logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem ze sterowaniem w wzmacniaczu blaupunkt bqa 208!!!!

katze750 22 Wrz 2007 16:34 4051 9
REKLAMA
  • #1 4309623
    katze750
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Witam!
    Jestem dosc poczatkujacym elektronikiem i mam problem ze wzmacniaczem blaupunkt bqa 208. Otoz zamowilem owy sprzecik na aukcji za marne grosze z ryzykiem, ze byc moze nie bedzie sprawny. Problem polega na tym, ze jest chyba zwalone to zasilanie rem.Bo raz podlaczam w samochodzie i gra a raz podlaczam i nie gra. Normalnie jak loteria...Sytuacja gdy dziala...podlaczam go w samochodzie plus glowny i plus na rem, wzmacniacz dziala i niezle muci :D zastawiam go tak na 2 godzinki i gra bez problemu,czyli sprawny. Problem polega na tym, ze jak juz odlacze zasilanie od rem i podlacze je z powrotem to wzmacniacz juz nie gra :cry: i teraz znwu znowu zaczyna sie "podlacznie" dwoch zasialen(plus glowny i na rem) az w koncu zalapie...czy ktos moze wiedziec o co chodzi??? podejrzewam, ze cos chyba z tym sterowaniem rem, da sie to jakos ominac czy cos????? Blagam pomozcie...on tak ladnie gra...:cry:
  • REKLAMA
  • #2 4311809
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Ocena: 47
    Nie znam tego modelu, ale w podobnym uszkodzony miałem przekaźnik. Efekt był podobny. Przekaźnik po wyjęciu naprawiłem, czyszcząc styki.

Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #3 4314487
    katze750
    Poziom 11  
    Ale tam chyba nie ma zadnego przekaznika? Troszke szukalem po necie i tez sie spotkalem z tym ze byc moze padl przekaznik, ale w tym wzmacniaczu chyba takowego nie ma...tak bynajmniej mi sie wydaje...na elektrodzie jest schemat i tam tez nic takiego nie widzialem..ja podejrzewam te tranzysory na wejsciu rem...no sam nie wiem...
    pozdrawiam
  • #4 4315588
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Mogą być przerwy. Może dobrze byłoby sprawdzić pod tym kątem. Prawdopodobnie pewnym problemem jest dostanie się do spodu płyty, ale na Twoim miejscu to traktowałbym pierwszoplanowo.

Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #5 4316673
    katze750
    Poziom 11  
    Nie, z dostaniem sie do spodu plyty nie ma zadnego problemu...kilka srubek typu torx, wyjmuje cala plytke z radiatora i juz mam gotowa do sprawdzania...ale co moze byc nie tak???? bardzo bym prosil o pomoc, gdyz ten sprzecik naprawde niezle gra i ma tez wcale nie taka mala moc (2x100 lub 4x50).Ale malo zabawna sytuacja jest podlaczanie go i rozlaczanie i...znowu podlaczanie az w koncu zalapie! :| Blagam pomocy!
    A oto kawalek schematu, na ktorym widoczne jest glowne zasilanie plus i minus oraz zasilanie sterujace (rem). Az tak bardzo sie nie znam, ale to chyba te tranzystory zalaczaja calego wzmaka...no nie wiem...????
    Załączniki:
    • Problem ze sterowaniem w wzmacniaczu blaupunkt bqa 208!!!! part_bqa_208.JPG (77.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4356077
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Może wymień V110; V106; V105 i C101. Te dwa pierwsze tranzystory pracują w układzie tyrystora, być może coś jest z progiem zadziałania.

Pozdrowienia.
  • #7 4358238
    katze750
    Poziom 11  
    Dzieki! jutro sprobuje wymienic te elementy i zobaczymy co sie bedzie dzialo...tzn czy beda jakies efekty...pozdrawiam!
  • #8 4374531
    katze750
    Poziom 11  
    Witam!
    Wymienilem te elementy, to znaczy te tranzystorki i kondensator i niestety jest tak samo jak wczesniej :(( raz gra a raz nie gra??? Sprawdzalem napiecia na ukladzie v107(SG 3525), to znaczy czy sie zgadzaja z tymi jak na schemacie i niestety sie zgadzaja :( kurcze co to mkoze byc??? Chyba niestety bede musial go zaniesc do jakiegos serwisu naprawczego bo sam nic nie zdzialalam :(
  • REKLAMA
  • #9 4381102
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Myślę, że bez serwisu się jednak nie obędzie. Ja zmieniłbym sterowanie tym zasilaniem nie wchodząc w szczegóły, co padło. Do takich zabaw wymagane jest mieć "TO"na warsztacie. Słusznie myślisz o audiencji na żywo z doświadczonym serwisantem.

Pozdrowienia.
  • #10 4381649
    katze750
    Poziom 11  
    Witam!
    No niestety bede musial tak zrobic, w najblizszym czasie dam znac co bylo usterka.
    Wielkie dzieki za pomoc i pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza samochodowego Blaupunkt BQA 208, który działa niestabilnie – po podłączeniu zasilania REM wzmacniacz czasami gra, a czasami nie. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie układu sterowania zasilaniem REM, możliwe przerwy lub uszkodzenie tranzystorów na wejściu REM. W dyskusji pojawiła się sugestia, że w podobnych modelach problemem bywał uszkodzony przekaźnik, jednak w tym modelu przekaźnik prawdopodobnie nie występuje. Proponowano sprawdzenie połączeń i ewentualną wymianę tranzystorów V110, V106, V105 oraz kondensatora C101, które pracują w układzie tyrystora sterującego zasilaniem. Po wymianie tych elementów problem pozostał, a pomiary napięć na układzie sterującym SG3525 (V107) potwierdziły zgodność z dokumentacją. Ostatecznie zasugerowano konieczność oddania wzmacniacza do serwisu, gdyż problem może wymagać specjalistycznej diagnostyki i naprawy układu sterowania zasilaniem REM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA