logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór płyty głównej : Realtek LAN vs Intel I225-V LAN ? proszę o pomoc

palit9393 19 Lis 2024 19:34 420 4
REKLAMA
  • #1 21310097
    palit9393
    Poziom 2  
    Cześć wszytkim. Jestem graczem competetive cs2, wlasnie skladam kompa, jedynym moim mankamentem jest dobór płyty gdyż troche ogranicza mnie budżet, ale jedynym i najwiekszym kryterium, które mnie blokuje jest karta sieciowa. Dużo sie oczytałem, że realteki są złe, że lepszy intel, że intel mniej procka zużywa i ma mniejsze opóźnienia w grze online. Czy poważnie jest to taka różnica midzy tymi chipami? Czy to wpłynie na moje doświadczenia z gry, opóźnienie itd? Wiekszość płyt ma karte sieciową realtek, ale jeżeli naprawde różnica ma być chodź w najmniejszym stopniu odczuwalna to wolałbym wybrać płyte z Intel I225-V chipem..

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21310123
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2341
    Obie karty będą porównywalne. Nie żyjemy w czasach gdzie taka karta może realnie wykorzystać dużo zasobów współczesnych procesorów.

Ja preferuję intela, choć też ma swoje wady - u mnie Integra z Intela przy uruchamianiu PC dopiero po kilku sekundach na pulpicie "się podnosi".
    Akurat też jest to I225-V, na płycie B550. Poza tym nie zauważyłem innych niedogodności. 2.5 Gbit śmiga aż miło.

Co do opóźnień to raczej nie zauważysz różnicy między chipami.
  • REKLAMA
  • #3 21310134
    palit9393
    Poziom 2  
    No własnie spodziewam sie takich odpowiedzi. Kazdy preferuje intela. Wiem, ze 10-20 lat temu realteki były tragiczne, ale jak to sie ma teraz np. co do wykorzystania procka? czy jest 2,3 czy 5% wiecej przy realteku, i ogólna wydajnosc sieciową? Odpowiedz raczej nie za bardzo mnie satysfakcjonuje :( Chcialbym miec tiptop wszystko pod wzgledem wydajnosci..
  • REKLAMA
  • #4 21310183
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2341
    5% CPU to może było 10 lat temu. Przy obecnych procesorach nie powinno być takiej różnicy.
    I225-V też sprawiał problemy - nie ma reputacji super-stabilnego kontrolera jak starsze 1Gbit chipy Intela.

Jak dla mnie nie ma co tam doszukiwać się kilku FPS mniej czy więcej, bo raczej nie będzie to mierzalna różnica. Także, lepiej zwrócić uwagę na to jaki procesor kupujemy i czy sekcja zasilania jest solidna i da radę, niż sobie zawracać głowę kartą sieciową.

Wydajność "sieciowa" karty Intela i Realteka będzie wystarczająca dla gier multiplayer, to nie jest tak że wymagana jest przepustowość 1Gbit przy ramkach 64-bajty. A nowoczesne karty sobie z taką przepustowością powinny poradzić.

Dobrze by było jakbyś podał jakiego Realteka porównujesz.
  • #5 21310195
    palit9393
    Poziom 2  
    A kwestia opoznien miedzy tymi dwoma chipami? Czytalem na reddicie, ze moze byc odczuwalna roznica w opoznieniu w grach online na korzysc intela..
    Skladam pc pod 9800x3d i nie mam za bardzo kasy na plyte, moglbym wydac powiedzmy 1,200 ale jakby to mialo jaki wplyw na wydajnosc..
    Wiekszosc tych plyt ma chipset "Realtek RTL8125 lub RTL8125BG".
REKLAMA