logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tanie zamienniki STX dla głośników Tonsil GDN 15/40/4 i GDWK 10/80/19/2

Marcin_C 22 Wrz 2007 19:16 1296 9
REKLAMA
  • #1 4310109
    Marcin_C
    Poziom 10  
    Witam wszystkich

Czym tanim z STX-a zastąpić głiośniki GDN 15/40/4 15 ohm i GDWK 10/80/19/2 8 ohm Tonsila. Nie ukrywam, że zależy mi na niskiej cenie. Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
    Marcin
  • REKLAMA
  • #2 4310116
    bass
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Nie ten dział najlepiej poszukaj czegoś na allegro!
  • REKLAMA
  • #3 4310828
    Joincik
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Nie ten dział, a co do głośników to jeśli masz oryginalne zniszczone to zregeneruj albo daj komuś do regeneracji, będzie taniej niż STX i lepsza jakość dźwięku, co do allegro to "zamienniki" na allegro to nieporozumienie, głośniki prosto z chin eehehe.
  • #4 4311193
    izbic
    Poziom 28  
    Ocena: 9
    Podzielam zdanie przedmówcy. STX nawet sie nie umywa do Tonsilowskich głosników. Nawet te zregenerowane brzmią lepiej. Jeśli jednak to ma być budżetowa konstrukcja to polecam TVM tanio i dobrze. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 4314126
    No Majkel
    Poziom 1  
    A ja nie podzielam zdania przedmówcy. Nie naprawiaj tego głośnika bo i tak dostaniej shit. Tonsil nie sprzedaje membran cewek resorów do swoich głosników więc te które ci wciskają krętacze to sa podróby. Wiem bo chciałem sam pobawić sie w naprawę GDN25/40 i nawet nie chcieli rozmawiać ze mną. Jedynym wyjściem jakie mi proponowali to naprawa u nich w tonsilu. A kretacz Majkel to niech sobie w d..e wsadzi ta swoją paratninę. Ja mu już więcej głosnika nie oddam do naprawy a mity na siłe wciskane że jeszcze sie nie wygrzał to można sobie między bajki wsadzić bo mineło już kilkaset godzin grania.
    Dobrze Ci radzę oddaj do Tonsila na naprawę bo nie ma na rynku oryginalnych części. Najlepiej sprawdzić tych krętaczy przez podanie gramatury membrany z zawieszeniem i podadności zawieszenia górnego i dolnego. Nawet możesz to sprawdzić zwykłym odpowiednio dobranym ciężarkiem.
  • #6 4314242
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    co do GDNa to jedyny STX wart zainteresowania to AX. co do GDWK to PJ jest porownywalny lub nawet lepszy od tych tonsili za 40-50zl (drozszych oprocz GDWK 11/100 nie slyszalem)

a moze napiszesz nam co sie stalo z tymi glosnikami??
  • #7 4314302
    Marcin_C
    Poziom 10  
    Nie mam zamiaru naprawiać tych głośników za duży koszt (już je sprzedałem za całkiem przyzwoite pieniądze). Chcę za tą kwotę zrobić samemu nowe i dość budżetowe. Myślałem o 2 x ARN-150-03-4 i ARV-104-04-8 oraz gotowej zwrotnicy janbo A-188. Na projektowaniu zwrotnic zbytnio się nie znam a czasu na naukę brakuje. Muszę tylko jakieś skrzynki opracować. Jaki programik do liczenia skrzynek byście polecili?
  • #8 4314373
    Shadowek
    Poziom 31  
    Ocena: 24
    WinIsd
    Ale lepiej skorzystać z wyszukiwarki, jest multum konstrukcji na tych głośnikach właśnie, i nawet masz zwrotnice zaprojektowane, nic tylko zabrać się za robote
  • REKLAMA
  • #9 4314905
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    Cytat:
    Myślałem o 2 x ARN-150-03-4 i ARV-104-04-8 oraz gotowej zwrotnicy janbo A-188
    dobry pomysl i za chwile paskudny pomysl...

zrob kolumy na 2x ARN 150 + visaton sc10n http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6916
    masz tam wszystko co niezbedne (tylko nie montuj cewki na wysokotonowego co jest w szeregu)
    obudowe robisz o objetosci 15-18litrow strojona w okolice 50Hz
    jezeli masz jeszcze jakies pytania odnosnie tych kolumn to pytaj - mam podobne ;)
    a ile masz pieniedzy na wysokotonowy glosnik?? bo jezeli stac cie na vife to tez mam znakomity projekt zwrotnicy do tych glosnikow...
  • #10 4315872
    Marcin_C
    Poziom 10  
    Myślałem o zbudowaniu czegoś na wzór Maestro II 130, nie wiem tylko jakie parametry w nich ma br. Brałem również pod uwagę zrobić je jako obudowy zamknięte. Co do głośnika wysokotonowca to nie chcę pakować zbyt dużo kasy w te kolumienki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania tanich zamienników głośników Tonsil GDN 15/40/4 (15 Ω) i GDWK 10/80/19/2 (8 Ω) z oferty STX. Użytkownicy zwracają uwagę, że oryginalne głośniki Tonsil są trudne do zastąpienia pod względem jakości dźwięku, a regeneracja oryginalnych elementów jest często lepszym rozwiązaniem niż zakup tanich zamienników, które bywają niskiej jakości, zwłaszcza te dostępne na Allegro. Wskazano, że STX nie oferuje odpowiedników o porównywalnej jakości, choć dla GDN wart uwagi jest model STX AX, a dla GDWK model PJ, który może być nawet lepszy od Tonsila w cenie około 40-50 zł. Autor planuje budżetową konstrukcję z wykorzystaniem głośników ARN-150-03-4 i ARV-104-04-8 oraz gotowej zwrotnicy Janbo A-188, poszukując jednocześnie programu do projektowania obudów – polecono WinISD oraz gotowe projekty dostępne w sieci. Poruszono także temat konstrukcji kolumn na bazie ARN 150 i Visaton SC10N, z obudową o objętości 15-18 litrów strojonej na około 50 Hz, z uwagą na odpowiedni dobór cewki w zwrotnicy. Autor rozważa również obudowy zamknięte wzorowane na Maestro II 130, z ograniczonym budżetem na głośnik wysokotonowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA