logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć zapalniczkę 12V do instalacji 24V bez przepalania bezpieczników?

PawelG123 19 Wrz 2007 13:22 2420 8
  • #1 4299156
    PawelG123
    Poziom 10  
    Posiadam samochód z instalacją na 24V, nie miałem zapalniczki więc wyciągnołem z jakiegoś samochodu na złomie po założeniu wyszystko było dobrze, ale jak podłączyłem ładowarke samochodową to pali wszystkie bezpieczniki, zapalniczka jest na 12v dlatego tak pali? Co zrobić żeby było dobrze?
  • #2 4299381
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam.Może zamieniłeś przewody zasilające i w środku masz minus zamiast plusa.Zapalniczka to jakoś przeżyje 24V zamiast 12V bo ma wyłącznik termiczny.O ładowarce mało informacji.

Dodano po 7 [minuty]:

Nawet gdy będą dobrze podłączone kable to 24V jest zbyt dużym napięciem dla 12V ładowarki.
  • #3 4299953
    PawelG123
    Poziom 10  
    Co co kable źle podłączyłem?
  • Pomocny post
    #4 4300335
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    A ta ładowarka to na jakie napięcie ?
  • #5 4300357
    baniaczek
    Poziom 16  
    Jeździsz ciężarówką?Masz tam pewnie dwa akumulatory 12V.Obudowa gniazdka zapalniczki ma połączenie z masą samochodu?To kabel od środka gniazdka podłącz do kabla,który idzie od jednego akumulatora do drugiego i będzie w porządku.
  • #6 4302007
    PawelG123
    Poziom 10  
    ja podłączyłem jeden kabel do plusa a drugi do minusa
  • #7 4303898
    baniaczek
    Poziom 16  
    No dobrze,ale którego akumulatora?Czy do obydwóch?Czyli na 24V?Tak,jak już ci napisał "waldekg" nie może tak być,bo ładowarka wysiądzie.No chyba,że jest na 24V?A tak wogóle,to do czego ta ładowarka?Do telefonu?To nie powinna uszkadzać bezpieczników obojętnie do którego akumulatora 12V by nie była podłączona.No chyba,że już "siadła"?A jeśli do jakiegoś innego urządzenia,które w jakiś sposób ma połączenie z masą samochodu a gniazdko zapalniczki jest podłączone do "górnego" akumulatora,to podłączając to urządzenie robi się najzwyklejsze zwarcie tego "dolnego" akumulatora.Miałem taki przypadek z radiem.Gość się dziwił,jak ty,dlaczego tak się dzieje?Musi być podłączone do tego akumulatora,którego minus ma połączenie z masą samochodu.
    Napisz dokładnie,co podłączasz?Do jakiego akumulatora?I co dokładnie się dzieje?
    A radio jest w tym samochodzie?To podłącz gniazdko tam,gdzie radio i po sprawie.
  • #8 4304221
    PawelG123
    Poziom 10  
    Chodzi o to że zapalniczka podłączona jest do kabli od radia, a jest to ładowarka do palmtopa
  • Pomocny post
    #9 4304287
    baniaczek
    Poziom 16  
    No to jakie bezpieczniki pali?Może w takiej sytuacji palić tylko bezpiecznik do radia,a nie wszystkie.
    W takim razie zwróć uwagę,czy nie pomyliłeś polaryzacji przy podłączeniu gniazdka zapalniczki.Bo zapewne ładowarka do palmtopa ma przylutowaną diodę zabezpieczającą przed odwrotnym podłączeniem na wejściu.Ale,jeśli odwrotnie dałeś zasilanie,to dioda już i tak ma zwarcie i nawet,jeśli w instalacji samochodu zrobisz wszystko OK,to ładowarka i tak będzie palić bezpiecznik.
    Wniosek?
    Wymienić diodę w ładowarce.
    Sprawdź miernikiem,czy ładowarka nie ma zwarcia?Na pewno tak.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie z instalacją 24V podłączenie zapalniczki i ładowarki samochodowej przeznaczonych na 12V powoduje przepalanie bezpieczników. Zapalniczka może wytrzymać 24V dzięki wyłącznikowi termicznemu, jednak ładowarka 12V nie jest przystosowana do wyższego napięcia i ulega uszkodzeniu. W pojazdach ciężarowych z dwoma akumulatorami 12V połączonymi szeregowo (24V) gniazdo zapalniczki powinno być podłączone do jednego akumulatora 12V, a masa gniazda do masy pojazdu, aby zapewnić właściwe napięcie i uniknąć zwarć. Podłączanie ładowarki do kabli od radia wymaga sprawdzenia polaryzacji, gdyż odwrotne podłączenie może powodować zwarcie diody zabezpieczającej w ładowarce i przepalanie bezpieczników. Zaleca się pomiar miernikiem stanu ładowarki oraz ewentualną wymianę uszkodzonej diody. Kluczowe jest prawidłowe podłączenie gniazda zapalniczki do jednego akumulatora 12V i zachowanie właściwej polaryzacji, aby ładowarka do palmtopa działała bezpiecznie w instalacji 24V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA