logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić licznik rowerowy na 2-cyfrowym wyświetlaczu do 99 km/h?

Marcin{Tukan} 21 Wrz 2007 22:33 1137 6
REKLAMA
  • #1 4307986
    Marcin{Tukan}
    Uczeń
    witam
    chciałbym zrobić sobie licznik rowerowy na 2 cyfrowym wyświetlaczu i teraz mam dwa pytania czy jest to w ogole możliwe ?
    (jeśli tak) jak to zrobić ?
    miałby on mierzyć tylko aktualną prędkość do 99km/h nic więcej
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4308122
    Viperus
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam,
    Jest to możliwe ale sensu nie ma żadnego (chyba że poznawczy) przy cenie gotowego urządzenia w okolicach 10pln.
    Gdybym ja miał to zrobić, to najprawdopodobniej na jakimś małym µP np. mega8, dodatkowo można by zmieścić kilka dodatkowych funkcji. Ale jak pisałem wyżej - przerost formy nad treścią.
    Grzesiek.
  • REKLAMA
  • #3 4308177
    Marcin{Tukan}
    Uczeń
    viperus
    dobra powiem ci o co mi chodzi po prostu chcę mieć tani licznik który będe widział w nocy bo najtańsze podświetlane liczniki to po 37 zł na allegro ...
  • REKLAMA
  • #4 4308202
    BJJ
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Taniej kupić gotowy fabryczny licznik i go czymś doświetlić.
  • #5 4310327
    Marcin{Tukan}
    Uczeń
    wtedy nasuwa się następne pytanie jak go podświetlić żeby zachował swoje funkcje wodoszczelność itp. no i żeby jakoś wyglądał ...
    pozdrawiam
  • #6 4310437
    BJJ
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Nie umiesz sam wpaść na pomysł jak uszczelnić głupi otwór w obudowie(np. silikonem)? A podświetlenie w postaci LED-a.

Przecież z licznikiem rowerowym nie nurkujesz... :D
  • REKLAMA
  • #7 4312449
    Marcin{Tukan}
    Uczeń
    nurkuję ...
    silikonem a nóżki wystające ja też się zaklei to przez swoją brzydotę będzie widoczny nawet w nocy

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wykonania rowerowego licznika prędkości z dwucyfrowym wyświetlaczem, mierzącego prędkość do 99 km/h. Potwierdzono, że jest to technicznie wykonalne, np. z użyciem mikrokontrolera Atmega8, jednak ze względu na niską cenę gotowych liczników (około 10 zł) oraz prostotę ich zakupu, samodzielna budowa może być nieopłacalna. Autor wyjaśnił, że celem jest tani licznik z podświetleniem umożliwiającym odczyt w nocy, gdyż najtańsze podświetlane liczniki kosztują około 37 zł. Wskazano, że alternatywą jest zakup fabrycznego licznika i samodzielne doświetlenie go diodą LED, przy zachowaniu wodoszczelności i estetyki. Poruszono kwestie uszczelnienia obudowy, sugerując użycie silikonu, z uwzględnieniem problemu wystających elementów, które mogą utrudniać szczelność i estetykę. Podkreślono, że rowerowy licznik nie wymaga ekstremalnej wodoszczelności, gdyż nie jest przeznaczony do nurkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA