    GDN 25/40/3
    GDM 10/60
    GDW T9/40/5

70W
    GDN 25/40/3
    GDM 12/60
    GDWT 9/40/5

100W
    GDN 30/60
    GDM 18/80
    GDWT 9/40/5
    Natomiast wszystkie zwrotnice w nich były identyczne więc zamieszczm tylkojeden przykład
    soranin
    Level 2  
    Mam te Altusy i uważam, że wymiana na niskotonówke 60 W Tonsila 25 cm to kompletny bezsens. Oglądałeś parametry tego głośnika?
    Wcale nie jest lepszy od 40 W - różni sie jedynie mocą (czyli mniej sie nagrzewa), a nie głośnością, głębią czy czymkolwiek słyszalnym. Jeżeli chcesz tracić na to pieniądze to dobrze sie zastanów- można kupić taniej głośnik bardziej efektywny, o lepszej budowie, większej wytrzymałości i długowieczności. Jeżeli te 40 W są jeszcze sprawne to bardzo chętnie je od ciebie odkupie :D bo to są świetne niskotonówki. A co do zwrotnicy to jest ona bardzo mocna i spokojnie możesz wsunąć w kolumne coś potężniejszego i nie martwić sie o nią. Te Altusy to naprawde kawał dobrej, solidnej roboty - ja osobiście używałem ich do wszystkiego: robiłem imprezy, służyły mi jako kino domowe, piłem na nich piwo, jadłem obiady, mój brat odbijał sobie o niskotonówki piłke, bo u nas na bloku jest zakaz odbijania, bo sie ściany kruszą, a nawet jeden głośnik mi spadł z 4 piętra. Mimo to one grają ciągle jak nowe! :D :D :D :D
    detonator
    Level 22  
    zalezy co dla kogo jest super dobry dzwiek, 4 pietro ...........uuuu 0 no widzisz jaki tonsil to dobra robota ?! :) Miedzy 60 W a 40 W nie ma prawie roznicy cenowej a jak dla mnie gra ladniej, tym barizej mowie ze wywalilem sredni i ogolnie przerobka kolumny ;p

a tak wogle to z moca nie nalezy na tych zwrotnicach przesadzac bo skoro sa montowane w akim a ni4e innym zestawie to ograniczenie jakies maja
    detonator
    Level 22  
    mysle ze do 80 mozesz, ktos mi kiedys mowi ze potem juz lepij nie ale moze i 100 tez sie da ;p
    scotch
    Level 28  
    Przecież zamieściłem schemat zwrotnicy . Jest ona identyczna w całęj rodzinie Altusów do mocy 100W. Więc problem mocy odpada .Co do GDN 25/40 uważam , że gra cudo i jweśli ktoś ma na zbyciu to chętnie odkupię
    tomaszo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ja posiadam !!! Chetnie sprzedam po bardzo rozsadnej cenie!!!!!!