logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Matryca gaśnie przy obciążeniu grafiki w Toshiba M70 - co robić?

EvEOstry 21 Wrz 2007 19:39 6559 15
  • #1 4307353
    EvEOstry
    Poziom 10  
    Zacznę od początku jeżeli pozwolicie...
    Jestem posiadaczem Toshiby M70 satelite i jakiś czas temu matryca powoli przestała odmawiać posłuszeństwa...czym to sie objawiało..otóż problem wystąpił dwukrotnie...po raz pierwszy niespodziewanie zaraz po odpaleniu jakiejkolwiek aplikacji wykorzystujacej w znacznej mierze i obciazajacej grafike (czyt. gre) przeważnie w tym samym momencie matryca gasła a komp prawdopodobnie sie zawieszał...po ponownym uruchomienu kompa i po wejscu do windy pojawial sie komunikat ze system odzyskał sprawnośc po krytycznym błędzie.Po zagłebieniu sie w szczegóły były wyszczególnione dwa pliki które znajdowały sie w ustawieniach lokalnych dalej w tamtejszym tempie.PO ich skasowaniu problem zniknal, na tydzien. Nie pomoglo skasowanie tych plików, więc postanowiłem przeinstalować system.Myśląc że matryca gaśnie tylko przy odpalaniu gier ( w windowsie problem sie nie pojawiał) wyrzuciłem system i przystąpiłem do ponownej instalacji.Jak sie okazało matryca wysypywała sie w połowie instalacji uniemozliwiając tym samym jakiekolwiek ziałania w systemie. Po kilku próbach doszło do sytuacji w której matryca zaraz po odpaleniu kompa nie dawała juz zadnych znaków życia. Pojawiały sie tylko sygnały głosowe z płyty w postaci jednego długiego piknięcia i dwóch krótkich. Jeżeli zostawiłem kompa włączonego na chwilę matryca nadal nie dawała znaków życia lecz głośniki zaszczyciły mnie ładną melodyjką podobną do tej z procesu instalacji windy.Podsumowując matryca martwa od samego startu, piknięcia chwila ciszy i coś sie tam działo czyli komp pracował.
    W ogóle komputer został zakupiony w Media marktcie gdzie była na niego roczna gwarancja.Ale jako że jesteśmy w naszej kochanej Unii Europejskiej gwarancja zostaje przedłuzona do okresu dwóch lat.Wiec czem prędzej udałem sie do sklepu i oddałem do serwisu.Pomijając fakt że kobitka odrazu mnie poinformowała że gwarancja juz nie jest aktualna, . Jak się później okazało bezproblemu mogłem napisać wniosek o niezgodności z umową i wyszło na to że toshiba daje rok i Media kolejny.Ponoć wszystkie wnioski były rozpatrywane pozytywnie.Ale przechodząc do części finałowej.Dzis otrzymałem pismo z decyzją o odmowie naprawy z racji MECHANICZNEJ USTARKI WYŚWIETLACZA tak napisała sama toshiba.Nie mam teraz tego pisma przed oczyma, ponieważ zostało doręczone na inny adres ale jest tam ponoc dołączona ekspertyza.Tak więc pierwsze moje pytanie coż takiego przytrafiło sie matrycy i czy jest to w ogóle możliwe że w grę wchodzi usterka mechaniczna. moim zdaniem zdecydowanie nie.( podkreslam ze laptop nigdy nie upadł i nie został uderzony. Zaraz jak otrzymam komputer bede składał wniosek do Urzędu ochorony konsumenta i po prostu nie podaruje typkom tej sprawy.Zwłaszcza ze w grę wchodzi kwota na okrągłe 6000 zł. dziękuje jeżeli ktos dotrwał do konca posta ;-) czekam na jakieś opinie i czy mam szanse zmuszenie ich do naprawy bądź zwrotu pieniedzy.
  • #2 4308304
    kolos59
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Moim zdaniem problem nie tkwi w matrycy lecz w module grafiki. Może to byc problem komunikacyjny z płytą główną, błąd sterownika pierwszego rzędu czyli biosu karty lub płyty, mechaniczna wada urządzenia, uszkodzenie procesora grafiki spowodowane przeciążeniem i wiele innych... końcowym efektem jest to że matryca nie działa. Moje podejżenia zdaje się potwierdzac wspomniane przez ciebie piszczenie sygnalizujące błąd.O ile mi wiadomo gdyby matryca poszła nic by nie piszczało. Poszukaj w necie kodów dzwiękowych do twojej płyty gł. będziesz wiedział co twój lapcio chciał ci powiedziec :) Wydaje mi się że jest to usterka bez problemu do naprawy wystarczy znaleźc dobrego fachowca :)
  • #3 4308406
    EvEOstry
    Poziom 10  
    Widzisz Kolosie, jak twierdzisz nie jest to usterka należąca do powaznych i skoro mogła być spowodowana zbytnim przeciążeniem to raczej nie ja tutaj zawiniłem.Więc dlaczego te łapserdaki odmawiają naprawy.Mają ku temu podstawy? Karta w tym lapku jest całkiem przyzwoita, jest to 256MB/256bit nie tam żaden zintegrowany shit. Sprawa jest świeża dlatego że jak dziś dodzwoniłem sie do Media, koleś przeczytał mi tylko odpowiedź i mają mi dać znać kiedy laptok wróci od toshiby.Nie mam co winić Medi oni tylko pośredniczą.Jak wspominałem wcześniej w decyzji jest ponoć opisana specyfikacja tej usterki lecz nie zobacze jej do momentu odbioru laptopa.Mam im zamiar zrobić wojne bo z komputerem obchodziłem sie jak z jajkiem i w żaden sposób nie ingerowałem w jego prace.Komp ma niewiele ponad rok a nie po to kupiłem toshibe zeby po takim czasie coś sie "zjarało"
  • #4 4308438
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Naprawiając nowoczesne notebooki w 80% przychodzą na padnięte grafiki, najczęściej one są zintegrowane z płytą główną co się wiąże z jej wymianą. Kolega reklamując go pewnie na uszkodzenie matrycy popełnił błąd a oni mają tam dobrych prawników. Czy to jest uszkodzona grafika czy matryca to łatwo było sprawdzić podłączając go do zewnętrznego monitora.
  • #5 4308535
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    Te dwa ostatnie posty ..z nimi całkowicie się zgadzam
    -sprawdz na zewnętrznym monitorze jaki masz obraz (czy go masz czy nie)
    -kwestia piszczenia > syg.błędu .....zobaczę pojutrze w manualu ?
    -zobacz w umowie gwar. czy masz zapisane ,ze wymiana/ naprawa notebooka w ramach gwarancji 2/1 letniej nie dotyczy gdy masz uszkodz. matrycę
    *może oni wykorzystali ten kruczek
    - sprawdz jaki masz Bios ( firma Award/Phenix..) wtedy syg. 1xdł i 2x kr.
    sygnalizuje ...?

p.s

masz Toshiba M70 ale która seria M70-131/M70-122/ M70-190.....
    http://www.aumha.org/
  • #6 4308661
    EvEOstry
    Poziom 10  
    W ramach dopełnienia informacji jest to M70-192
    Druga sprawa próbowałem juz podpiąć monitor zew. i nic z tego nie wyszło.Były to nawet dwa monitory. Po normalnym podłączeniu kabla odpaliłem kompa i użyłem kombinacji klawiszy Fn+F5 który przełącza na zew. i matryce. Na monotorze pojawił sie komunikat głoszący brak sygnału.Jestem bardzo ciekawy cóż oni tam ciekawego napisali w opisie usterki której nie chcą naprawić.Ale jak wspominałem wcześniej dowiem sie dopiero w momencie odebrania lapka z Media, czyli jak go odeślą z toshiby.
    A odnośnie gwarnacji to sprawa przedstawia sie tak że Toshibowska sie skończyła która była rok, a z tego co wynikało z rozmowy z miłą panią w Media oni dają drugi rok.[To ze wzgledu na naszą UE (oczywiście sam musiałem jej o tym przypomnieć) ] Napisałem pisemko "zgłoszenie reklamacyjne niezgodności z umową"i miałem poczekać 14 dni.Dalej już wiecie że odmówili

Dodano po 5 [minuty]:

"Kolega reklamując go pewnie na uszkodzenie matrycy popełnił błąd a oni mają tam dobrych prawników" - masz na mysli to że jeżeli błędnie podałem podejżewana usterke jest to moja wina i tym samym ich prawnicy mogą to później wykorzystać ? czy po prostu dobijasz mnie;-), delikatnie dając mi do zrozumienia że nie mam szans na procesowanie sie:-D
  • Pomocny post
    #7 4309666
    lisek
    Serwisant RTV
    przeczytaj dokł. gwarancję (Toshiby / i MediaM.)
    - niektórzy producenci nie dawali gwarancji na naprawę laptopa jak
    Matryca padła po upływie roku!!!
    Bateria padła po 6 miesiącach....

Twój laptop ma grafikę : ATi Mobility Radeon X700
    http://ati.amd.com/products/mobilityradeonx700/index.html
    *skoro po przełączeniu nie masz obrazu ( jak piszesz sprawdzałeś na 2-óch mońkach) czyli masz uwaloną grafikę>> płyta gł.
    CZYLI nie matryca
    *ale trzeba zweryfikować w oparciu o dzwieki i prosducenta Biosu

co do "pip" z głosnika (1x dł. i 2x kr.)
    - !! zobacz jaki masz Bios > producent i w zaleznosci od niego poczytaj na podanych przeze mnie str. co to piszczenie oznacza
    firma AmiBios
    http://www.bioscentral.com/beepcodes/amibeep.htm
    Award Bios
    http://www.bioscentral.com/beepcodes/awardbeep.htm
    Phoenix Bios
    http://www.bioscentral.com/beepcodes/phoenixbeep.htm
    lub
    http://www.bioscentral.com/

np.
    w AMi
    <1 long, 2 short> oznacza mniej więcej : Failure in video system
    w Award
    <1long, 2 short> jw. : Video adapter error
    czyli Matryca gaśnie przy obciążeniu grafiki w Toshiba M70 - co robić? Dziady ... nie serwis

p.s.
    spróbuj zresetować Bios >> czasem pomagało
    poczytaj na
    http://uk.computers.toshiba-europe.com/cgi-bi...hibaCSG/faq.jsp?service=UK&FID=0000000401
  • Pomocny post
    #8 4310660
    satgal
    Poziom 40  
    Notebook w odróżnieniu od stacjonarnego PC którego może złożyć amator to wydaje sygnały pewnie aby ułatwić diagnozę, konstruktorzy notebooków nie przewidzieli że będą je naprawiać amatorzy i takich ułatwień raczej nie zastosowali dlatego b.rzadko można spotkać jakiś model który te sygnały wydaje, jak jest coś nie tak z nim to nie wyświetli nic na matrycy ani na zewnętrznym monitorze. Naprawiając notebooki są inne sposoby do ustalenia przyczyn jego nie sprawności.
  • #9 4335740
    EvEOstry
    Poziom 10  
    Pamiętacie jak wspominałem że bardzo chciałem zobaczyć ekspertyze przeprowadzoną przez toshibe okreslającą rodzaj usterki. I dziś nadszedł ten moment. Zawitałem do media okazało sie że laptop jeszcze nie wrócił ale ok. Mam teraz przed sobą dwa dokumenty. Jeden papier wystawiony przez media i jeden przez serwis. Pierwsze od media " W związku ze zgłoszoną przez pana reklamacją w trybie przewidzianym przez ustawe z dnia blble ble informujemy że reklamowane urządzenie zostało przekazane do autoryzowanego serwisu firmy toshiba celem wykonania specjalistycznych testów- piszę bo rozwaliło mnie to zdanie. dalej Z informacji przekazanych nam przez serwis wynika, iż opisana usterka nastąpiła wskutek mechanicznego uszkodzenia urządzenia. Pagnę zaznaczyć że w/w ustawa nie przewiduje napraw wynikajacych z mechanicznego uszkodzenia sprzetu,spowodowanego przyczynami zewnetrznymi , nieprawidlowym urzytkowaniem itd. dalej ze odrzucają... Ale przejdźmy do opisanej specyfikacji usterki- jednym slowem paranoja...na kartce formatu a4 widnieje logo firmy numer zgloszenia i dane zgłaszającego czyli Media markt . w ramce oznakowanej opis uszkodzenia widnieje napis " K.B brak reakcji wyświetlacza, po włączeniu komputera następuje sygnał dźwiekowy. Kolejna mała ramka pt. "Diagnoza i wycena naprawy" i tu szok. "W notebooku uszkodzona jest płyta główna. Cena nowej PCB k000033840 to 330.95 euro netto. koszt wymiany 120 zł netto. dalej tabela z kosztami raz jeszcze i koniec. jest jeszcze miejsce na podpis czy zgadzam sie na naprawe czy nie...po prostu żenada. to jest ta opisana specyfikacja tej usterki??? i nie ma tu nic napisane ze jest to uszkodzenie mechaniczne. Kiedy dostałem ten papier kazałem wołać kierownika.i jak to zobaczył widać było ze zrobiło mu sie kapke głupio. wiec złożyłem ponownie pismo o szczegółowy wypis specyfikacji tej usterki. powiedział ze jeżeli nie jest to uszkodzenie mechaniczne to oni pokryja koszta. Powiedzcie mi panowie czy ja mogłem byc temu winien...raczej nie...byłem tylko standardowym użytkownikiem tego lapka.powiedział jeszcze ze do wtorku sie odezwą
  • #10 4336005
    lisek
    Serwisant RTV
    czyli samo życie ...cd. serialu z cyklu: nie wiedziała prawica co czyni lewica
    *nawet nie raczyli przeczytać tego co napisali drudzy

-co opisu i wyceny firmy mianującej się serwisem T.
    Cytat:
    W notebooku uszkodzona jest płyta główna. Cena nowej PCB k000033840 to 330.95 euro netto.

jeżeli poszła ? a napewno "poszła" grafika zespolona na płycie to się zgadzam całkowicie z ich postępowaniem >>
    Tylko wymiana całej płyty ..cena do przyjęcia

pozdrawiam J.

p.s.
    Takie są ceny serwisowe (średnie) w UK
    http://www.omi-monitors.co.uk/home_&_office.html
    dla przykładu nowy TFT 17" można kupić w sklepie internetoeym za ok. >60funtów
    w zwykłym ok.90funt
  • #11 4336085
    EvEOstry
    Poziom 10  
    Zgadza sie że cena za wymiane jest przystepna...Ale nie tego sie spodziewałem czekając na "specyfikacje usterki" Nie spodziewałem sie również elaboratów na temat tego w jaki sposób się wszystko popsuło ale zaznaczyłem wcześniej że nie było nic wspomniane o tym iz jest to uszkodzenie mechaniczne na ich ekspertyzie. Pytam sie również czy wkręcą mi że jest to uszkodzenie powstałe z mojej winy bo jeżeli nie to zapłaci za naprawe Media która daje jeszcze rok gwarancji. Może teraz wyraże sie jak laik ale jak mam w końcu rozumiec "uszkodzenie mechaniczne" w przypadku płyty głównej
  • #12 4337099
    satgal
    Poziom 40  
    Supermarkety sprzedają często sprzęt i w warunkach gwarancji jest napisane że jest do użytku domowego, jeżeli kupi go firma na fakturę to trudno udowodnić że był użytkowany zgodnie z warunkami gwarancji. Pewnie chodzi że nie którym firmom mocnym finansowo by było stać na kosztowne procesowanie się ze sprzedawcą a użytkownikom domowym to walka mrówki ze słoniem.
  • #13 4337351
    EvEOstry
    Poziom 10  
    No właśnie na to wygląda że chcą mnie skutecznie odgonić...stąd ta arcy uboga ekspertyza...złozyłem kolejne pismo i jezeli okaze sie ze nie jest to usterka mechaniczna ( tutaj prosze o definicje i jak ja mogłem zawinic skoro przy kompie nic nie grzebałem ani nie został walnięty) oni naprawią na swój koszt
  • Pomocny post
    #14 4340560
    rasz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    nic nie rozumiem
    MM przyjal sprzet do serwisu? masz "przyjecie warunkowe ze wzgledu na usterke mechaniczna" ? jesli nie to jestes zloty bo sprzet oddawany przez ciebie do serwisu NIE BYL USZKODZONY MECHANICZNIE. Mam nadzieje ze zkserowales sobie (jesli oddales) ta ekspertyze tosziby twierdzaca o uszkodzeniu plyty - to oznacza ze notebook padl sam z siebie. Dla pewnosci mozesz zadzwonic/przespacerowac sie do rzecznika ( www.federacja-konsumentow.org.pl )
  • #15 4340681
    EvEOstry
    Poziom 10  
    Media z tego co pamietam przyją kompa 12.09 i mial go przeslac dalej do serwisu. tak sie stało i po okresie 1,5 tygodnia dostałem odpowiedź że serwis
    wykrył usterkę mechaniczną.ale tak wynika tylko z ładnego pisma media markt- jak pisałem wyżej. Mam to pismo jak i tą ekspertyze u siebie. I jak pisałem wcześniej na tej ekspertyzie jest jedno zdanie że uszkodzona jest płyta główna i nie ma mowy na niej iż jest to usterka mechaniczna. Dalej jest tylko cena nowej płyty i koszt jej wymiany. Będąc w media 30.09 złozyłem kolejne "zgłoszenie reklamacyjne niezgodności z umową" gdzie w opisie napisałem " nie zgadzam sie z decyzją poprzednią o odmowie naprawy ze względu na uszkodzenie mechaniczne.Ekspertyza jest zbyt mało szczegółowa.Uważam że usterka ta nie jest winą użytkownika" Mam wszystkie ksera. I teraz musze niestety czekac

Dodano po 1 [minuty]:

a i jeszcze jedno że nie było żadnego przyjęcia warunkowego.Po prostu opisałem co sie dzieje ( że matryca nie odpoiwada) i przyjeli
  • #16 4342174
    EvEOstry
    Poziom 10  
    Dziś pozytywny dzień w rozwoju sprawy...mianowicie dziś rano zadzwonił do mnie kierownik media martku który podczas mojej ostatniej wizyty obiecał i dopilonować sprawy z przeprosinami za pomyłkę jaka nastąpiła...laptop będzie naprawiony na koszt ich firmy. I dobrze ze nękałem ich telefonami i nawiedzałem nieustannie przynajmniej wydarłem to co mi sie nalezało...dziękuję za zainteresowanie tematem oraz za pomoc ;)
    pozdrawiam

W.K

Podsumowanie tematu

✨ Problem z matrycą w laptopie Toshiba Satellite M70-192 objawiał się gaśnięciem ekranu przy obciążeniu grafiki, zwłaszcza podczas uruchamiania gier, co skutkowało zawieszaniem się systemu i krytycznymi błędami. Po początkowym usunięciu plików tymczasowych i reinstalacji systemu problem nie ustąpił. Diagnostyka wskazała na uszkodzenie modułu graficznego, a nie samej matrycy, co potwierdził brak sygnału na zewnętrznych monitorach podłączonych do laptopa. W laptopie zastosowano kartę graficzną ATI Mobility Radeon X700, zintegrowaną z płytą główną, co oznacza konieczność wymiany całej płyty w przypadku awarii. Serwis Toshiba stwierdził uszkodzenie mechaniczne płyty głównej, co spowodowało początkową odmowę naprawy w ramach gwarancji. Po interwencjach i złożeniu reklamacji w Media Markt, producent ostatecznie zgodził się na naprawę na swój koszt. W dyskusji podkreślono znaczenie analizy kodów dźwiękowych BIOS-u (Award, AMI, Phoenix) dla diagnozy oraz konieczność dokładnego zapoznania się z warunkami gwarancji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA