logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki głośnik niskotonowy wybrać do starej kolumny?

apak 28 Gru 2007 11:50 2169 15
REKLAMA
  • #1 4631344
    apak
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Staram się wymienić głośnik niskotonowy w starej kolumnie.
    Obudowa ma gdzieś ok.25l. Stary głośnik: Tosil GND 20/30/4 30W, impedacja 8Ohm.
    I nie umiem się zdecydować, który wybrać, a poza tym nie znam się za bardzo na tym:/
    Ten:
    http://www.allegro.pl/item287003767_gdn_20_80_8_sc_glosnik_stx_zam_tonsil_nowy_.html
    czy ten http://www.allegro.pl/item286810394_gdn_20_80_gdn20_zamiennik_tonsil_gumowe_zawieszeni.html
    Z góry dzięki za pomoc;)
  • REKLAMA
  • #2 4631465
    Jaceksd70
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Weź tego stxa . W zamknietej obudowie 25 litrów ma ładna liniową charakterystyke. Natomiast ten (niby) zamiennik tonsila to chińskie ścierwo. A tak poza tym to co zrobiłeś z tymi gdn 20/30??
  • #3 4631895
    apak
    Poziom 16  
    Nic. Jeden ma zerwane zawieszenie membrany, a drugi ma wciśnięte te kółko na środku.
    PS.przychylam się do 4-ro omówek. Dobrze robie?
  • #4 4632158
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 133
    Jeżeli oryginalnie było 8Ω, to wsadź STXa też 8Ω. Poza tym wymień oba głośniki na STX (w obu kanałach powinny być takie same).

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • REKLAMA
  • #5 4632200
    Jaceksd70
    Poziom 16  
    Tak jak mówił kolega kup 8ohm, chyba ze masz wzmacniacz który współpracuje z kolumnami 4 ohm. A tak poza tym widzę ze tez jesteś z Rybnika , jeżeli te stare głośniki masz zamiar wyrzucić na śmietnik to możesz mi je dać:D
  • #7 4633638
    wojtek[14
    Poziom 14  
    Przemo-Lukas mówi prawdę najlepiej wymienić na nowe tonsile a nie na jakieś zamienniki
  • REKLAMA
  • #8 4635374
    apak
    Poziom 16  
    Dzięki Wam bardzo!
    Wybiorę STX'y 8Ohm.
    PS.a te stare to sobie zostawię i na razie zobaczę jak będzie, ale jak będę chciał wyrzucić to Ci dam znać;)
    Dzięki jeszcze razi pozdro!
  • #9 4635415
    urzedas
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    apak napisał:
    Nic. Jeden ma zerwane zawieszenie membrany, a drugi ma wciśnięte te kółko na środku.

Żadem problem aby je naprawić !!!

jeśli cewki nie popalone to kup sobie zestawy naprawcze do tonsila na allegro i napraw te stare. Membrana z zawieszeniami wyjdą Cię max parenaście złotych, a bedziesz miał oryginalny zestaw, grający mniejwięcej tak jak wyliczył i przewidział producent. Ja na Twoim miejscu tak bym zrobił.

pozdro !!!
  • #10 4635459
    Jaceksd70
    Poziom 16  
    Spoko apak:D to była tylko moja propozycja żeby się nie zmarnowały:D. Mam pytanie jak wogóle graly tamte gdny czy miały fajny bas bo z tego co słyszałem to nie powalały basem , a mam taki jeden glłośnik i sie zastanawiam czy sie oplaca go regenerować na subwoofer.
  • #11 4635689
    apak
    Poziom 16  
    Grały nie czysto, szumiały, po prostu fatalnie!
    Dziwi mnie fakt że nie było zwrotnic:| Niskotonowy był podłączony prosto do kabli, wysokotonowy przez jakąś cewkę '4.7mickroFK250V'
    Nie wiem:|
    Kupiłem już te STX'y potem wykombinuję sobie zwrotnice i będzie gites:)
    PS.nie wiem jak grały jak były nowe, mam je dopiero od tygodnia. Wybacz, ale Ci nie pomogę:P
  • #12 4635766
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    urzedas napisał:

Żadem problem aby je naprawić !!!

... bedziesz miał oryginalny zestaw, grający mniejwięcej tak jak wyliczył i przewidział producent.

Nie będzie oryginalny. :D
    Nie kupisz zestawów naprawczych w protonsilu. Jedynie można głosnik wysłać do regeneracji. Jeśli nie wierzysz to zadzwoń lub napisz:
    Pro Tonsil Sp. z o.o.
    ul. Daszyńskiego 2/3
    62-300 Września
    info(_at_)protonsil.pl
    Sekretariat
    tel. 061 640 24 07
  • REKLAMA
  • #13 4636517
    Jaceksd70
    Poziom 16  
    Apak a jak graja teraz te stxy. Wiem ,że nie są jeszcze wygrzane ale można juz coś powiedzieć. Pytam sie bo moj kolega z Jejkowic ma te same kolumny co ty i też chce wymieniać głośniki. Dlatego dał mi jeden głośnik ale bez cewki i zawieszenia a drugiego nawet nie miał.

Dodano po 1 [minuty]:

Ja mu poleciłem właśnie te stxy albo tesle (np arn 200 albo 226) ponieważ on nowych tonsili nie chce (za drogie).
  • #14 4638121
    apak
    Poziom 16  
    Nie wiem jak teraz grają bo ich nie mam. Dopiero co zamówiłem na allegro. Myśle że to co kupiłem jest warte swojej ceny;)
    pzdr
  • #15 4643032
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 133
    STX do takiej obudowy może być, dobrze, że 8 omów.

Te tonsile mają ciągle wartość, na pewno znajdziesz kupca wśród ludzi naprawiających tonsile. Tylko nie pisz w opisie, że "szumią" (szumią wysokie tony, bas może co najwyżej charczeć) i że "cewka miała 4,7 mikro farada", bo to był kondensator.

Zwrotnice jakieś się przydadzą - poszukaj programu do wyliczania zwrotnic, za częsci zapłacisz jakieś 20...30zł za parę z wysyłką.

--
    pozdrawiam
    Hefi

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wymiany głośnika niskotonowego w starej kolumnie o pojemności około 25 litrów, gdzie oryginalny głośnik to Tosil GDN 20/30/4 30W, 8Ω. Użytkownik rozważał zakup zamienników STX GDN 20 80 8Ω lub innego zamiennika GDN 20 80 z gumowym zawieszeniem. Zalecano wybór głośnika STX 8Ω, zgodnego z oryginalną impedancją, oraz wymianę obu głośników na identyczne modele w obu kanałach. Podkreślono, że chińskie zamienniki są niskiej jakości, a nowe głośniki Tonsil również są dobrą opcją, choć droższą. Poruszono kwestię braku zwrotnic w oryginalnym układzie, co wpływało na jakość dźwięku. Sugerowano samodzielne wykonanie zwrotnicy, korzystając z programów do jej wyliczania. Wspomniano także o możliwości regeneracji oryginalnych głośników poprzez wymianę membrany i zawieszenia, jeśli cewki nie są uszkodzone, choć oryginalne zestawy naprawcze są trudno dostępne i wymagana jest wysyłka do specjalistycznego serwisu. Użytkownik zdecydował się na zakup głośników STX 8Ω i planuje samodzielnie wykonać zwrotnicę. Dyskusja zawierała również uwagi dotyczące jakości basu i charakterystyki liniowej głośników w zamkniętej obudowie 25 litrów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA